Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) nylige vurdering af den militære trussel mod Bornholm bringer både en vis beroligelse og samtidig en påmindelse om nødvendigheden af fortsat opmærksomhed. På den korte bane er risikoen for militær konflikt med Rusland lav, takket være Natos styrkede position i Østersøen med Finlands medlemskab og Sveriges forventede indtræden. Det giver os en følelse af tryghed i en ellers urolig tid.
Men vi må ikke hvile på laurbærrene. Ruslands militære oprustning og omstilling til en konflikt- eller krigsberedt tilstand på længere sigt, tegner et mere dystert billede. Med dette i tankerne skal vi forholde os alvorligt til den fortsatte konflikt i Ukraine og betydningen af et stærkt dansk forsvar og Nato-samarbejde.
Den største umiddelbare trussel for Bornholm er hybridkrig. Denne form for konflikt går ud på at underminere samfund gennem metoder som cyberangreb og desinformation, snarere end traditionel krigsførelse. Det er vigtigt, at vi som samfund er forberedte på sådanne scenarier. Selvom vi ikke skal hamstre dåsemad og vand i frygt, er det fornuftigt at kunne klare et kortvarigt nedbrud i kritisk infrastruktur som elektricitet og vandforsyning. Vanddunke, pasta, konserves og en powerbank til mobilen kan meget vel vise sig at være nyttigt som robusthedsforsikring for Bornholm, hvis færgen ikke kommer, eller elværket ikke kan starte.
Vi skal også være opmærksomme på, at hybridkrigsførelse ofte udnytter situationer, hvor infrastrukturen allerede er belastet, som under naturkatastrofer eller store begivenheder som Folkemødet og østersøorkan. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund er robuste og kan håndtere sådanne omstændigheder.