Primitive lejrpladser ærgrer sig over konkurrence fra det offentlige

Primitive lejrpladser ærgrer sig over konkurrence fra det offentlige
Der har kun stået få telte på Lejrpladsen Baunehøj i denne sæson. Foto: Jens-Erik Larsen
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT | 10. AUG 2021 • 10:00
Holger Larsen
Journalist
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT
10. AUG 2021 • 10:00

– Det offentlige system har stjålet vores kunder, og samtidig bliver der svinet ved shelterpladserne...

Ole Harild, der driver en primitiv lejrplads på Slettegård i Østerlars, har fulgt med i debatten i Bornholms Tidende om det svineri med affald og brugt toiletpapir, som opleves i forbindelse med flere af de shelterpladser, som Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune har etableret.

– Det har ærgret mig lidt, at de primitive lejrpladser, som er etableret i privat regi, ikke er blevet nævnt. Jeg etablerede min plads i 1993, og flere andre er lige så gamle. De er jo et alternativ til shelterpladser i skovene. Det er fælles for de private primitive lejrpladser, at vi stiller et toilet til rådighed, og de fleste steder kan man tilkøbe et bad. Det har irriteret os, at man har bygget de gratis pladser, for hos os koster en overnatning 25 kroner, siger Ole Harild.

Han regner med, at der nok er 15-20 mindre private lejrpladser – flere steder er det bare en baghave.

Væsentligt færre

Ole Harild oplyser, at der i år har været væsentligt færre overnattende på Lejrplads Slettegård i forhold til sidste år. Jens-Erik Larsen, der driver Lejrpladsen Baunehøj på Skrædderbakkevejen i Nylars, har samme oplevelse.

– Vi når ikke en gang 50 procent af de overnatninger, vi havde i juli sidste år. Det forstår vi ikke helt, for man siger, at der er lige så mange turister på Bornholm som sidste år, siger Jens-Erik Larsen, der er fotograf på Bornholms Tidende.

Det er svært at føre bevis for, men de mener begge, at det hænger sammen med, at der er kommet mange nye shelterpladser på Bornholm.

– Jeg taler med gæsterne på min plads, og de er alle glade for at komme på et sted, hvor de kan komme på toilettet og få et bad. Men de har taget nogle nætter på de gratis shelterpladser i skoven først, og nogle kommer her kun, fordi der ikke har været ledigt på shelterpladserne, siger Ole Harild.

– Vi kan se, at når vejret er godt, kommer der ingen hos os. Når det truer med regn, kommer de til os, for man kan komme lidt i læ, og man kan komme på toilettet, tilføjer han.

Det er princippet

– Vi lider ikke nød. Ingen bliver rige af 25 kroner for en overnatning. Men det er mere princippet i, at man for vores allesammens penge laver noget, der konkurrerer med de private, siger Ole Harild.

Mener du, at man bør stille nogle krav til de offentlige pladser?

– Nej, for vi kan ikke betale løn til skovfolk for at holde dem ved lige, og heldigvis mener Leif Olsen heller ikke, at der skal stilles toiletter op ved alle pladser, for så ville det være godnat for os, siger Ole Harild med henvisning til udtalelser fra formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg.

Jens-Erik Larsen supplerer:

– Der er kommet mange pladser, og man kan overnatte næsten, hvor man vil. Det er vel ikke det offentliges opgave at drive campingpladser, men vi kan ikke gøre noget. Det er godt, at vi ikke skal leve af det. Men det havde været sjovere at gå ned på pladsen, hvis der var 10 telte hver aften i stedet for kun to-tre stykker.

– Dem, der kommer hos os, spørger, hvorfor er her ikke flere. Her er så skønt. De glæder sig over, at her er træk-og-slip, at man kan få et bad, og at her er rent og pænt. De har været tilfredse, og man kan man håbe, at de fortæller det videre til andre.

Nationalpark

Jens-Erik Larsen har et enkelt ønske:

– Jeg håber, at Almindingen bliver nationalpark, så Naturstyrelsen bliver nødt til at lukke deres teltpladser her. De må hellere skære ned til 10 procent af de pladser, de har i dag, og så lave nogle ordentlige forhold med toilet, og hvad der ellers skal til. For vi bliver også irriterede, når vi går i skoven og ser, hvordan der bliver svinet, slutter Jens-Erik Larsen.

 

 


Foto: Berit Hvassum

Debat om skovsvineri

Bornholms Tidende har i den senere tid skrevet flere artikler om skovsvineri i forbindelse med de gratis shelterpladser, som Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune har etableret flere steder på Bornholm.

Det var med udgangspunkt i forholdene ved shelterpladsen i Blykobbe Plantage, hvor det flyder med brugt toiletpapir i skoven omkring pladsen. Denne skov er en af fire på Bornholm, hvor der er fri teltning.

– Vi er meget kede af, at det er det syn, vores gæster møder, når de går ned til stranden, siger Lone Kirk fra Hotel Skovly, der rejste sagen.

Men det er forhold, man ser flere steder ved de gratis overnatningssteder, erkender man både i Naturstyrelsen og i kommunen.

– Antallet af mennesker i naturen er i de seneste par år nærmest fordoblet, og så er der kommet nogen ud, som ikke har været vant til det. Så der er noget oplysningsarbejde i det, siger Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen Bornholm.

Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, hører om skovsvineri fra hele landet, fordi det aldrig har været så populært som nu at overnatte i naturen.

– Jeg tror, at meget af det her kan løses ved oplysning. Mit indtryk er også, at det er det, man arbejder med rundt omkring i landet, siger Winni Grosbøll.

Leif Olsen, formand for teknik- og miljøudvalget, vil gøre skovsvineriet til et politisk emne til efteråret:

– Jeg mener, at vi skal overveje mere tid til tilsyn og oprydning, men også se på, om vi eventuelt kan indrette pladserne bedre, siger Leif Olsen.

Patryk Kownacki fra Polen – er en af de teltliggere, vi mødte på pladsen – har et lidt andet perspektiv på sagen:

– Der er meget rent her, og det er meget ulig andre steder, jeg har været – for eksempel i Polen, siger han.