Tidende afslører: Pengespørgsmål fik ny lægeklinik til at kuldsejle

Tidende afslører: Pengespørgsmål fik ny lægeklinik til at kuldsejle
Kæden Alles Lægehus har hidtil ikke ønsket at udtale sig om, hvorfor det tidligere på måneden blev besluttet at opgive planerne om at åbne en ny lægeklinik i Rønne som afløser for praksisklinikken. Bornholms Tidende kan kaste lys over hændelsesforløbet efter at have fået aktindsigt i korrespondancen mellem Region Hovedstaden og de private sundhedsaktører. Arkivfoto: Berit Hvassum
RØNNE | Onsdag 24. november 2021 • 18:45

Uenighed om huslejen på Bornholms Hospital var en central faktor i forløbet, der har efterladt både personalet på praksisklinikken og patienterne i usikkerhed. I kulissen arbejdede Alles Lægehus hårdt for at blive klar til at åbne 1. november, men på flere fronter haltede samarbejdet med Region Hovedstaden, viser nye dokumenter, som Tidende kan offentliggøre.


Praktiserende læge Berit Lavik og kæden Alles Lægehus har hidtil ikke ønsket at udtale sig om, hvorfor det tidligere på måneden blev besluttet at opgive planerne om at åbne en ny lægeklinik i Rønne som afløser for praksisklinikken.

Bornholms Tidende kan kaste lys over hændelsesforløbet efter at have fået aktindsigt i korrespondancen mellem Region Hovedstaden og de private sundhedsaktører.

Uenigheder om huslejen på Bornholms Hospital var en central faktor i forløbet, der har efterladt både personalet på praksisklinikken og de 3.200 patienter, der indtil 1. november var tilknyttet praksisklinikken, i usikkerhed.

Samarbejdet mellem regionen og de private selskaber led også under manglende klarhed over, hvordan Alles Lægehus kunne få overdraget patientdata og overtage personalet fra praksisklinikken.

Regionen slog i foråret tre kapaciteter op på Bornholm. Det skete uden geografisk binding til Rønne, selv om alle tre kapaciteter stammede fra Rønne, to fra praksisklinikken med i alt 3.200 patienter tilknyttet og én kapacitet fra en lukket klinik på lægehuset, hvis patienter var fordelt ud til øens praktiserende læger.

"Indtjeningen er sikret fra første dag, da de to kapaciteter udbydes med samlet ca. 3.200 patienter. Du har også mulighed for én kapacitet uden tilknyttede patienter", stod der i opslaget.

Berit Lavik lagde i sin ansøgning vægt på, at hun ville have så mange patienter som muligt.

"Jeg ønsker at udnytte kapaciteterne maksimalt. Det vil sige 2.700 patienter per kapacitet og i alt 8.100 patienter for de tre kapaciteter," skrev hun.

Planen var at slå dørene op allerede i efteråret. På længere sigt var det planen at etablere sig i et nyt sundhedshus i Rønne.

"Alles Lægehus og jeg ønsker at etablere lægehuset hurtigst muligt. Ved tildeling af de tre kapaciteter vil jeg derfor finde en midlertidig løsning for lægehuset, indtil det nye sundhedshus står indflytningsklart. Det vil sige, at kan Alles Lægehus Rønne få mulighed for at flytte midlertidigt ind i praksisklinikkens eksisterende lokaler samt få virksomhedsoverdraget det eksisterende personale, kan opstart blive hurtigst muligt – dvs. 2-3 måneder efter meddelelse om tildeling".

2. juli får Berit Lavik skriftlig besked om, at regionen har besluttet at tildele hende to ledige kapaciteter på Bornholm pr. 1. august 2021. Den ene af kapaciteterne vil være med ca. 1.600 patienter fra praksisklinikken, mens den anden er uden patienter. At hun ikke får sit ønske om tre kapaciteter opfyldt, skyldes, at regionen har tildelt Allinge Lægehus 1.600 patienter fra praksisklinikken. På trods af den samlede økonomi i lægehuset bliver mindre favorabel med to kapaciteter, bekræfter hun over for regionen, at hun fortsat er interesseret i at åbne en lægeklinik.

Kig mod Knudsker

En ny klinik skal være etableret senest 1. april 2022, og dokumenterne fra regionen viser, at Alles Lægehus i løbet af august leder efter egnede lokaler, og AOF's tidligere lokaler på Snorrebakken i Knudsker bliver bragt i spil. 23. august videresender Region Hovedstaden materiale fra Rønne Ejendomshandel om det potentielle lejemål i Knudsker.

Herefter retter Alles Lægehus opmærksomheden mod praksisklinikkens lokaler, der ligger på en hospitalsgang på anden sal.

Linda Matzen, der er CEO i Alles Lægehus, skriver i slutningen af august til oversygeplejerske Peter Juul Jensen fra Bornholms Hospital:

"Vi har gennem et par måneder ledt efter velegnede lokaler i Rønne, hvor vi kan drive praksis fra – dog uden held. Vores langsigtede plan er at komme med i et fælles sundhedshus med andre sundhedsaktører i Rønne, hvorfor vi har brug for en midlertidig løsning på 12-24 måneder. I den vil jeg derfor høre om det på nogen måde kan lade sig gøre at vi overtager praksisklinikkens lokaler? Og i så fald på hvilke betingelser?"

Ugen efter forklarer Linda Matzen hospitalsdirektør Annemarie Hellebek, at Alles Lægehus måske kan overtage patienterne før nytår.

"Vi har været i dialog med vores leverandører, og hvis vi allerede i indeværende uge kan få en aftale på plads vedr. lokaler, kan vi måske være klar til 1. november. Hvem skal jeg tale med for at få en afklaring på lokaleproblematikken?" skriver Linda Matzen 6. september.

Annemarie Hellebek svarer dagen efter, at hun endnu ikke har været i dialog med regionens ejendomsadministration i forhold til at lave en aftale med Alles Lægehus som privat lejer.

"Jeg kan dog sige, at jeg ikke ønsker, at vi involverer andre lokaler end de nuværende og evt. tilstødende tomme lokaler på samme gang. Det skyldes, at vi skal være klar til at ombygge i henhold til vores generalplan. Derudover rummer den tomme gang vores eneste buffer til pandemi-patienter. Vi må derfor begge væbne os med tålmodighed. Det er naturligvis ærgerligt også for personalet."

Linda Matzen svarer, at Alles Lægehus gerne vil blive i de eksisterende lokaler, og hun understreger, at det er vigtigt at kunne åbne samtidig som lægehuset i Allinge.

"Da jeg forstår, at lægehuset i Allinge vil overtage 1600 patienter pr. 1. november, vil det både af hensyn til personale og patienter, som bor i Rønne, være hensigtsmæssigt, hvis vi kunne være i gang pr. 1. november. For at det kan lade sig gøre, må vi dog have en afklaring, i denne uge, på, hvorvidt vi kan blive i lokalerne. Normalt tager det 3-4 måneder at forberede en overdragelse, men vores leverandører har lovet at hjælpe, hvis vi får en afklaring i denne uge."

En af bekymringerne går på, at Alles Lægehus ikke kan overtage alle praksisklinikkens medarbejdere, hvis antallet af patienter falder. Ved at overtage kapaciteterne samtidig med Allinge Lægehus er forhåbningen, at mange patienter vil vælge at flytte tilbage til praksisklinikken, hvilket gratis de første otte uger. Derfor har lægehuskæden travlt.

I en mail til Region Hovedstaden gør Linda Matzen opmærksom på, at et påtvunget lægeskift til Allinge vil medføre, at "en stor gruppe af patienter (kronikere m.fl.) vil blive meget berørt af situationen."

Uenighed om huslejen

Herefter begynder forvandlingerne om huslejen på hospitalet.

En jurist fra WeCare Holding – koncernen bag Alles Lægehus – sender oplysningen til regionens Center for Ejendomme om, hvad Alles Lægehus betaler for lejemål på sygehuse i Frederikshavn, Tønder og Vordingborg. Selskabet ønsker at kunne udvide arealet i lejeaftalen i takt med patienttilvæksten.

14. september rykker Alles Lægehus for at få et svar. "Vi er alvorligt tidspresset på denne opgave," skriver Linda Matzen, som to dage senere modtager et udkast til en lejekontrakt fra Region Hovedstaden.

Klinikken opgøres til et areal 312 kvadratmeter, og dertil kommer et venteværelse på 50 kvadratmeter, hvoraf den nye praksis skal afholde halvdelen af udgifterne. Lejemålet begynder 1. november 2021 og er tidsbestemt indtil 31. oktober 2023. Årligt vil lokalerne på hospitalet koste 1.000 kroner per kvadratmeter (700 kr. i leje og 300 kr. til drift og forbrug) – en samlet årlig udgift på 337.000 kroner.

Dertil kommer, at Berit Lavik/Alles Lægehus skal betale Bornholms Hospital 251.000 kroner om året for rengøring og 7.000 kroner for affaldshåndering.

Juristen fra selskabet bag Alles Lægehus er utilfreds med lejekontraktens pris, størrelsen på det beregnede areal og prisen for rengøring. Selve lejeprisen per kvadratmeter "bør holdes under 500 DKK foruden forbrug og driftsudgifter for denne type lejemål i lokaler, der ikke er nyistandsatte eller direkte indrettet til formålet".

En jurist fra Region Hovedstaden vender tilbage 27. september. I svaret anfører juristen, at de "to væsentligste punkter vedrører arealet og lejens størrelse," der ifølge regionen afspejler markedsprisen.

"I forhold til lejen er det vores opfattelse, at den afspejler markedslejen, og at der er taget højde for, at der ikke er tale om et nyistandsat lejemål", skriver juristen, som påpeger, at Alles Lægeshus' priseksempler er tre-fem år gamle.

Sent samme aften stiller WeCare Holdings jurist nogle modkrav. Fordi der er delt brugsret til depoter, et køkken og venteværelse, vil Alles Lægehus have nedsat det lejede bruttoareal til 190-200 kvadratmeter. Desuden insisterer selskabet på at få nedsat lejeniveauet. "Vi er imidlertid presset op imod muren, hvad angår tid, og har således ikke mere tid til at forhandle dette eller øvrige punkter nærmere", skriver juristen, som beder regionen tage stilling til det stærkt reducerede areal og en lave kvadratmeterpris.

De præcise beløb i forslaget fra WeCare Holding er overstreget i dokumentet.

Sideløbende med disse forhandlinger prøver direktøren Linda Matzen at få klarhed over andre aspekter ved flytningen.

23. september spørger hun, om Alles Lægehus kan beholde det eksisterende telefonnummer til praksisklinikken, og om patienter, der flyttes til Allinge, vil få muligheden for gratis at flytte inden for de første otte uger. Hun skitserer desuden en plan for, hvordan data skal flyttes til et nyt It-system i slutningen af oktober, for at klinikken kan blive klar til 1. november.

"Hvis dette kan bekræftes, så er vi der hvor vi kan gå videre med planlægningen af klinikopstarten, som står og falder med denne aftale. Vi imødeser derfor en snarlig bekræftelse," skriver juristen.

Disse dage i slutningen af september prøver Alles Lægehus at presse regionens administration til at sætte tempoet op. Linda Matzen skriver, at hun har modtaget en mail fra en af praksisklinnikkens læger, "hvori vedkommende på lægernes og personalets vegne udtrykker utryghed og stor utilfredshed med situationen og den manglende information". Det er vigtigt for Alles Lægehus, at medarbejderne kan få besked om virksomhedsoverdragelsen inden udgangen af september, forklarer Linda Matzen, og den 30. september klokken 14.47 opfordrer Linda Matzen Region Hovedstaden til at udsende et skriv.

"Jeg håber, at det er muligt for jer at orientere personalet i dag – inden kl. 16 om, at Alles Lægehus/Berit lejer lokalerne fra 1. november, og at personalet virksomhedsoverdrages".

Der er imidlertid langtfra enighed om huslejeniveauet. 20 minutter efter svarer regionens ejendomsafdeling, at de dagen efter kan sende en endelig lejekontrakt, når en revideret tegning og arealberegning er klar – personalet får ikke besked.

Næste formiddag, 1. oktober, har Region Hovedstaden et nyt udkast klar. To depotrum og et venterum, der også bruges af hospitalets ambulatorier, udgår af lejemålet. Fællesarealet er dog samtidig vokset, og bruttoarealet ender med blot at være ti kvadratmeter (326,76 m2) mindre end i det første udkast. Den årlige kvadratmeterpris er fortsat 1.000 kroner per kvadratmeter, når drift og forbrug regnes med – altså 326.760 kroner om året.

Afslår udkast til lejekontrakt

Mandag 4. oktober afslår WeCare Holding formelt udkastet til en lejekontrakt gældende fra 1. november og meddeler, at åbningen af klinikken rykkes "til et endnu ukendt tidspunkt".

"Denne indstilling skyldes, at undertegnede, efter sparring med konsulenter og den virksomhedsansvarlige læge i alles Lægehus vurderer, at opstarten vil skulle forceres i en sådan grad, at jeg ikke anser det som sandsynligt, at den påtænkte lægeklinik fra åbningsdagen – med nogen form for sikkerhed – vil kunne leve op til alle de krav, Berit og Alles Lægehus stiller til samarbejdsklinikkernes kvalitet," skriver jurist Simon Kristensen.

Han oplister fem grunde til udskydelsen. Beslutningen om principperne for en virksomhedsoverdragelse trak ud. Der var usikkerheder om den praktiske overdragelse af patientdata ("et meget snævert vindue til udlæsning og indlæsning af data"). Tvivl om Berit Lavik kan nå at registrere ydernumre inden 1. november. Konflikten om lejemålet, herunder et pludselig opstået ønske om at at lave en ombygning. Og endelig en tvivl om antallet af patienter og dermed de overordnede forretningsforudsætninger:

Problemer er, forklarer juristen i sin redegørelse, at der må "forventes at være et uproportionelt forhold mellem størrelsen af lejemålet samt personalet i forhold til antallet af patienter. Såfremt opstarten jf. ovenstående punkter som forventet bliver kaotisk, må det forventes at yderligere patienter vil flytte, når klinikken igen flytter til nye lokaler, ligesom goodwill forbundet med adressen går tabt."

Et møde afholdes 11. oktober, og regionen foreslår efterfølgende, at pressen skal orienteres om udsættelsen senest to dage efter, hvor et nyt videomøde er planlagt. Dette møde bliver udskudt af Alles Lægehus, fordi regionen ikke kan nå skriftligt at besvare en stribe spørgsmål om lejemålet, virksomhedsoverdragelsen af personale og patienternes muligheder for at blive overflyttet fra Allinge Lægehus til en klinik i Rønne.

Efter nogle hektiske uger falder der ro på korrespondancen efter udskydelsen. I offentligheden opstår der ballade om lægedækningen, da 1.800 patienter fra praksisklinikken, hvoraf de 1.200 bor i Rønne-området, med kort varsel får besked om, at de flyttes til Allinge Lægehus.

Ingen bæredygtig løsning

Berit Lavik, der ellers ikke har deltaget i korrespondancen, opsummerer 27. oktober sagen set med sine briller.

Hun forklarer, at hun sammen med Alles Lægehus begyndte at "afsøge en bæredygtig løsning", da hun kun får to kapaciteter og 1.600 patienter. Denne bæredygtige løsning indebærer, at de nye læger kan "overtage praksisklinikken i sin helhed, herunder med indtræden i det nuværende lejemål fremfor vores oprindelige planer". Efterhånden bliver det dog klart for Berit Lavik og hendes partnere, at "der i jeres øjne" – som hun skriver til regionen – "er tale om, at vi åbner en ny klinik med et ydernummer og to kapaciteter, som i princippet skal ses helt uafhængigt af en praksisklinik."

"Vi har de seneste uger forholdt os til dette, men vi er endnu ikke lykkedes med at komme op med en bæredygtig løsning ud fra de foreliggende forudsætninger, og jeg kan derfor heller ikke pt. garantere, at vi kommer frem til en, selvom vores grundlæggende ønske og ambition i den oprindelige ansøgning er uændret".

Hun nævner til sidst, at hun "naturligvis finder det helt rimeligt, såfremt Region Hovedstaden disponerer over kapaciteterne til anden side" frem for at holde dem reserveret. "Det væsentligste for både mig og jer må naturligvis være, at der findes en ordentlig løsning til gavn for patienterne på Bornholm" og personalet, "som fortjener klarhed", skriver hun i mailen.

1. november beder Region Hovedstaden om klar besked fra Berit Lavik:

"Ønsker du at tilbagelevere de to kapaciteter til regionen?", bliver hun spurgt.

I mellemtiden erkender Region Hovedstaden offentligt at have begået fejl i håndteringen af patientflytningen til Allinge, fordi ingen patienter fik besked, inden et nyt sygesikringskort havnede i postkassen. I et notat til politikerne i regionsrådet skitserer administrationen også forløbet med Alles Lægehus, og Leila Lindén (S) efterspørger i Tidende et klart svar på, hvornår Berit Lavik har tænkt sig at åbne en klinik.

Dette klare svar modtager de i Hillerød hos regionens administration den 5. november. Berit Lavik ender en lang, kritisk mail med at bekræfte, at hun ikke vil gøre krav på kapaciteterne i Rønne.

"Da der således ikke foreligger en købsaftale pga. de uoverensstemmende forhold, og ejerskab ikke er overgået til mig, så er det som nævnt i mine seneste e-mail fortsat jeres kapaciteter, og der er således ikke noget, som jeg kan tilbagelevere. I kan derfor frit disponere over dem."

Efter en samtale mellem regionens koncerndirektør, Anne Skriver Andersen, og bestyrelsesformand og stifter af Alles Lægehus Thomas Helt bekræfter Region Hovedstaden, at kapaciteterne er leveret tilbage. I en mail til Thomas Helt og Berit Lavik takker chefen for Enhed for Praksisaftaler, Line Sønderby Christensen, for tilbageleveringen, der gør det muligt at finde en løsning for de bornholmske patienter inden praksisklinikkens planlagte lukning ved udgangen af april 2022. Det fremgår tydeligt, at parterne er utilfredse med hinanden:

"Vi må konstatere, at vi har forskellig opfattelse af hændelsesforløbet, og at vi ikke er enige i jeres fortolkning og forståelse af sagen."

FÅ ABONNEMENT