Forsker: Slagteriaftalen er speciel men ikke odiøs

Forsker: Slagteriaftalen er speciel men ikke odiøs
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 1. JUN 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
1. JUN 2023 • 11:00

Aftalen mellem slagteriet i Rønne og de lokale griseproducenter er speciel, men ikke odiøs, mener arbejdsmarkedsforsker.

Kampen mod virussen PRRS i den bornholmske svinebestand gør, at flere smågrise eksporteres væk fra øen, og der er derfor færre svin, der skal slagtes på Danish Crown-slagteriet i Rønne. Det har medført lukkedage på slagteriet, og lokale griseproducenter er gået med til at betale en del af lønnen for de berørte medarbejdere.

Det kunne repræsentant for griseproducenterne Preben Bjerregaard tirsdag fortælle i en pressemeddelelse:

– I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage på grund af lave tilførsler.

Medarbejderne på slagteriet har allerede selv betalt enkelte lukkedage, og der er aftalt en maksimal ramme på 1,7 millioner kroner, hvor halvdelen betales af slagtegrisproducenter og den anden halvdel af smågriseproducenter, uanset om deres smågrise eksporteres eller vokser op på Bornholm.

En fælles løsning

Og det lyder umiddelbart som en lidt speciel, men også flot aftale, mener Bjarke Refslund. Han er arbejdsmarkedsforsker og lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, og han har tidligere forsket i slagteribranchen.

– Det viser, at der er noget vilje til at holde fast i virksomheden, og at man på begge sider er villige til at finde nogle løsninger. Det er ikke unormalt, men der er ikke så mange eksempler på det, siger han og tilføjer, at han ikke kender detaljerne i den konkrete aftale.

– Jeg kan forstå, at medarbejderne allerede har givet nogle dage uden løn, og nu chipper den anden side af sagen også ind, altså producenterne. Man har både medarbejdere og producenter, og begge er interesserede i, at der er et slagteri i Rønne fremadrettet. Så på den måde er det ikke så odiøst, men det viser igen en vilje til, at man vil finde en fælles løsning.

Det er ifølge Bjarke Refslund ikke unormalt, at der i krisesituationer dukker nogle løsninger op som for eksempel reduceret arbejdstid i en periode. Og det særlige at notere i dette tilfælde er, at der er tale om en midlertidig og begrænset periode.

– Er det én eller 10 dage, man selv skal betale? Hvis det er 10 dage, så kan man mærke det på lønkontoen, og det kan griseproducenterne måske ikke på samme måde. Det koster selvfølgelig også dem penge, men deres driftsbudget er nok lidt større end en enkelt slagterimedarbejders daglige budget.

Kan blive medarbejdernes problem

Bjarke Refslund påpeger, at det normalt er virksomhedens problem, hvis der ikke er noget at lave på arbejdspladsen.

– Men i sidste ende bliver det også medarbejdernes problem, fordi det også handler om deres beskæftigelse, og virksomheden kan i yderste konsekvens ende med at skulle skære ned i medarbejderflokken, hvis det fortsætter.

Og så er der logistikken, der ifølge forskeren også spiller en rolle i den situation, slagteriet og de bornholmske griseproducenterne er havnet i.

– Havde Bornholm ikke været en ø, havde de måske ikke haft problematikken, for så kunne man køre grise fra andre bedrifter til området. Men det er ofte lidt dyrere og sværere på grund af logistikken, og det er også en af grundene til, at man har en stor interesse i at fastholde slagteriet lokalt.

Og hvorvidt der er tale om en god eller en dårlig aftale for medarbejderne, når en aftale som denne indgås, handler ifølge Bjarke Refslund meget om, hvorvidt virksomheden grundlæggende er sund eller ej.

– Forskning viser typisk, at hvis medarbejdere begynder at byde ind med at ville gå ned i løn, så er det sjældent det, der redder en virksomhed, der grundlæggende er usund, og det er for medarbejderne lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen. Danske arbejdstagere er generelt gode til at lade være med at acceptere dårlige aftaler. Men det er heller ikke der, de er i det her tilfælde. Det er sikkert en rentabel og sund virksomhed, og jeg går ud fra, at medarbejderne har noget indsigt og tror på, at det her er midlertidigt og at det går over.