Slagteriet står sammen om at fastholde arbejdspladser

Slagteriet står sammen om at fastholde arbejdspladser
Der leveres for tiden færre grise til slagteriet i Rønne, fordi svindeproducenterne arbejder på at udrydde en virussygdom. Medarbejderne på slagteriet har allerede betalt enkelte lukkedage, og nu er producenterne blevet enige om at betale medarbejdernes løn for at holde fast på dem. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 30. MAJ 2023 • 09:36
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
30. MAJ 2023 • 09:36

Griseproducenterne betaler slagterimedarbejderne normal løn, selvom der er lukkedage på slagteriet, fordi der er en nedgang i antallet af svin, der skal slagtes. Medarbejderne har allerede betalt enkelte lukkedage selv.


Det seneste år har de lokale griseproducenter været i gang med at udrydde en virus i de bornholmske svinebestande. For at reducere smittetrykket mest mulig er smågrise blevet eksporteret væk fra øen i et større antal end normalt. Derfor har der været færre grise til slagtning på Danish Crown-slagteriet, og det har medført lukkedage på slagteriet, men der er fundet en løsning, som betyder, at medarbejderne beholder deres job.

– I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage på grund af lave tilførsler, fortæller Preben Bjerregaard, repræsentant for griseproducenterne, i en pressemeddelelse.

Selvom det har været lukrativt at eksportere smågrise det seneste halve år, er smågriseproducenterne på Bornholm fast besluttede på, at deres grise skal slagtes i Rønne, og der ligger en klar plan for, hvordan produktionen kommer tilbage på fuldt niveau – godt 500.000 slagtninger om året.

– Vi var sammen om at bevare slagteri og arbejdspladser ved redningsplanen i 2014, og nu står vi igen i en – heldigvis midlertidig – situation, som vi skal igennem ved fælles hjælp. Medarbejderne på slagteriet har allerede betalt enkelte lukkedage selv. Men vi er i samme båd, og derfor bidrager vi producenter også. Der er aftalt en maksimal ramme på 1,7 millioner kroner, hvor halvdelen betales af slagtegriseproducenterne og halvdelen af smågrisproducenterne, uanset om deres smågrise eksporteres eller vokser op på Bornholm, siger Preben Bjerregaard.

Det er virussen PRRS, der er problemet. Arbejdet med at udrydde den er i fuld gang og styres af griseproducenterne i samarbejde med dyrlæger og Bornholms Landbrug og Fødevarer. Målet er at få Bornholm helt fri for PRRS-virus i slutningen af 2024. Da det er en smitsom sygdom, der kan smitte op til fem kilometer gennem luften, kan der opstå stedvise tilbagefald. Det vil få betydning for, hvornår der igen er fuld gang i leveringen til og slagtningen på slagteriet. Planen er at undgå yderligere lukkedage på slagteriet efter efterårsferien i år.

 


Om PRRS

PRRS (Porcin reproduktions- og respirationssygdom)

• er en virussygdom, der giver luftvejsproblemer og aborter eller for tidlige faringer hos grise.

• kan ikke smitte mennesker og er ikke farlig for mennesker.

• kan ikke behandles, men følgesygdommene kan. Der kan vaccineres mod sygdommen, men vaccinen kan ikke forhindre smitte i besætningen, kun minimere symptomerne.

Der er i Danmark vedtaget en strategi for reduktion af PRRS.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT