Teltliggere ved shelterplads: 'Her er da meget rent'

Teltliggere ved shelterplads: 'Her er da meget rent'
Patryk Kownacki og Anna Wojcik gør klar til morgenmaden. Patryk Kownacki har stor erfaring i at overnatte i naturen – mest fra Polen, men også fra rejser til Portugal og Italien, og han mener, at der er meget rent i den bornholmske natur og i øvrigt også i byerne. Foto: Berit Hvassum
MILJØ | BLYKOBBE | ABONNENT | 3. AUG 2021 • 18:00
Holger Larsen
Journalist
MILJØ | BLYKOBBE | ABONNENT
3. AUG 2021 • 18:00

Det flyder med brugt toiletpapir i nærheden af shelterpladsen i Blykobbe Plantage. Sådan lød det i et tip til Bornholms Tidende for nogle dage siden, og fotografens billeder fra mandag dokumenterer, at der er noget om snakken.

Fra Naturstyrelsen Bornholm nikker man også genkendende til problematikken. Det er blevet populært at overnatte i det fri. Men flere steder er der langt til et toilet, og så kan det desværre for en del knibe med at rydde op efter sig.

Her er bare så flot

Tirsdag formiddag er der beboere i shelteret i Blykobbe Plantage og i to små telte, som er stillet op tæt på shelterpladsen.

Anna Wojcik og Patryk Kownacki fra Polen bor i et af teltene. De er i gang med at lave kaffe, efter at de har varmet vand på bålpladsen ved shelteret.

Patryk Kownacki virker lidt overrasket over problemstillingen:

– Der er meget rent her, og det er meget ulig andre steder, jeg har været – for eksempel i Polen. Vi har også læst på nettet om, hvor vigtigt det er, at man rydder op efter sig selv. Og når der er så pænt, rydder man også selv op efter sig, siger Patryk Kownacki.

Han fortæller, at de ikke har fået noget toiletpapir med sig, men at de har brugt nogle servietter til at rydde op efter sig, når de har været på toilet ude i skoven.

Anna Wojcik og Patryk Kownacki er på cykeltur på Bornholm og overnatter i telt på pladser i naturen.

– Det elsker vi. Her er ikke så mange mennesker, og her er bare så flot, siger Anna Wojcik.

Fra shelterpladsen er der et flot kig til Østersøen, og herfra går en sti ned til stranden.

Line Ryberg (tv) har sat sig ind i, hvordan man gebærder sig, når man overnatter i naturen, og hun har nu taget veninden Anna Knudsen med på telttur på Bornholm. Foto: Berit Hvassum



Anden mandag i træk

I det andet telt bor Line Ryberg fra Gilleleje og veninden Anna Knudsen fra København. De er så småt ved at pakke sammen for at cykle videre mod Nordbornholm.

Line Ryberg har allerede været på Bornholm i over en uge og overnattede også på pladsen forrige mandag.

– Nu kendte jeg den dejlige plads her, og så passede det fint at slå teltet op her, da vi skulle vente på, at min cykel blev repareret i Rønne, fortæller Line Ryberg.

Line Ryberg kan efterhånden kaldes en erfaren teltligger, idet hun i de seneste tre somre har været på telttur – på Sjælland og nu for anden sommer i træk på Bornholm.

– Bornholm har en fantastisk natur at telte i, og der er virkelig mange shelterpladser og pladser, hvor man må ligge i telt. Der er nem adgang til vand, for der er dejligt mange offentlige toiletter. Det er dejligt at komme ud i naturen og være langt væk fra alting, siger hun.

Der er to skraldespande ved shelterpladsen i Blykobbe Plantage, så her i hvert fald ingen undskyldning for ikke at rydde op efter sig. Foto: Berit Hvassum


Man har en pose med

Hvad gør I, når I skal på toilettet?

– Jeg sætter mig ned i skovbunden og gør det, jeg skal, og så bruger jeg mit toiletpapir, tager en pose ud af lommen og samler op, ligesom jeg gør med min hund. Jeg slår en knude på posen og binder den bag på min bagagebærer, indtil jeg finder en skraldespand, siger Line Ryberg.

Her behøver man faktisk ikke lede så længe efter en skraldespand, for der er to på shelterpladsen.

– Man kan også grave det ned, men man skal gerne en halv meter ned for, at dyrene ikke skal grave det op igen. Så er det nemmere at tage det med sig, siger Line Ryberg.


Tørklosettet (rakettoilettet) ved Havvej er atter åbent og giver de overnattende i naturen en mulighed for at komme på toilettet. Der ligger dog nogle hundrede meter fra shelterpladsen, og man skal vide, at det er der... Foto: Berit Hvassum

Her er kun lidt svineri

Hvad siger du til, at nogen klager over, at der bliver svinet herude i området?

– Det kan jeg godt forstå. Det er ikke ok. Men jeg synes, at her er ret lidt svineri på Bornholm i forhold til, hvad jeg ser på Sjælland. Jeg tror måske, at det skyldes, at vi på Sjælland har lidt flere af "de her københavnertyper", der ikke er vant til naturen og ikke tænker sig om. De efterlader sig øldåser, plastic og madpapir og alt muligt. Det finder man ikke så meget af herude. Men det er "nederen", at man overhovedet finder noget, især når man er så tæt på en skraldespand, siger Line Ryberg – og peger.

– Der ligger lidt toiletpapir dernede, og jeg har tænkt mig at samle det op og smide det i skraldespanden, før vi tager af sted.

På vej tilbage til bilen bemærker fotografen, at det vitterligt ser ud til, at de nye gæster på pladsen har ryddet op efter sig. Der ser nemlig ikke ud til at ligge mere toiletpapir i skoven end der var mandag, da fotografen også var på stedet.

 


Fri teltning på Bornholm

På Bornholm er det muligt frit at overnatte på et stigende antal naturlejrpladser – enten i opstillede shelters eller eget telt.

Naturstyrelsen åbnede sidste år op for mere fri teltning. Der er nu fire skove, hvor man frit må slå sit telt op:

Det er i Rø Plantage, Blykobbe Plantage, Pedersker skov og i den nordlige del af Almindingen mellem Bolsterbjergvej og Åsedamsvej.

Der er ikke fri teltning i de kommunale skove.