Vanvidsbilist kørte 200 km/t: Nu har han fået sin dom – og mistet sin Audi
Modelfoto

POLITI | BORNHOLM
22. SEP 2021 • 13:00

Vanvidsbilist kørte 200 km/t: Nu har han fået sin dom – og mistet sin Audi

Ved retten på Bornholm blev en 26-årig mand dømt for vanvidsbilisme. Han havde kørt alt for stærkt på de bornholmske veje og har nu fået dom og konfiskeret sin bil. Men måden, de fangede ham på, er særpræget, fortæller Jacob Trøst fra Bornholms Politi.


En 26-årig fører af en sort Audi fik tirsdag frataget sit kørekort i tre og et halvt år og en dom på 20 dages fængsel. Han blev dømt for vanvidsbilisme, da han tilbage i april kørte over 100 procent mere end det tilladte. Han fik også beslaglagt sin sorte Audi. Manden, der er fra Østermarie, var 25 år, da han på veje i Aakirkeby, Gudhjem og Nexø kørte op imod 200 kilometer i timen. Det førte tirsdag til ovenstående dom ved Retten på Bornholm.

Hos Bornholms Politi kalder man det en særpræget sag. Hele efterforskningen er ikke baseret på politiets egne fartmålinger, som de normalt er. Men politiet fandt vanvidsbilisten ved hjælp af internettet. Bilisten filmede nemlig sin vanvittige kørsel med sin telefon, og her så man med hos Bornholms Politi.

– Sagen er særpræget på den måde, at det er ud fra videooptagelser og vidneudtalelser, at vi har ført beviserne. Vi opsnappede et videoklip, hvor vi så den pågældende kørsel. Ud fra det startede vi en sag, siger Jacob Trøst, der er politikommissær hos Bornholms Politi.

I videoen filmer den 26-årige på sit speedometer, og derfor har det været forholdsvist let at bevise, at manden fra Østermarie kørte for stærkt. Politiet har også kontrolleret speedometeret på Audien for at sikre, at det virker, som det skal.

Den nye lov trådte i kraft 31. marts i 2021. Siden indførslen af loven har politiet kunnet behandle bilister som vanvidsbilister, hvis de eksempelvis kører særligt hensynsløst, kører mere end 100 procent over det tilladte, eller kører med en promille på over 2,0. Det betyder blandt andet, at det er lettere at konfiskere bilen fra vanvidsbilisten.

– Jeg er ret sikker på, at vi har haft nogle spritbilister, der kunne kategoriseres som vanvidsbilister, siden loven trådte i kraft. Men den her sag er lidt anderledes. Det er jo vanvittig kørsel, og det er jo netop definitionen i den nye lov, når man kører over 100 procent hurtigere end det tillade. Og det gør du på Bornholm bare du kører 160 kilometer i timen, og han kørte jo mere end det, siger Jacob Trøst.

Ved den nye lov om vanvidsbilisme har politiet nu øgede tilføjelser i forhold til at beslaglægge biler, der kører vanvidsbilisme. Det har Bornholms Politi også gjort i det her tilfælde, hvor de har taget førerens Audi. I tilfælde af at dommen ikke bliver anket, og dermed er afgjort, bliver den sorte Audi sat på auktion. Jacob Trøst fortæller, at de typisk sender bilerne til Sjællands Bilauktioner umiddelbart efter sagen er afgjort.Flere nyheder