70 levende fortællere delte deres oplevelser, idet bogen "70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm" udkom 5.4. 2022, netop datoen for russernes afrejse. Krigsgenerationerne giver en tilbagemelding om, at den detaljerede beskrivelse af de 11 måneder giver et tidsbillede, der vækker minder. Jeg har forstået, at når arme og ben svækkes, men hovedet er ganske klart, er det meget kært at få vækket minder.
Efterkrigsgenerationerne, som jeg selv tilhører, fortæller, at deres forældre ikke fortalte ret meget, og den smule, de fortalte, er senere gået i glemmebogen. Men netop fordi 70 ældre mennesker nu fortæller, er det til at leve med, at vores forældre ikke fik sagt så meget.
Jeg har drøftet tavsheden med flere. En af forklaringerne går på, at den voksne befolkning har oplevet noget, som vil give børn en frygt, som børnene ikke ville kunne klare. Ud fra ganske almindelige opdragelsesprincipper har man sørget for, at børn ikke fik for meget at vide. Uddannelsessystemet har været historieblindt. Jeg har gået i bornholmske folkeskoler fra 1955 til 1963 og Rønne Statsskole fra 1963 til 1966 og ved, at bornholmernes særlige historie ved afslutningen af 2. verdenskrig var omgærdet med tavshed.
Vi har en tavs historie, men den kan endnu fortælles, netop fordi de 80- og 90-årige nu tager til orde. Det er de ældre generationers gave til efterkrigsgenerationerne.