Det seneste år har de lokale griseproducenter været i gang med at udrydde en virus i de bornholmske svinebestande. For at reducere smittetrykket mest mulig er smågrise blevet eksporteret væk fra øen i et større antal end normalt. Derfor har der været færre grise til slagtning på Danish Crown-slagteriet, og det har medført lukkedage på slagteriet, men der er fundet en løsning, som betyder, at medarbejderne beholder deres job.
– I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage på grund af lave tilførsler, fortæller Preben Bjerregaard, repræsentant for griseproducenterne, i en pressemeddelelse.
Selvom det har været lukrativt at eksportere smågrise det seneste halve år, er smågriseproducenterne på Bornholm fast besluttede på, at deres grise skal slagtes i Rønne, og der ligger en klar plan for, hvordan produktionen kommer tilbage på fuldt niveau – godt 500.000 slagtninger om året.
– Vi var sammen om at bevare slagteri og arbejdspladser ved redningsplanen i 2014, og nu står vi igen i en – heldigvis midlertidig – situation, som vi skal igennem ved fælles hjælp. Medarbejderne på slagteriet har allerede betalt enkelte lukkedage selv. Men vi er i samme båd, og derfor bidrager vi producenter også. Der er aftalt en maksimal ramme på 1,7 millioner kroner, hvor halvdelen betales af slagtegriseproducenterne og halvdelen af smågrisproducenterne, uanset om deres smågrise eksporteres eller vokser op på Bornholm, siger Preben Bjerregaard.