Gårdbutik udvider med æg (måske) og grise

Gårdbutik udvider med æg (måske) og grise
Glasergård slagter cirka 25 Hereford-dyr om året, og efterspørgslen er stor. Til foråret sætter Keld og Lene Andersen også frilandsgrise ind. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 15:30
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT
10. JAN 2022 • 15:30

Glasergård i Østerlars går nu et skridt videre og udvider salget af oksekød med salg af kød fra frilandsgrise af eget opdræt og måske også med salg af æg og hundeguf.


– Det bliver et forsigtigt forsøg, siger Lene Andersen fra Glasergård Hereford i Østerlars.

Efter halvandet år med salg af oksekød fra eget opdræt, udvider Lene og Keld Andersen på Glasergård nu med produktion af frilandsgrise.

Parret sætter det første kuld smågrise ud til foråret og ser, hvordan det går. Efterspørgslen er der, og derfor har Keld og Lene Andersen besluttet sig for at give grisene en chance.

– Vi havde mindst 15 kunder sidste sommer, som spurgte efter kød fra frilandsgrise. Flere af dem vil kun købe svinekød, hvis det er friland. Så nu køber vi et kuld eller to og ser, hvordan det går, siger Lene Andersen, der sammen med Keld Andersen overtog Glasergård i 2018 og åbnede gårdbutik i 2020.


Fra 1. januar 2022 er Glasergård gået fra tre til en åbnedag om ugen. Lene Andersen (billedet) passer gårdbutik og telefon, mens Keld Pedersen tager sig af dyrene. Foto: Jacob Jepsen Foto: Jacob Jepsen

Dyrevelfærd i højsædet

Dyrevelfærd er det centrale omdrejningspunkt på Glasergård, siger Lene Andersen. Alle dyr på gården har adgang til inde- og udearealer året rundt. Kalvene fødes omkring gården, hvor de og moderkoen kan tilses både ved fødsel og efterfølgende. Kalvene går sammen med deres mor i minimum det første halve år af deres liv, og kvæget går på græs fra først i april måned til først i november. I samme periode udfører Keld og Lene Andersens kvæg naturpleje ved Ols Kirke og ved Mamrelund i Allinge.

Eneste minus er transporttiden fra Glasergård til slagteriet.

– Vi slagter dyrene på Sjælland, og det er ikke ønskværdigt, men en trist nødvendighed, siger Lene Andersen, der egentlig havde en drøm om at få slagtet på Bornholm.

– Men vi har prøvet med det lokale slagteri, og det fald ikke heldigt ud, siger hun.

Der slagtes cirka 25 Hereford-kalve om året på Glasergård, som regel to ad gangen. Det betyder, at der er et begrænset antal af hver udskæring.

– Rigtig mange kunder ringer i god tid og bestiller kød, som de så henter på et aftalt tidspunkt. Det er en service, vi hele tiden har tilbudt, og det er der især mange kunder fra Sjælland, der gør brug af. De bestiller kød, når de skal til deres sommerhus på øen og bestiller igen, når de er på vej tilbage til Sjælland, fortæller hun.


Gårdbutikken er åben hver onsdag fra klokken 11 til 17 eller efter aftale. Foto: Jacob Jepsen

Æg og hundefoder

Udover forsøget med opdræt af frilandsgrise leger Keld og Lene Andersen også med tanken om at begynde at sælge æg.

– Vores høns fik 22 kyllinger sidste år, og de er begyndt at lægge æg. Så vi er ved at drukne i æg og ved snart ikke, hvor vi skal gøre af dem. Det er ikke utænkeligt, at vi starter et lille udsalg op til foråret, siger Lene Andersen.

Endelig går Lene og Keld Andersen med overvejelser om at begynde at fremstille hundefoder.

– Der er ikke så stor afsætning af lever i butikken. Den lever vi ikke bruger til leverpostej, kunne vi jo godt bruge til at lave hundeguf, siger Lene Andersen.

Gårdbutikken på Glasergård er åben hver onsdag fra klokken 11 til 17 eller efter aftale.

 


Hereford-kvæg på Glasergård

Der slagtes cirka 25 dyr om året.

Besætningen er i øjeblikket på 72 dyr.