Naturstyrelsen anerkender, at der er et problem med svineri: 'Nye folk i naturen kender ikke spillereglerne'

Naturstyrelsen anerkender, at der er et problem med svineri: 'Nye folk i naturen kender ikke spillereglerne'
Shelterpladsen i Blykobbe Plantage ligger næsten helt ud til stranden ved Blykobbe Ås udløb i Østersøen. Her har i de seneste par ofte også stået et eller flere telte. Foto: Berit Hvassum
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 17:00
Holger Larsen
Journalist
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT
2. AUG 2021 • 17:00

Naturformidler Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen Bornholm har ikke været ude at kigge ved shelteret i Blykobbe Plantage, men er ikke overrasket over at høre om svineriet med brugt toiletpapir omkring shelterpladsen, som ligger tæt på Hotel Skovly.

– Vi ser det jævnligt, også langs med skovveje og vandrestier, for folk er ikke særlig gode til at grave deres efterladenskaber ned eller tage det med sig. Jeg synes specielt, at vi har haft de oplevelser de seneste to år, hvor der er kommet flere mennesker i naturen. Der er kommet mange folk ud, som ikke kender til "spillereglerne" i naturen. De har ikke gået til spejder og ved ikke, hvordan man gør, når man for eksempel skal på toilettet. Når jeg taler med kolleger, kan jeg høre, at det er noget, man ser på landsplan, siger Georg Ask Marker.


Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen siger, at svineri i forbindelse med, at folk forretter deres nødtørft i naturen, har været tiltagende i de seneste par år. Arkivfoto: Berit Hvassum

God adfærd

Hvordan prøver I at tage hånd om problemet?

– Vi tænker det ind, når vi anlægger nye shelterpladser. Vi har inden for det seneste halvandet år anlagt tre shelterpladser. Det ene har vi placeret et par hundrede meter fra et eksisterende toilet og skiltet hen mod det. På de to andre pladser har vi etableret et primitivt toilet på pladsen.

– Vi løser det vi kan undervejs. Ved at skilte til toiletter eller ved at anlægge et toilet, hvis vi kan skaffe penge til det. Vi har talt om at informere lidt mere ude på pladserne om, hvad god adfærd er i forhold til at lave bål uden at brænde skoven af, at gå på toilettet og tage sit skrald med sig, siger Georg Ask Marker.

– Antallet af mennesker i naturen er i de seneste par år nærmest fordoblet, og så er der kommet nogen ud, som ikke har været vant til det. Så der er noget oplysningsarbejde i det. I udlandet har man et godt udtryk "leave no trace" – at man ikke skal efterlade sig nogen spor i naturen, tilføjer han.


Det flyder med brugt toiletpapir i skoven i nærheden af shelterpladsen i Blykobbe Plantage. Foto: Berit Hvassum

Det er jo primitivt

Naturformidleren vil ikke sige noget om, hvorvidt man eventuelt kunne etablere en toiletløsning i Blykobbe.

– Det koster både i anlæg og drift med et toilet, og der er det en afvejning, om man skal anlægge et toilet, hvor der er et enkelt shelter med relativt få overnattende i forhold til de store pladser med flere shelters.

– Der må også en grænse for, hvor mange toiletter, vi skal have i naturen. Folk skal heller ikke nødvendigvis kunne forvente, at der er et toilet ved et shelter. Det er jo en primitiv overnatningsplads, påpeger Georg Ask Marker.

Hans eget bud på, hvad man gør, hvis man skal på toilettet i naturen:

– Man kan grave det ned, dække det til, eller man har en lille hundepose med.

– Det handler jo også om planlægning. At man hjemmefra tænker på, hvordan man kan komme på toilettet på den rigtige måde.