Winni Grosbøll om skovsvineri: 'Oplysning er vejen frem'

Winni Grosbøll om skovsvineri: 'Oplysning er vejen frem'
Winni Grosbøll mener, at man kan komme langt med oplysning for at sætte en stopper for skovsvineri på Bornholm og andre steder i landet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT | 4. AUG 2021 • 20:00
Holger Larsen
Journalist
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT
4. AUG 2021 • 20:00

Winni Grosbøll, tidligere borgmester på Bornholm i 11 år, er som stadig relativt ny direktør for Friluftsrådet ikke overrasket over at høre om skovsvineri på Bornholm. For det hører hun om fra hele landet.

– Danskerne har i de seneste år taget naturen til sig og prøver nye ting – vandrer, fisker med videre, og de overnatter i naturen. Shelterne rundt omkring i landet har aldrig været så populære som nu, siger Winni Grosbøll.

– Vi synes i Friluftsrådet, at det er helt fantastisk, at flere kommer ud i naturen. Men særligt under coronaen har vi oplevet, at der er kommet en del mennesker ud, som måske ikke har været vant til at færdes i naturen, og som ikke har det ind under huden, hvordan man gebærder sig. Det fører til sammenstød rundt omkring i hele landet.

Man skal grave et hul

– Det handler om, hvordan man er ude i naturen, passer på naturen, hvordan man tager hensyn til hinanden, har sin hund i snor, men også om hvad man gør, hvis man pludselig har behov for at komme på toilettet, siger Winni Grosbøll og fastslår:

– Det er ikke tilladt at forrette sin nødtørft i naturen, men det kan jo ske, at man har behov, og der ikke er et toilet i nærheden. Så er det jo, at man skal trække langt væk fra andre mennesker, sørge for at grave et hul og dække det til igen, når man er færdig.

– Jeg tror, at meget af det her kan løses ved oplysning. Mit indtryk er også, at det er det, man arbejder med rundt omkring i landet. Mange steder i landet skal man booke shelterne, og der kunne man forestille sig, at man i forbindelse med bookingen fik oplysning om for eksempel fem gode råd eller regler, siger Winni Grosbøll, som dog udmærket er klar over, at den model ikke kan bruges på Bornholm, hvor shelterne ikke kan bookes. Her er det først til mølle.

I området ved shelterpladsen i Blykobbe Plantage, tæt på Hotel Skovly, flyder det med brugt toiletpapir – og sådan er det mange steder på Bornholm og i resten af landet. Foto: Berit Hvassum

En kommunal opgave

Friluftsrådet uddeler penge til friluftsliv, også på Bornholm, men når det handler om etablering af offentlige toiletter, er det en kommunal opgave, siger Winni Grosbøll.

– Men der skal heller ikke være offentlige toiletter over alt i skoven. Sheltere og primitiv overnatning er primitiv overnatning, og derfor skal man som brugere også planlægge derefter og måske have en skovl med.

– Men derfor kan man i kommunerne alligevel godt tage et servicetjek på, om vores natur kan bære det publikumstryk, der er nu. Vi synes, det er fantastisk, at mange flere kommer ud i naturen, men det skal også ske under hensyn til naturen. Ting som stier og rutenetværk er med til at skåne den sårbare natur og lede folk igennem, hvor det er mest hensigtsmæssigt. Man kunne også kigge på, om antallet af offentlige toiletter ude i det åbne land er dækkende, når antallet af mennesker i naturen er steget så eksplosivt, siger Winni Grosbøll.

Investerer i naturen

Direktøren ser gerne, at friluftsliv og adgangen til natur blive en del af den kommende kommunalvalgkamp.

– Mange kommuner investerer i adgang til natur og friluftsoplevelser. Mange har en målsætning om, at børnene skal ud i naturen med udelæring og så videre, også for at børnene får naturdannelse og naturforståelse fra barnsben. Så kan det være, at vi på længere sigt undgår de her situationer, hvor folk ikke kan finde ud af, hvordan de skal gebærde sig i naturen, slutter Winni Grosbøll.