Bornholmernes tavse historie

Bornholmernes tavse historie
Ruseere og frihedskæmpere modtages i Svaneke. Arkivfoto: Svend Parksø
SYNSPUNKT | ABONNENT | 8. MAR 2023 • 19:30
Af:
Birgitte Borgen Müller Marcussen
Carlshøjvej 56
st. th.
Kongens Lyngby
SYNSPUNKT | ABONNENT
8. MAR 2023 • 19:30

Jeg har gået i bornholmske folkeskoler fra 1955 til 1963 og Rønne Statsskole fra 1963 til 1966 og ved, at bornholmernes særlige historie ved afslutningen af 2. verdenskrig var omgærdet med tavshed.

Det ser spændende ud med initiativet til en kvalificeret debat. Jeg ser frem til at læse om mennesker, der har en viden, som de vil dele med andre. Hvis denne viden fører frem til konstruktive meninger, vil det være noget af en kvalitetsforbedring ind i et frugtbart debatklima.

Kristoffer Gravgaard mener, at vi har en stolt historie (lederen 4.3. 2023). Jeg mener, at vi har en tavs historie. Bornholms placering i Østersøen blev en placering, hvor de allierede rykkede frem mod nazismen både fra øst og fra vest. Vores befrielse fra nazismen kom vitterligt fra øst.

Det er forståeligt, at den storpolitiske situation gjorde det nødvendigt at pålægge den frie presse restriktioner, idet der ikke måtte skrives noget, der kunne genere Stalin. Men der skete noget på Bornholm, men hvad der skete, blev ikke beskrevet i en fri presse.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her