Leder: HCS er en affaldstragedie på Bornholm

Leder: HCS er en affaldstragedie på Bornholm
Arkivfoto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JAN 2022 • 17:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
16. JAN 2022 • 17:30

Bornholmerne er taberne i udbudsprocessen for affaldssortering på øen. 

Ingen kan være uenige i, at vi skal blive bedre til at passe på klimaet.

Det er indiskutabelt, at den store produktion af affald både lokalt på Bornholm og generelt i hele verden er et af de områder, hvor samfundet skal sætte ind for at gøre en forskel. Jo bedre vi bliver til at genanvende affaldet og omdanne det klimamæssigt forsvarligt, jo mindre belaster vores forbrug klimaet.

Derfor er det glædeligt, at EU og regeringen har besluttet, at Danmark skal sortere affald, så det kan genanvendes mest klimavenligt. Det må der ikke herske tvivl om.

Men netop når sagen er vigtig, stiller det ekstra krav til måden den håndteres på. Her går det skidt på Bornholm.

Tidende har tidligere påpeget, at det er virkelig uhensigtsmæssigt at melde ud, at de nye tiltag vil koste gennemsnitlige 55 kroner ekstra om året, når sandheden på Bornholm viser sig at være over 1.300 kroner, og taxameteret starter mere end seks måneder før, sorteringen begynder. Det skaber en dårlig start på et vigtigt projekt.

Men udover økonomien er selve brugervenligheden ved den kommende sortering afgørende for projektets succes. Her ser det ud til, at Bornholm også kommer skidt fra start. Det nye affaldsselskab HCS har vundet udbudsrunden over bornholmske Fugato med en pris, der er 5,4 millioner kroner lavere pr. år svarende til 270 kr. pr. hustand.

Men udover økonomien er selve brugervenligheden ved den kommende sortering afgørende for projektets succes.

HCS’ løsning er billigere, når man kigger på regningen fra affaldsselskabet. Men til den lave pris, får vi en langt dårligere løsning, som også kan vise sig at være dyrere for Bornholm. HCS kræver fire skraldespande udenfor huset, hvis man har et sådan, og 10 kasser indenfor til sortering. Dem, der ikke har plads til de fire skraldespande, skal i stedet gå op til 300 meter for at aflevere deres sorterede affald på nye små genbrugspladser, der uden tvivl vil skæmme vores smukke byer. De vil også give en masse bøvl for både gamle og unge, der nu skal på gaden og bære sorteret skrald året rundt. De vanskeligheder er ikke regnet med.

Bornholmske Fugato foreslog i stedet at spare byer og borgere for de mange skraldespande ved hjælp af ny teknologi. De fire spande, der hver især skal tømmes individuelt, vil Fugato efter svensk og norsk forbillede erstatte med to. Langt det meste affald skal i stedet i samme spand, men sorteres i poser med forskellig farve. På den måde kan Fugato nemt få sorteret affaldet hos forbrugere og levere de forskellige poser til Bofa og direkte til udskibning, uden at skulle bygge nye affaldsøer og sende borgerne på affaldsmarch.

Når kommunen kunne vælge så uhensigtsmæssig en løsning på den vigtige opgave, skyldes det, at Bofa har vurderet, at de to løsninger kun var lidt forskellige målt på kvaliteten. Ifølge Bofa er HCS’ firespands-løsning kvalitetsmæssig ”meget god”. Den ”meget gode” løsning tegner nu til at diktere de næste mange års vandring til skraldeøer og de grimme opstillinger af fire skraldespande ved indkørslen til hvert eneste hus. Kommunen har ikke råd til at købe sig fri af den grimme skraldeløsning, men Fugato har klaget over processen i udbuddet. Lad os håbe, de får medhold, og vi i stedet kan få den brugervenlige og langt mindre grimme bornholmske løsning til Bornholms affaldssortering.