Forlængelse af praksisklinik efter uro: De næste læger skal vælge Rønne

Forlængelse af praksisklinik efter uro: De næste læger skal vælge Rønne
Carsten Scheibye (tv.) var onsdag aften med til at diskutere, hvordan regionen skal prioritere ansøgere til de ledige lægekapaciteter. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 24. NOV 2021 • 20:07
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
24. NOV 2021 • 20:07

Politikere i regionsudvalg indskærpede onsdag aften, at de næste praktiserende læger, der byder ind på de to ledige, bornholske kapaciteter, skal etablere sig i Rønne på daglig basis.

Manglen på praktiserende læger i Rønne var onsdag aften på dagsordenen i Region Hovedstadens udvalg for forebyggelse og sammenhæng. Et enigt politisk udvalg støtter forslaget om at søge Sundhedsministeriet om tilladelse til at forlænge driften af praksisklinikken på Bornholms Hospital med to år, fortæller udvalgsmedlem Carsten Scheibye (V) til Tidende

Som situationen er nu, skal praksisklinikken lukke 30. april 2022, når regionens seks år lange dispensation til at drive egen lægepraksis udløber.

Problemet med lægedækningen blussede for nylig op, da praktiserende læge Berit Lavik besluttede ikke at tage imod de to kapaciteter, som hun blev tildelt pr. 1. august. Hun havde planer om at åbne en partnerskabsklinik i fællesskab med den landsdækkende lægehuskæde Alles Lægehus, men da selskabet ikke fik tildelt de tre kapaciteter, som Berit Lavik oprindeligt havde søgt om at få, og de dernæst ikke kunne blive enige med Region Hovedstaden om at leje praksisklinikkens lokaler, faldt aftalen fra hinanden.

Ud over at søge om forlængelse af dispensationen kommer Region Hovedstaden til at gøre endnu et forsøg på at få praktiserende læger til at besætte ydernumrene. De ledige kapaciteter kan blive besat af tre forskellige former for klinikker, og regionen lægger op til at prioritere læger, der ønsker at etablere en ny klinik i Rønne på almindelige overenskomstmæssige vilkår.

Praktiserende læger, der har base andre steder, kan vælge at åbne en satellitpraksis i Rønne (regionens prioritet 2), mens tredjeprioriteten er en licensklinik, hvor regionen stiller en klinik og inventar til rådighed, og der indgås en femårig licensaftale.

På udvalgsmødet blev det slået fast af politikerne, at også de sekundære løsninger skal ligge i Rønne.

– Vi har lavet en protokolbemærkning om, at en eventuel satellitklinik eller licensklinik skal ligge i Rønne, og at den skal være åben på daglig basis, fortæller Carsten Scheibye.

Han fortæller, at udviklingen på Bornholm har regionsrådets opmærksomhed.

– Vi vil ikke have, at der er mere turbulens omkring det her. Vi kommer til at følge situationen meget nøje.

Skulle sundhedsministeriet afvise at give dispensation, uden at nye læger har meldt sig på banen 1. maj 2022, vil regionen være forpligtet til at følge en anden paragraf i sundhedsloven og etablere en midlertidig akut regionsklinik i op til ét år. Dermed er der en garanti for fremtidig lægedækning for de 1.844 patienter, der fortsat er tilknyttet praksisklinikken, understreger Carsten Scheibye.

På kort sigt er der imidlertid ingen løsning for de 1.800 patienter, der fra 1. november blev flyttet fra praksisklinikken til Allinge Lægehus uden forudgående varsel, hvoraf to tredjedele har adresse i Rønne-området, 25 kilometer væk fra deres nye læge.

Den ene af de to kapaciteter, som Alles Lægehus har frasagt sig, har ikke tilknyttet nogen patienter, og Region Hovedstadens administration planlægger ”hurtigst muligt” at genopslå denne kapacitet.

”Hvis en læge etablerer en kapacitet i Rønne uden patienter, vil det give mulighed for at eksisterende borgere i Rønne får mulighed for at vælge en læge i lokalområdet,” skriver regionens administration i fremstillingen af sagen.

I gennemsnit er der på Bornholm tilknyttet 1.518 patienter per kapacitet.

Regionsrådet skal i december endelig vedtage, om Region Hovedstaden skal søge sundhedsministeriet om dispensation. Til den tid forventer Carsten Scheibye, at der foreligger en mere detaljeret tidsplan for, hvornår de ledige kapaciteter vil blive genopslået.