Far til fire er den nye brugsuddeler

Far til fire er den nye brugsuddeler
Den nytiltrådte brugsuddeler arbejder på at sælge mere frugt og grønt i butikken. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 29. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
29. SEP 2023 • 19:00

Enok Løppenthin Munk har taget springet fra revisionsbranchen til livet som uddeler i Dagli' Brugsen.

Det virke nærmest skæbnebestemt, at Enok Løppenthin Munk tiltrådte sit nye job som brugsuddeler i Dagli' Brugsen i Vestermarie den 1. august.

Den 40-årige far til fire var på et tidspunkt ved at putte sin mindste på familiens lille landejendom uden for Vestermarie.

– Og så kom jeg til at tænke på, at jeg egentlig godt kunne tænke mig at være uddeler i Vestermarie, siger han med et smil.

Det er her værd at bemærke, at han intet anede om, hvorvidt den stilling nu også var ledig.

– Men så gik jeg ind på Coops hjemmeside, og sandelig så om de ikke søgte en uddeler i Vestermarie! Det var jeg ikke klar over. men så søgte jeg jo stillingen, for nu syntes jeg, at det lidt lå i kortene. Og så fik jeg altså jobbet.

Han er uddannet revisor, har haft eget revisionsfirma i 13-14 år, arbejdet for Dansk Revision fem-seks år, men senest arbejdet for Bornholms Landbrug.

Inden sin uddannelse til revisor havde han dog også nået i et studiejob at arbejde i en brugs.

Jobbet som revisor var han sådan set glad nok for og vil ikke afvise, at han engang vender tilbage til den metier, men han syntes også, han oplevede et stigende arbejdspres og kørte lidt død idet, så han tænkte, at han måske skulle prøve noget helt andet.

De rigtige varer

Samtidig konstaterer han også med en lille latter:

– Jeg blev jo 40, så 40 års-krisen skulle håndteres, haha.

Hvordan har det så været at starte her i Dagli' Brugsen?

– Det har da været udfordrende, men jeg havde dog prøvet at arbejde i butik, og det var mest den del, jeg skulle lære. Det rent administrative, som man sidder og løser på kontoret, er jeg kommet rimelig nemt over på grund af den baggrund, jeg har. Jeg har nemt ved at sætte mig ind i nye it-systemer, for det har jeg som revisor prøvet mange gange.

Men der er vel lidt mere fysik i det her arbejde?

– Ja. Men det er gået ganske udmærket. Faktisk fylder kontorarbejdet ikke så meget, det klarer jeg hurtigst muligt, og så er jeg ude i butikken.

Og sørge for, at der er fyldt op på hylderne?

– Ja, forskellige ting.

Sidder for eksempel også i kassen nogle gange?

– Ja, ikke fast, men hvis der er behov for det, kan jeg sagtens lige tage nogle kunder. Men ellers går jobbet jo ud på at sørge for, at vi har de rigtige varer i butikken til den rigtige pris.

Hvad det angår, har du en stor organisation i ryggen, der kan hjælpe?

– Ja, det er klart, man følger jo deres koncept, men det kan da også svinge meget, hvis man for eksempel ser en brugs her i forhold til en i Nordjylland.

Hvad kan forskellen være?

– Det er noget med indkøbsvanerne. Bornholmerne er jo meget tro mod deres lokalt producerede varer. Og sammenligner du med en københavnerbutik, er der nok eksempelvis forskel i forhold til økologi, som fylder mere derovre. Vi prøver også at introducere folk for det her, men her sælger vi nok også mere hakket fars, end man gør i storbyerne. Lige som vi nok også sælger færre linser her, så man kan ikke bare kopiere konceptet en til en.

14 millioner

Omsætningen i Dagli' Brugsen i Vestermarie ligger på årsbasis på omkring 14 millioner kroner, oplyser Enok Løppenthin Munk. Og som det forholder sig med andre dagligvarebutikker har de seneste par år været udfordrende.

– Vi har oplevet en lav avance på grund af, at råvarepriserne er steget, og det har ikke været muligt at lægge det hele over på forbrugerne. Også energipriserne har været høje, så vi har haft et underskud i 2022 og kommer også ud af i år med et underskud, men så skulle det jo helst vende i 2024, siger brugsuddeleren og tilføjer:

– Men vi har ingen gæld, og vi har penge på kistebunden, så vi er ikke nødlidende.

Er der noget i butikken, du tænker, at du skal korrigere i fremtiden?

– Det er der da. jeg vil gerne have frugt og grønt til at vokse noget mere. Det har det også allerede gjort den seneste måneds tid, og vi sælger 30 procent mere, end vi gjorde for et års tid siden.

Hvordan lykkes man med det?

– Man tjekker, hvad der er årstidens frugt og grønt, for det er som regel billigere i indkøbsprisen, og så skal man være kritisk i forhold til kvaliteten. Det kan godt betale sig at være det, for de lidt kedelige varer skygger for de gode. I det hele taget startede jeg for en uges tid siden med at gå hele butikken igennem for at se, hvad det egentlig er, vi har på hylderne. Kan vi gøre det mere enkelt? Måske behøver vi ikke have tre forskellige slags dijonsennep, det er noget, vi er i gang med at optimere.

A propos hvad der skal på hylderne, føler du selv, du er kommet på rette hylde?

– Ja, absolut. Selvfølgelig skal man lige træde sådan et nyt job i gang, sådan er det altid, men jeg er glad for jobbet og for de dygtige medarbejdere, vi har, siger Enok Løppenthin Munk.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT