Handelsstandsforeninger: Ja, vi mangler hænder

Handelsstandsforeninger: Ja, vi mangler hænder
– Vi har også set, at nogle af vores helårsbutikker har måttet regulere deres åbningstider, så de lukker tidligere, siger Jesper Vigel fra Svaneke Handelstandsforening. Arkivfoto: Allan Rieck
ERHVERV | BORNHOLM | ABONNENT | 8. OKT 2021 • 15:00
ERHVERV | BORNHOLM | ABONNENT
8. OKT 2021 • 15:00

Forleden oplyste Invita i Aakirkeby, at butikken lukker ned grundet mangel på personale. Det er ikke et ukendt fænomen, men "et kæmpe problem" lyder meldingen fra eksempelvis Svaneke.

Kæmpebutik lukker – arbejdskraft mangler.

Ricky Madsen fortalte forleden til Bornholms Tidende, at han lukker køkkenbutikken Invita i Aakirkeby, fordi det de seneste år har været stort set umuligt at skaffe personale. Og det er ikke det eneste sted på Bornholm, mangel på arbejdskraft spiller ind.

Jesper Vigel fra Svaneke Handelstandsforening kender således alt til manglende hænder:

– Det er et kæmpe problem, siger han.

– I restaurationsbranchen mangler de både tjenere og opvaskere. Det er i det hele taget en kæmpe udfordring for dem, der har brug ungarbejdere, at de mangler.

Det er de mere sæsonprægede erhverv, du der nævner?

– Ja, butikkerne i Svaneke er jo sæsonprægede, men vi har også set, at nogle af vores helårsbutikker har måttet regulere deres åbningstider, så de lukker tidligere, end de egentlig ønsker. Også det, at vi stadig får pænt med gæster uden for sæsonen, bidrager til udfordringen.

Invita i Aakirkeby lukker?

– Ja, det er jo forfærdeligt med sådan et stort etableret firma, som på den måde må tage konsekvensen, fordi det ikke kan skaffe det personale, der skal til. Det er tankevækkende.

Hvad tilskriver I, at det er sådan?

– Selvfølgelig har de forskellige brancher været udfordret af corona og af, at en masse folk har haft gode lønnede job på testcentrene. Det er der ingen tvivl om.

Men hvis der bliver droslet ned for dem?

– Ja, man kan håbe, at det så bliver bedre til næste år, men omvendt kan man sige, at corona også har været positiv for Bornholm, fordi vi har fået flere gæster end normalt. Folk har jo holdt ferie inden for landets grænser.

Min logik

Også Jan Bidstrup, som er formand for Rønne Handelstandsforening, kan melde om en generel tendens til, at det kan være svært at finde ledige hænder.

– Generelt er arbejdsløsheden jo gudskelov meget lav inden for alle brancher, siger han.

– Og det tager lidt tid, inden de nye unge håbefulde, som er under uddannelse, kan komme ud og søge de forskellige job. Der har nok i efterhånden nogle år været en debat om, at nogle store generationer begynder at bevæge sig væk fra arbejdsmarkedet, og vi står med yngre generationer, som er mindre, og derfor er der også færre at tage af. Det siger min logik mig.

Får du konkrete meldinger fra dine medlemmer?

– Ja, man kan sige, at dem, som for øjeblikket har medarbejdere, og hvor det kører, nok ikke som sådan søger nyt personale, men der hvor der måske er en, der går på pension, er der ikke frygteligt meget at vælge imellem i visse brancher i visse perioder. Og det er noget, vi har set inden for de seneste par år. Om det så har noget med coronaen at gøre, skal jeg ikke kunne sige, men før coronaen var arbejdsløsheden lidt større.

– Det er ikke et stort emne hos os, men fra tid til anden snakker vi om, at for eksempel sidste år og i år blev der uddannet ret få mennesker inden for detailbranchen, så der er for få elever til at erstatte de ældre. Men de ældre kan jo heller ikke en til en erstattes en dugfrisk nyuddannet, som kommer lige fra skolen, de skal jo i lære først. I næste kategori, de nyuddannede og ny udlærte, ser vi allerede har fået job og er svære at lokke fra den arbejdsplads, de har. Og gør man det, ja, så står den virksomhed bare med problemet. Det tror jeg, du vil høre både detailhandel, håndværkere og så videre snakke om i øjeblikket.

Magiske 42.000

– Så det er noget vi er opmærksomme på, og som er ved at udvikle sig til et problem, og det er klart, at vi ikke kan udvikle os, åbne nye forretninger og så videre, hvis ikke der er personale til rådighed. Men det er svært at vurdere, om det er et moment eller en tilstand, for to år med op- og nedlukninger har hos mange af os forretningsgivende medført en forsigtighed, hvor vi satser på de ansatte, vi har, fordi vi ikke har anet, hvornår vi måtte åbne igen, og hvordan det ville gå med genåbningerne.

– Vi er kun langsomt tilbage mod normalen, hvilket spiller ind på nogle beslutninger i forhold til, hvordan man tør satse i øjeblikket. Nu ser alting lysegrønt ud, og verden lader til at blive normal, og så skal vi håndtere alle de udfordringer, der er. Men vi ser jo også mange af de unge mennesker, som har været ansat som podere, vender tilbage som egnede emner til os, så jeg tror sådan set også, at når vi kommer ud af det her år, kommer der noget, der begynder at stabilisere sig. Lige nu er lidt et øjebliksbillede, tror jeg, men vi tager det seriøst og alvorligt, og det er også derfor, vi er interesseret i at få mere arbejdskraft til øen. Det sagde Kenn Kjellberg fra DI Bornholm også forleden – der mangler simpelthen hænder på øen. Så lad os endelig få noget befolkningstilvækst, det ville være pragtfuldt, hvis vi snart kunne nærme os de magiske 42.000 indbyggere, vi har talt så meget om, siger Jan Bidstrup.

– Det er klart, at vi ikke kan udvikle os, åbne nye forretninger og så videre, hvis ikke der er personale til rådighed, siger Jan Bidstrup fra Rønne Handelstandsforening. Arkivfoto: Allan Rieck