Et trist syn: Det flyder med brugt toiletpapir ved shelter

Et trist syn: Det flyder med brugt toiletpapir ved shelter
Det flyder med toiletpapir i en radius omkring shelterpladsen. Foto: Berit Hvassum
MILJØ | BLYKOBBE | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 17:00
Holger Larsen
Journalist
MILJØ | BLYKOBBE | ABONNENT
2. AUG 2021 • 17:00

Det flyder med brugt toiletpapir i skoven omkring shelterpladsen ved Blykobbe Ås udløb i havet ud for Skovly, og man gør nok klogt i at træde varsomt i skovbunden i området.

Mange forbipasserende på vandrestien, som går tæt forbi shelteret, har haft den tvivlsomme oplevelse af de uhumske forhold hen over sommeren, og på det nærliggende Hotel Skovly er det også blevet et emne.

– Vi er meget kede af, at det er det syn, vores gæster møder, når de går ned til stranden. Vi hører en del om det fra vores gæster, mest som en slags undren: Kan det virkelig passe, at det skal være på den måde, når her er så naturskønt, siger hotelejer Lone Kirk.

Lone Kirk fra Hotel Skovly ærgrer sig over, at der bliver svinet i skoven tæt på hotellet. Arkivfoto: Berit Hvassum


Siden sidste år

Shelteret har ligget der siden 2013, men det er først i de seneste par år, at man fra Skovly har oplevet problematiske forhold.

– Det begyndte sidste år, da der blev fri teltning i Blykobbe Plantage, og det var første gang, at vi oplevede, at det flød med toiletpapir i området. Shelterpladsen er meget besøgt, og vi har i år oplevet, at der har stået op til fire-fem telte ved shelteret, siger Lone Kirk.

Fra Hotel Skovly understreger man, at det ikke handler om brødnid:

– Vi synes, det er fedt, at turister har muligheden for at bo i shelter og telt, og vi har et udsolgt hotel hele sommeren. Men hvis man skal have den aktivitet dernede, skal der være et toilet. Kan man ikke fået et toilet, vil vi gerne slå et slag for, at man oplyser dem, der telter dernede, om, hvordan man gebærder sig, når man bor i naturen, siger Lone Kirk.

En varm kartoffel

Offentlige toiletter er i det hele taget været en varm kartoffel i området kombineret med, at der kommer mange flere mennesker i naturen.

Der blev placeret et toilet ved cykelvejen på Nyker Strandvej i Muleby, men det havde man i lokalområdet hellere set var kommet ned for enden af Havvej. Her står et såkaldt rakettoilet, som i længere tid har været aflåst. Det har medført, at man i Sorthat Odde Bådelaug har kunnet fortælle om uhumske forhold i skoven.

Lone Kirk havde også gerne set, at det offentlige toilet var blevet placeret anderledes – eller at der i det mindste blev skiltet mere med, at det er der.

– Vi har meget trafik af folk, som benytter vores toiletter på Skovly. For vores skyld kunne man sagtens etablere et offentligt toilet ude på vores parkeringsplads, for vi er et knudepunkt på cykelvejen, og her er i det hele taget en gevaldig trafik af strandfolk, løbere, cyklister, ryttere, alt muligt, siger Lone Kirk.

Problemet med svineri i skoven begyndte sidste sommer, da der blev fri teltning i Blykobbe Plantage. Foto: Berit Hvassum


Brandfare i skoven

På Skovly er man også bekymrede for brandfaren i en tør skov, når der bliver tændt bål ved shelterpladsen.

– De seneste par dage har der været småbrande i området. Det behøver jo ikke være dem, der bor i shelter eller telt. Det kan også være en, der har smidt en cigaret. En dag kom en ung mand herop og lånte en spand til vand for at kunne slukke nogle gløder, som lå og ulmede, fortæller Lone Kirk.

 


Toiletbesøg i naturen

Fra Naturstyrelsens hjemmeside:

Brug først og fremmest et toilet. Generelt må man ikke forrette sin nødtørft i naturen. Men "skal man, så skal man". Husk at andre skovgæster kan blive stødt, hvis de kan se dig. Placer dig derfor væk fra veje og stier. Find et sted, hvor træer og buske kan skærme for at andre kan se dig. Grav dine efterladenskaber ned, eller dæk dem til med blade, grene med videre. Du må ikke efterlade toiletpair i naturen.



FÅ ABONNEMENT