Regulering er sat på pause: Den sidste sæl er skudt i denne omgang

Regulering er sat på pause: Den sidste sæl er skudt i denne omgang
Siden 2016 har det været muligt at regulere op til 40 gråsæler om året, og sidste år blev antallet sat op til 80. Miljøstyrelsen har desuden som forsøg betalt sæljægere for at stå for reguleringen. Nu er ordningen imidlertid sat på pause. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 1. JAN 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
1. JAN 2022 • 15:30

Da fiskeriet efter torsk og laks er stærkt reduceret i 2022, mener Miljøstyrelsen, at reguleringen af gråsæler skal stoppe indtil videre.


Regulering af gråsæler i farvandet omkring Bornholm har været tilladt som forsøg siden 2016. Ordningens formål var at beskytte lakse- og torskefiskeriet, men da det bliver stærkt reduceret fra i år, er det indtil videre slut med regulering af gråsælerne. Ordningen er indstillet fra årsskiftet.

Det fortæller Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Ordningen var afhængig af, at man kunne fravige den beskyttelse, som gråsælen har i kraft af habitatdirektivet. Det var dog kun muligt, så længe sælens skader på fiskeriet havde væsentlig erhvervsøkonomisk betydning. Da EU's seneste kvoteforlig har reduceret kvoterne på laks og torsk betragteligt, vurderer Miljøstyrelsen, at denne betingelse ikke længere er opfyldt. Derfor bliver ordningen sat på pause.

Arki Munch Petersen fra Hasle har sendt dette billede af den måske sidste sæl, der blev skudt som led i reguleringen af gråsæler i farvandet omkring Bornholm. Foto: Arki Munch Petersen

Fiskere kan indberette skader

I 2022 får fiskerne primært mulighed for at fange skrubber og andre fladfisk i farvandet omkring Bornholm, og der er i øjeblikket ikke tilstrækkelig dokumentation for, at gråsælerne skader dette fiskeri i væsentligt omfang, fortæller Miljøstyrelsen.

I foråret vil Miljøstyrelsen derfor i samarbejde med DTU Aqua undersøge sælskader i fiskeriet efter fladfisk. Formålet er at skaffe det nødvendige grundlag for at vurdere, om skaderne er så væsentlige, at reguleringen af gråsæler kan genoptages til efteråret.