Skovsvineri bliver et politisk emne: Der kan skrues op for tilsynet – men det koster

Skovsvineri bliver et politisk emne: Der kan skrues op for tilsynet – men det koster
Det er ikke kun ved shelterpladsen i Blykobbe Plantage, at der er konstateret uhumske forhold. Det ser man mange andre steder i den bornholmske natur. Foto: Berit Hvassum
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT | 4. AUG 2021 • 20:00
Holger Larsen
Journalist
MILJØ | BORNHOLM | ABONNENT
4. AUG 2021 • 20:00

Det er ikke kun omkring shelterpladsen i Blykobbe Plantage, at der svines med brugt toiletpapir og andet – som Bornholms Tidende har beskrevet det i de seneste dage. Det kan Leif Olsen (SF), formand for kommunens natur- og miljøudvalg, skriver under på.

– Jeg får nogle meldinger fra vores folk om det, jeg er blevet kontaktet af borgere, og jeg har også selv været ude at se det. Der bliver ikke bliver ryddet op, når folk forlader pladserne, der ligger papir og generelt affald rundt omkring. Det er et problem, fastslår Leif Olsen, der tilføjer:

– Jeg går ud fra, at de fleste gør som de skal. Men der er bare temmelig mange, der ikke gør det.

Vi har campingpladser

Stod det til Leif Olsen skulle Bornholm slet ikke have haft de mange shelterpladser.

– Jeg kan gå med til dem, der ligger ude ved kysten for kajak- og kanoroere. Det giver god mening. Men ellers vil jeg sige, at Bornholm er ikke større, end at man kan bo på en campingplads og bevæge sig rundt i naturen, og på campingpladserne har de faciliteter, der skal til for, at det bliver ordentligt. Vi stiller nemlig nogle helt andre krav om faciliteter til campingpladserne, som de i øvrigt er meget dygtige til at leve op til, og så laver vi selv sådan noget...

– De primitive overnatningspladser er i teorien vældigt populære, men når folk så kommer der, er faciliteterne ikke så populære alligevel, mener Leif Olsen.

Leif Olsen mener, at kommunen skal overveje flere penge til tilsyn og oprydning ved shelterpladserne og eventuelt andre tiltag. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Der er skåret ned

Det er Vej og Park, der foretager tilsyn med shelterpladserne, men der er ikke økonomi til at gøre så meget, siger udvalgsformanden.

Har problemet med svineri på pladserne fået et så stort omfang, at det er noget, I tager op politisk?

– Ja, det mener jeg. Der er mange turister herovre, ligesom sidste år. Det er fint, men det giver også en større belastning af vores faciliteter, og jeg mener, at vi er nødt til at kigge på shelterpladserne og se, om vi skal have mere tilsyn.

– Problemet er, at der er skåret ned i forvejen, og vi har ikke nogen "løse penge" at bruge på opgaven. Jeg mener, at vi er nødt til at se på det. Når vi nu har de shelterpladser, skal de også fungere. Jeg håber, at det her kan være med til at få nogen til at indse, at shelterpladser ikke er så fantastiske, og at de ikke bare passer sig selv.

Skal have en god oplevelse

– Vi skal i natur- og miljøudvalget til efteråret evaluere på de faciliteter, vi har bredt set i forhold til den turistmængde, vi har, og så må vi se på, hvordan vores turister får en god oplevelse. For uanset hvad jeg mener om sheltere, er det ikke sjovt at komme til et sted, hvor der er svinet. Så begynder man at tænke, hvor meget det med Bright Green Island og bæredygtighed er værd, siger Leif Olsen.

Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet og tidligere borgmester på Bornholm, mener, at meget kan klares med mere information om, hvordan man skal forholde sig i naturen. Det tror Leif Olsen dog ikke på.

– Jeg tror ikke, at der er meget mere at hente ved oplysning. For den synes jeg egentlig er ret god. Jeg mener, at vi skal overveje mere tid til tilsyn og oprydning, men også se på, om vi eventuelt kan indrette pladserne bedre ved eksempelvis at sætte mere op til affald. Men det er også halvdyrt.

Skal der flere toiletter til?

– Ja, måske. Det er vi nødt til at undersøge. Men selv et muldtoilet koster rask væk 200.000 kroner – og de penge kommer vi til at tage fra noget andet, slutter Leif Olsen.