Vores drømmerolle i Østersøen

Vores drømmerolle i Østersøen
LEDER | 12. APR 2023 • 06:15
LEDER
12. APR 2023 • 06:15

Vi drømmer om fred, oprustning, masser af havmøller og en sund natur i fremtidens Østersø.


'Hvor drømmer vi os hen', kalder vi debattemaet for det næste år, hvor alle inviteres til at være med til at hæve loftet og lade tankerne nå himlen, når det gælder udviklingen af Bornholm. Vi skal drømme stort for at skabe.

I den seneste måned har vi sat fokus på drømmen om Bornholms rolle i Østersøen. De mange gode debatindlæg kulminerer torsdag med en debatsalon i Kieffers kælder, hvor alle er velkomne til at være med og møde et stærkt debatpanel.

Hvad drømmer vi om på Tidende, når det gælder rollen i Østersøen? I 90erne var muren faldet, og drømmen om vidensdeling, demokratiudvikling og Nato-ekspansion stod klart på mange lystavler. Civilsamfundet mødtes henover Østersøen og delte viden på kryds og tværs.

I dag har Nato-udvidelsen nået et foreløbigt klimaks, og Rusland er gået i krig med Ukraine. Det ændrer situationen markant for vores Østersø og rollen i den. Her er den største drøm set fra Bornholm: Fred i Østersøen. Den tilstand er imidlertid nemmere sagt end gjort, desværre. Vi drømte og skabte samarbejde i Østersøen. Men den russiske bjørn er ikke med i klubben, og selv om vi havde været endnu dygtigere til vidensdeling og samarbejde her i Østersøen, var konflikten mellem Rusland og Nato-Ukraine nok alligevel ikke undgået.

Mens vi venter på freden og drømmer om oprustning, kan vi også drømme om energieventyr i Østersøen. Ikke bare Bornholm men hele Østersø-regionen drømmer om og planlægger havvind. Bornholm har en fantastisk mulighed for at blive Østersøens vindmøllehub lige i midten af det hele. Både med kabler og parker – men også med udskibning, vedligehold, test og udvikling.

Havmøller med lange forbindelser igennem Europa er det bedst kendte bud på den nære fremtids energiforsyning. Den vækst har Bornholm gode muligheder for at udnytte, og det skal vi gøre.

Havmøllerne er fremtidens østersøfisk. På mandag sætter vi gang i debatten om, hvor Bornholm skal drømme sig hen, når det gælder energiøen og havmølleparkerne.

En sund Østersø med mere ilt, flere fisk og mindre kvælstof er også en fantastisk drøm, vi skal jagte. Her er samarbejde en nødvendighed, og Bornholm har gode muligheder for at gribe førertrøjen. Naturen vender vi tilbage til senere i debatrækken.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - FREMTIDEN I ØSTERSØEN