Velkommen Mr. Havkat

Velkommen Mr. Havkat
LEDER | 22. APR 2023 • 05:30
LEDER
22. APR 2023 • 05:30

Sildefesten har moderniseret sit udbud af skønhedskonkurrencer, efterkommet et historisk ønske og er lykkedes med at bevare en gammel lummer bornholmsk tradition.

Sildefesten fortsætter sin modernisering med respekt for de 61. havnefester, der er gået forud.

I gamle dage var der masser af skønhedskonkurrencer også på Bornholm: Sommerens sødeste heks, Turistpigen og Miss Sandvig har været blandt konkurrenterne til kåringen af Miss Sild under Sildefesten i Hasle igennem tiden.

Skønhedskonkurrencer på ultralokalt niveau har det let med at blive lidt lumre, når Kong Neptun sejler de purunge skønheder ind i Hasle Havn for derefter at kåre årets Miss Sild. Hasle IF har formået at gennemføre kåringen hvert år 61 gange. Men imellemtiden er der sket en hel del med vores samfund og kultur.

MeToo-debatten har ændret synet på vores køn og udseende. Mennesker må ikke bare blive behandlet som ting, vi begærer, udnytter eller fordømmer på baggrund af deres køn og udseende. Mennesker er først og fremmest mennesker, som skal respekteres uanset køn og udseende. Den ændring i synet på køn og især på kvinder fandt også sted i Hasle inden sidste års sildefest, hvor spillereglerne for Miss Sild blev opdateret: Dengang blev aldersgrænsen på 15-24 år ændret til at være fra 18 år og op. I år har havnefesten taget endnu et skridt mod ligestilling blandt kønnene med en ny mandlig skønhedskonkurrence fredag aften i festteltet Rottehullet.

Hasle IF, der står bag Sildefesten, lykkedes dermed igen i år med at modernisere vores stærke forenings- og festkultur uden at ofre fortidens traditioner.

Næste kapitel kommer formentlig til at handle om, hvorvidt damestrip fortsætter i Rottehullet neutraliseret af mandestrip eller tøjdansen helt opgives.

Mens vi venter på den nyhed, kan vi glæde os over, at en Tidende-læser, der i 1963 efterspurgte ligestilling med kåringen af Mr. Torsk, nu endelig kan se sit ønske opfyldt dog i en markant mindre smuk fisks navn: Havkatten – men måske er skønhed blandt mænd noget ganske andet fredag aften i Rottehullet.