Leder: Sæler beskyttes efter de har spist fiskere ud af Østersøen

Leder: Sæler beskyttes efter de har spist fiskere ud af Østersøen
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Mandag 3. januar 2022 • 05:30
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Mandag 3. januar 2022 • 05:30

Det virker helt skørt, at man nu opgiver regulering af sæler i Østersøen.

Det er slut med at regulere, altså skyde, sæler i farvandet omkring Bornholm. I de seneste fem år har fiskere med jagttegn og jægere kunnet skyde en lille mængde af de fiskeædende og fascinerende dyr. Mange fiskere anser netop sælernes store appetit og deres smitte med både lever- og sælorm som årsag til, at fiskerne ikke længere må fange laks og torsk i Østersøen.

Den særlige ordning indebar, at man kunne slå 40-80 gråsæler ihjel om året. Det har stået på siden 2016 og må formodes at betyde mere for debatten om sælernes beskyttede overtagelse af Østersen end for fiskeriet. Miljøstyrelsen skønner, at der findes 39.000 sæler i Østersøen omkring Bornholm. Det er ti gange så mange sæler, som man havde i 1988. De 40-80 færre sæler hver år kan derfor nok hverken mærkes i garnet eller på fiskevægten. Argumentet for at gøre det er i stor grad, at sæler oftest vender tilbage til samme fangststed. Har man først haft et kostbart besøg af en sæl ved sine laksekroge, så er der stor sandsynlighed for, at sælen vender tilbage. Derfor kan det give mening at skyde den enkelte sæl. Muligheden for at skyde sæler i begrænset grad har også fungeret som en imødekommelse af fiskeriet i den offentlige debat indtil nu.

Nu hvor man har nedlagt torskefiskeriet i Østersøen, er der ikke længere et fiskeri at hjælpe, og man kan derfor ikke tage hensyn til det og begrænse de sæler, der har spist fiskeriet ud af Østersøen.


Med den særlige bornholmerordning kunne fiskere få tilladelse først i en måned og derefter i et år til at kunne skyde et aftalt antal sæler. Ordningen kostede sidste år 300.000 kroner, og fiskerne fik som noget nyt betaling for at skyde de op til 80 sæler. Men det er slut nu.

Tidligere fisker Jens Erik Kristensen har her i Tidende vurderet, at sælerne på to dage spiser lige så mange kilo torsk, som det var planen, at fiskerne måtte fange på et helt år i 2022, inden torskefiskeriet blev stoppet. Men det er slut nu. Ifølge miljøminister Lea Wermelin forventer man også, at antallet af især gråsæler vil vokse i de kommende år.

De 80 sæler, man måtte skyde hvert år, var derfor nok langt mere symbolske, end de havde en virkning på antallet af torsk og laks i Østersøen.

Men det forekommer alligevel som et tragikomisk cirkelargument, at man nu afvikler ordningen. Logikken eller manglen på samme er, at man regulerede de op til 80 årlige sæler for at hjælpe fiskeriet. Det hensyn kunne man i EU-sammenhæng bruge. Men nu hvor man har nedlagt torskefiskeriet i Østersøen, er der ikke længere et fiskeri at hjælpe, og man kan derfor ikke tage hensyn til det og begrænse de sæler, der har spist fiskeriet ud af Østersøen.

Det er en trist afslutning på fiskeriet i Østersøen. Men de 80 sæler lever vi nok med. Med lidt held kan vi måske vise dem frem som naturturisme.

FÅ ABONNEMENT