Stop for regulering af sæler: Er det rimeligt, Lea Wermelin?

Stop for regulering af sæler: Er det rimeligt, Lea Wermelin?
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
10. JAN 2022 • 07:30

De Konservatives fiskeriordfører vil have miljøministeren til at svare på, om det er rimeligt, at reguleringen af gråsæler sættes på pause.


Da 2021 blev 2022, var det slut med regulering af gråsæler ved Bornholm. Miljøstyrelsen suspenderede ordningen, fordi den ikke længere levede op til sit oprindelige formål om at beskytte lakse- og torskefiskeriet.

Er det rimeligt? lyder det i et nyt spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S).

Ifølge Miljøstyrelsen var ordningen afhængig af, at man kunne fravige den beskyttelse, som gråsælen har i kraft af habitatdirektivet, og det var kun muligt, så længe sælens skader på fiskeriet havde væsentlig erhvervsøkonomisk betydning. Det har de ikke længere på grund af de stærkt reducerede kvoter for torsk og laks, mener styrelsen.

Derfor spørger fiskeriordfører Per Larsen fra Det Konservative Folkeparti miljøministeren, om hun mener, det er rimeligt, at reguleringen sættes på pause med henvisning til habitatdirektivet, når man i Sverige inden for samme regler fortsætter reguleringen af sæler.

Miljøstyrelsen er åben for, at ordningen kan vende tilbage, hvis det viser sig, at sælerne også har væsentlig erhvervsøkonomisk betydning for fiskeri efter skrubber og andre fladfisk. Det er der ikke tilstrækkelig dokumentation for i øjeblikket. Derfor vil Miljøstyrelsen i samarbejde med DTU Aqua undersøge sælskader i fiskeriet efter fladfisk.

Formålet er at skaffe det nødvendige grundlag for at vurdere, om skaderne er så væsentlige, at reguleringen af gråsæler kan genoptages til efteråret.