Vis respekt for vores natur, kultur – og respekt for os, bornholmerne

Vis respekt for vores natur, kultur – og respekt for os, bornholmerne
Bornholms Kunstmuseum. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 27. MAJ 2023 • 07:30
Af:
Lene Elisabeth Koefoed
Rågelundsgård

SYNSPUNKT | ABONNENT
27. MAJ 2023 • 07:30

Knud Andersen er ikke alene med sine meninger om det kommende museumsbyggeri.

Nedenstående er sendt som høringssvar angående nybyggeriet ved Helligdommen for tre år siden.

Nu synes jeg, det bør kunne læses af alle, som bor på Bornholm. For at vise at Knud Andersen langt fra er alene med sine meninger.

Høringssvar

Følgende punkter vil jeg protestere imod/gøre opmærksom på kan gøres anderledes:

1. Byggeriet beskrives flere steder som en tilbygning. Det er en nybygning!

2. Det er planlagt at bygge på en grund der har været fredet i 102 år.

3. Det er planlagt at bygge i et Natura 2000-område.

4. Parkeringspladsens udvidelse skal ske, hvor der er fredsskov.

5. Parkeringspladsens udvidelse kræver, at et fredet jorddige fjernes.

6. Parkeringspladsens udvidelse betyder, at stengærde fjernes, og alle stengærde er fredede, også selvom de er delvis væltet af tiden tand.

7. Byggeriet er planlagt på jord, hvor der er landbrugspligt.

8. Byggeriet er planlagt inden for strandbeskyttelseslinjen på 300 meter.

9. Byggeriet er planlagt i kystnærhedszone, tre kilometer fra vandkanten.

10. Byggeriet er planlagt inden for skovbyggelinjen. 300 meter fra skovbryn.

11. Byggeriet spærrer for udsigten til hav og græssende køer fra landevejen.

12. Byggeriet kommer til at blokere for en offentlig sti til klipperne. Det nuværende museum blev bevidst lagt, så denne sti forblev urørt.

13. Byggeriet spærrer for synet af det nuværende kunstmuseum, som er blevet rost for dets udseende. Oven i købet er der flere arkitekter og bygningskyndige, som har ønsket Bornholms Kunstmuseums bygningskompleks fredet.

14. Efter planen skal det bestående tårn rives ned. Det er synd, da det en rigtig god 'detalje', et vartegn, som virkelig pynter på bygningen.

15. Parkeringspladsens udvidelse kommer til at ødelægge den pæne og rolige nedkørsel til Bornholmerpladsen.

16. Parkeringspladsens udvidelse betyder opfyldning af et mindre vandhul. Vandhuller har stor værdi for biodiversiteten.

17. Byggeriet kræver, at der sprænges flere meter ned i klippen. Det er meget ubornholmsk at sprænge klippe uden grund. På Bornholm bygger vi klippen. I mange huse i klippebyerne er gulvet i kælderen den bare klippe. Respekt for klippen!

18. I fredningsdeklarationen fra 2018 står: "Der må ikke ved smagløs bebyggelse eller på anden måde gøres indgreb i ejendommens landskabelige skønhed". Det planlagte byggeri er i den grad smagløst! Det ligner allermest noget, som skal bruges til en udstilling, som skal ses udefra, gennem ruderne, f.eks. bilsalg.

19. Angående parkeringspladsen: Bliver der plads til alle biler? På gode sommerdage holder der mange biler på parkeringspladsen. Jeg tvivler på at en udvidelse af pladsen vil være tilstrækkelig. Tre museer vil måske ikke giver tre gange så mange biler, men tæt på.

20. Et byggeri af denne størrelse, prismæssigt, kræver en arkitektkonkurrence. Der kan blive problemer med EU's konkurrenceregler og Europa-kommissionen. En konkurrence ville også (sandsynligvis) give mange gode bud på, hvordan opgaven kan løses. I stedet bliver vi spist af med en tegning. En plan. Og den er ikke god!

21. Der bør være fokus på bæredygtighed i et så stort byggeri fra det offentliges side. Det offentlige må gå foran! Hvorfor må der ikke lægges solceller på de flade tage? Vi har alle et ansvar for fremtiden, alt nybygget bør have solceller på tagene + solvarme/jordvarme.

22. Kulturhistorisk museum og kunstmuseet er en gang blevet skilt ad. Det har fungeret, så hvorfor lægge sammen igen?

23. En sammenlægning har muligvis en pointe med hensyn til besparende samdrift, men for besøgende er det ikke et plus. Kun de færreste overkommer at besøge tre afdelinger på en dag. Så samlet set kan man risikere at miste besøgende, fordi det er for overvældende.

24. Hvis man ønsker at spare penge ved samdrift, vil det være meget bedre at lægge det kulturhistorisk museum ved Natur Bornholm. Oven på jorden.

25. Jeg forstår ikke, at der kun, ifølge miljørapport og § 9.4, må være pullertlamper på max en meters højde.

Ser her, citat:

” § 9.4 Vej- og stibelysning må kun udføres med pullertlamper med en højde på max. 1 meter. Lyskeglen skal være nedadvendt og afskærmet, så lyskilden og den translucente beskyttelse omkring lyskilden ikke er synlig fra øjenhøjde. Øvrig udendørs belysning må ikke etableres"

Samtidig med at de store vinduer lovprises.

Se her citat:

”De store glasfacader vil også gavne synligheden af museet i de mørke perioder henover døgnet og årstiderne, hvor museet vil være åbent. Her vil den indendørs belysning være synlig udadtil, og dermed signalere et aktivt hus, der inviterer forbipasserende til et besøg på det samlede museumscenter."

Jeg vil protestere mod den lysforurening, det giver. Jeg ønsker retten til at gå mine skumringsture i området!

26. Det nuværende museum ligger i vinkel på kysten i en naturlig lavning og ødelægger derfor ikke udsynet over havet. Det planlagte derimod, lægges så det fylder mest muligt. Det er urimeligt højt, 9,5 meter over naturligt terræn + der kommer en stor platform på havsiden. Hvad skal den gøre godt for. Et 4.000 kvadratmeter stort område vil blive berørt af nybyggeriet.

27. Hvornår går så udvidelsen af udvidelsen så i gang? For der kan ikke herske tvivl om, at byggeriet allerede er for småt, før det er færdigbygget. En etage er fjernet fra de første skitser for at gøre projektet mere 'spiseligt'. Det nuværende museum er på 3.400 kvadratmeter bruttoetageareal. Efter nybyggeri vil man komme op på 6.100 kvadratmeter bruttoetageareal. Altså en udvidelse med 2.700 kvadraymeter, som skal rumme et lysmuseum, kulturhistorisk museum samt en aula, hvor vi alle skal have gratis adgang året rundt.

28. Hvor i bygningerne er der udstillingsplads til vores kulturarv? Kælderen skal rumme lysmuseum og 'overetagen' skal så både rumme udstillinger og arrangementer som koncerter og lignende.

29. Er der ikke for meget lys i bygningen? Gamle sager har ikke godt af for meget sollys. Det kender alle os, som har haft blondegardiner. Det eksisterende museum i Rønne og kunstmuseet har gode udstillingsvægge med minimal lyspåvirkning.

30. Turister kommer til Bornholm for at se naturen og det originale Bornholm. Ikke for at se et gigantisk byggeri, som skæmmer den magiske udsigt over havet. De kommer for at se Helligdomsklipperne. Et nyt museumsbyggeri ville være bedre anbragt ved Natur Bornholm eller i Knudsker ved Plejecenteret på Snorrebakken. Måske på havnen i Rønne eller Nexø? Der findes bedre steder end ved Helligdommen.

31. Hvorfor et lysmuseum under jorden, når lyset ikke fås bedre end i det fri? Men ellers kunne man eventuelt bygge et mindre lysmuseum øst for Bornholms Kunstmuseum. Det kan gøres uden ny lokalplan. Og så kan det kulturhistoriske museum bygges andet sted, se oven over.

Sammenfatning

Jeg ønsker ikke der skal bygges nyt på vestsiden af kunstmuseet, eventuelt kan der bygges på østsiden, men i meget mindre skala, ikke for meget i højden og ikke for meget i dybden. Der skal ikke sprænges unødigt af klippen. Det offentlige bør ikke tilsidesætte alle love og paragrafer angående fredninger og deslige, hvor almindelige borgere ikke har mulighed for så meget som at sætte et legestativ til børn op. Tænk jer om! Der er mange i denne sag, som har flere kasketter på, så sørg for at folk, som er inhabile, sættes uden for døren. Der er udført en udmærket miljørapport, som viser hvor stort/synligt nybyggeriet bliver. Ret jer efter den! Tænk bæredygtighed, miljø, klima, natur og biodiversitet!

Tænk lige over om det er hensigtsmæssigt med en bygning med så mange og store vinduer. Er det ikke bare, fordi Villum Fonden (som kommer med gode penge) skal bruge den som reklame?

Tænk over om det ikke er fjollet at bygge noget, som er dømt for småt før start.

Det nuværende kunstmuseum er rost for dets kvalitet og den måde, som det er lagt på i området. Lad være med at ødelægge noget, som har vist sig at have en skønhedsmæssig værdi. Er det virkelig nødvendigt at rive tårnet ned??

Husk at det er vigtigt for både os bornholmere og turister, at vi ikke plastrer vores unikke natur til med bygninger.

Vis respekt for vores natur, kultur… og respekt for os, bornholmerne.