Borgmester: Vi skal kun have tre skraldespande pr husstand

Borgmester: Vi skal kun have tre skraldespande pr husstand
Det undrer borgmester Jacob Trøst, at debatten om skraldeindsamling blusser op et halvt år efter beslutningen om at gå med HCS blev meldt ud. Fotograf Jacob Jepsen.
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JAN 2022 • 15:05
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. JAN 2022 • 15:05
Berit Hvassum
Journalist

Jacob Trøst mener at debatten om affaldsudbuddet er taget på et uoplyst grundlag

Borgmester Jacob Trøst og Helle Munk Ravnborg, forperson for Natur-, Miljø- og Planudvalget, rettede som følge af  sidste uges debat om udbuddet af affaldssortering på Bornholm i onsdags henvendelse til kommunens administration for at få belyst mulighederne for at annullere udbuddet.

Trøst meddelte efterfølgende, at affaldsudbuddet ikke vil gå om.

– Det vil være kommunen, det vil sige borgerne, der ikke alene ville skulle dække merprisen ved andre udbud, men også den erstatning, som kommunen ville blive idømt. Hvis BOFAs direktørs vurdering holder, så taler vi om en ekstra udgift på små 100 millioner kroner. Og det helt uden at vi vil få en billigere løsning over de kommende 10 år, skrev Jacob Trøst lørdag på facebook.

Det undrer Jacob Trøst, at debatten om skraldeindsamling blusser op et halvt år efter beslutningen om at gå med HCS blev meldt ud.

– Jeg hører flere forklaringer, herunder at man ikke vidste, at det stod sådan til, siger Jacob Trøst søndag.

Forslaget om at lade udbuddet gå om fik borgmesteren til at læse op på sagen.

– Jeg begyndte at få spørgsmål om udbuddet, så jeg blev jo nødt til at sætte mig ind i sagen. Men jeg er selvfølgelig også interesseret i at forstå situationen, så jeg kan give en ordentlig forklaring og nogle ordentlige svar, siger Jacob Trøst til Tidende.

Tre skraldespande, ikke fire

I dag er det Jacob Trøsts opfattelse at diskussionen om affaldsudbuddet er taget på et forkert grundlag.

– Der har været noget misinformation undervejs eller også har man ikke meldt klart nok ud. Der er for eksempel ikke tale om, at alle husstande skal have fire skraldespande. Man har i dag to skraldespande pr husstand, og det tal hæves til tre, siger Jacob Trøst.

- Der har jeg savnet noget oplysning til borgerne. Vi bliver nødt til at føre debatten på et oplyst grundlag, lyder det fra den nytiltrådte borgmester.

Sortering koster ekstra

Debatten om affaldsudbuddet opstod, da det i sidste uge kom frem, at det bornholmske renovationsfirma Fugato havde tilbudt kommunen en affaldssortering med færre skraldespande end HCS.

De daværende udvalg og den daværende kommunalbestyrelse var inddraget og valgte det billigste tilbud, vel vidende, at mere affaldssortering koster flere penge, påpeger Jacob Trøst.

– Jeg mener også, at vi har en forpligtelse til at aflevere et bedre miljø til de kommende generationer, og at vi ikke kommer udenom, at det koster ekstra, skrev han lørdag på facebook.

Vil inddrage borgerforeningerne

Overgangen fra Fugato til HCS er forsinket på grund af lange leveringstider på udstyr. HCS skal efter den nye plan tage over ved årsskiftet. Indtil da og efterfølgende håber Jacob Trøst, at man på Bornholm kan tage en debat om, hvordan den nye affaldssortering tilgodeser alle borgere, inklusive de ældre.

– Jeg håber vi kan finde nogle løsninger, hvor borgerforeninger og andre borgergrupper inddrages. Det er et spørgsmål om at ramme bedst muligt indenfor skiven.