Det kulturhistoriske museum bør blive i Rønne

Det kulturhistoriske museum bør blive i Rønne
Det kulturhistoriske museum bør blive i Rønne, mener Tom Jensen. Arkivfoto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | ABONNENT | 25. MAJ 2023 • 06:30
Af:
Tom Jensen
Fiskerbakken 5
Rønne
SYNSPUNKT | ABONNENT
25. MAJ 2023 • 06:30

At den tidligere amtsborgmester fem minutter i lukketid endnu engang forsøger at hjælpe til med at forhindre katastrofen med denne mystiske sammenblanding af kunst og kultur kan kun aftvinge respekt.

Som rønnebo må man være glad for, at nogen udenfor Rønne nu kæmper Rønnes sag.

At flytte det kulturhistoriske museum ud af Rønne, vil skade Rønne som øens største by, hvor der traditionelt og kulturhistorisk er en by med mange specialforretninger og et godt handelsliv.

Kommunalbestyrelsen ved godt, at Rønne mangler udvikling. Der er ikke sket nogen udvikling i Rønne siden 2002, hvor Rønne blev en del af Bornholms Regionskommune, det står ganske klart for alle. I 2023 er der afsat blot en million kroner til en smule vedligeholdelse og lidt til Dams Gård. Alle de store visioner er lagt i mølpose af den kommunalbestyrelse som trådte til i 2002, Rønne er beklageligt kun svagt repræsenteret i kommunalbestyrelsen.

Den udvikling, som mange grupper i Rønne er stillet i udsigt ved utallige møder, taler for sig selv. Winni Grosbøll sagde, umiddelbart før hun forlod skuden. at 'nu er det Rønnes tur'. Til udvikling.

Når kommunalbestyrelsen ikke kan eller har vilje til at finde penge til udvikling, ville det klæde kommunalbestyrelsen, at de ikke ødelægger mere for Rønne, og bakke op om museet her i Rønne.

Der har nu i et par år været optræk til, at kommunalbestyrelsen ligefrem hjælper til med at afvikle Rønne ved at tilskynde til, at det kulturhistoriske museum flyttes til Rø. Selv den ellers tiltalende borgmester er hoppet på den limpind. Hvad er ideen med at flytte kulturmuseet til Rø? Er det for at gæsterne skal have en flot udsigt, mens de går og kigger på arkæologiske perler, som er fundet i den bornholmske muld. Nej, hvis man interesserer sig for kulturhistorie, er man ikke dermed automatisk interesseret i kunst. Kunstmuseet er flot, som det er, skabt til den placering det har og til det, som man sætter pris på ved besøget.

Den tidligere museumsdirektør talte for år tilbage meget begejstret om et lysmuseum, som kunne indarbejdes i det nuværende kunstmuseum i en spændende tilbygning, og som jeg husker det, skulle denne bygning graves ned, så kun en smule af bygningen kunne ses udefra. Det vil være et scoop for kunstmuseet at kunne vise forskellige lyseffekter og prøve at vise, hvorfor vi har begreberne Bornholmermalerne, Skagensmalerne, det er jo netop lyset ved havet, som har skabt disse begreber.

Kulturmuseet skal naturligvis blive i Rønne. Der er indsamlet så mange penge fra fonde, at der sagtens kan findes plads i Rønne til en spektakulær bygning, som de forskellige fonde vil støtte. Som jeg har forstået det, skal det være spændende ny arkitektur, der kræves, for at fondene vil støtte et projekt. Det er ufatteligt, at en firkantet amerikansk boksbutik kan være så spændende, at den kan samle mere end 100 millioner sammen.

Ved museets udflytning fra Rønne mister Rønne den mulighed, det er, at servicere de cirka 14.000 besøgende i et spændende bymiljø, som findes i Rønnes gader og butikker. Det giver handel og vækst i Rønne med et livligt torv i sommerhalvåret. Det kan vise sig, at Rønnes handelsliv på den måde vil lide uoprettelige skader ved manglende omsætning.

Hvis man tænker på sin egen ageren, når man holder ferie, vil man gerne afsætte en dag til museumsbesøg, kunst eller kultur og elles se resten af området de øvrige dage. At bruge formiddagen på at se kunst og derefter eftermiddagen til kultur – nej. Ved en sammenbygning af de to museer vil det med sikkerhed give et lavere samlet besøgstal.

At den tidligere amtsborgmester nu fem minutter i lukketid endnu engang forsøger at hjælpe til med at forhindre katastrofen med denne mystiske sammenblanding af kunst og kultur, kan kun aftvinge respekt. Kunst for sig og kultur for sig i to adskilte institutioner henholdsvis i Rønne og Rø. Tak!