Hvor drømmer vi os hen – i Østersøen

Hvor drømmer vi os hen – i Østersøen
Fra en tidligere krigsøvelse i Østersøen med deltagelse af flere lande. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 20. MAR 2023 • 05:30
Af:
Redaktionen
NYHED | ABONNENT
20. MAR 2023 • 05:30

En helt ny debatrække bliver sat i gang i dag. Det første af en lang række temaer bliver Bornholms rolle i Østersøen – et område, som historisk har været genstand for uro, og som igen – efter en periode med fred – er udsat for politiske spændinger.

Hvor drømmer vi os hen? Under den overskrift sætter Tidende sammen med Baltisk Bro, LAG-Bornholm, CRT og De Bornholmske Borgerforeningers Samvirke i dag gang i den første af en lang række temadebatter, som over det næste års tid vil strømme ind i spalterne med holdninger, meninger og ikke mindst drømme om Bornholms udfordringer og muligheder.

Ambitionen er hver måned at starte en ny længerevarende debat af et emne, startende i dag med temaet Bornholms rolle i Østersøen.

Og netop dette tema er – desværre, må man sige – yderst relevant på grund af den store uro mod øst. Under den kolde krig spillede Bornholm en helt særlig rolle, og den sovjetrussiske besættelse i 1945-1946 trak lange skygger over øen i de mange følgende år.

I kølvandet på den kolde krig fulgte en periode med fred og stabilitet, som nu igen blevet afløst af uro, og Rusland og Nato sender igen politiske signaler via øvelser omkring Bornholm.

Afvisninger af fremmede jagerfly er blevet normalen, og den russiske præsident Putins aggressive ageren og ikke mindst krigsførelsen i Ukraine har bragt uroen tæt på.

Området omkring Østersøen bliver igen og igen hevet ind i konflikten – ikke kun via krænkelser af luftrummet, men også meget tydeligt af efterårets sprængninger af gasrørene Nord Stream 1 og 2 tæt på Bornholm.

Oven i konflikterne kæmper Østersøen med blandt andet klimaforandringer, tab af biodervisitet og forurening.

Der var engang...

Mads Wolff fra foreningen Baltisk Bro, der arbejder med kulturel brobygning på tværs af Østersøen, er initiativtager til at sætte fokus på området. Han mindes "storhedstiden i 90'erne".

– Der var engang, hvor Bornholm var aktiv i hele østersøregionen, havde kontakter, forbindelse og samarbejde på kryds og tværs. Sådan er det ikke længere, siger han.

– Der er fortsat kontakter, forbindelser og samarbejde, men ikke i samme grad på kryds og tværs, og ikke tilnærmelsesvist med samme strategiske sigte. I de senere år, er der dog flere og flere, der taler om det værdigivende i at samarbejde i og omkring Østersøen med Bornholm som udgangspunkt. Hvad skal der til, hvad er mulighederne i dag, og ikke mindst hvorfor?

Mads Wolff håber på en debat, der kan kaste lys over, hvilke muligheder Bornholm kan og bør forfølge for at positioniere sig i en den nye virkelighed.

– Geografien er naturligvis uforandret. Bornholm ligger fortsat klippefast solidt i den sydlige del af Østersøen. Men vi ser, at verden bliver mindre, når vi aner vindmølleparken tæt på Rügen, og snart kommer de også tættere på. Men hvordan placerer Bornholm sig i dag, og hvordan kan vi selv være med til at påvirke, hvordan udviklingen skal ske. Hvor skal vi arbejde sammen med vores naboer, og hvad skal vi gøre sammen med dem, spørger Mads Wolff.

Deltag i debatten

Blandt debattørerne i denne første debatrække er Campus Bornholms direktør Inge Prip, der skriver om residential college, Thomas Bay Jensen fra Bornholms Landbrug og Fødevarer, der skriver om østersøsamarbejdet set fra hans perspektiv, og ambassadør Hans Brask, der ser verden fra sit skrivebord på den danske ambassade i Litauen.

Derudover er du som altid inviteret til at deltage i debatten i Tidende. Det kan du gøre ved at sende dit indlæg til debat@tidende.dk.

Alle debatrækker rundes af med en debatsalon, hvor aktører og debattører mødes og diskuterer den seneste måneds debat. Når temaet om Bornholms rolle i Østersøen skal rundes af, foregår det hos Tidende i Nørregade i Rønne den 13. april klokken 16.30, hvor borgmester Jacob Trøst vil være key note-listener, og alle deltagende vil blive budt på en forfriskning. Alle med interesse i Bornholm er velkomne til at deltage.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - FREMTIDEN I ØSTERSØEN