Nyt flertal vil rulle økonomiske mål tilbage

Nyt flertal vil rulle økonomiske mål tilbage
Driftsoverskuddet behøver ikke være på 80 millioner om året, mener ny borgmester Jacob Trøst og partierne bag ham. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 21:15
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2022 • 21:15

De fire partier bag Jacob Trøst vil lempe de økonomiske mål, som Socialdemokratiet og Venstre vedtog før jul. Hvis forslaget godkendes onsdag, vil kommunen fremover skulle have et driftsoverskud på minimum 50 millioner kroner om året i stedet for 80 millioner.

Med de ændringer af budgettet, som De Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne lægger op til, vil kommunens økonomi ikke leve op til målsætningen om, at kommunen skal have et årligt driftsoverskud på 80 millioner kroner. 

Dette og tre andre økonomiske mål blev i december – under store protester fra det nye politiske flertal – vedtaget af Socialdemokratiet og Venstre på det sidste møde, hvor de to partier havde flertal sammen. Nu lægger borgmester Jacob Trøst (K) op til at genindføre de fire mål, der var gældende indtil december. 

– Vi synes, at de gav os nogle gode rammer at manøvrere indenfor, siger den konservative borgmester til Tidende.

Ændringen indebærer, at overskuddet på den ordinære drift skal være minimum 50 millioner kroner. Det er 30 millioner kroner færre end i de ændrede mål.

Omvendt sænkes målet for årlige anlægsinvesteringer fra 60 til 30 millioner kroner, mens den gennemsnitlige likviditet fastsættes til 75 millioner kroner i stedet for 150 millioner kroner. Endelig ønsker det nye flertal at vende tilbage til målet om at udnytte lånoptag i det omfang, det er muligt inden for de statslige rammer. S og V havde vedtaget et mål om, at regionskommunens låneoptag skulle være under landsgennemsnittet.

At der slækkes på økonomiske mål, skal ikke ses som et udtryk for, at det nye flertal vil føre en slappere økonomisk politik, bedyrer borgmesteren.

– Det er jo bare nogle minimumstal, og typisk er tallene højere i praksis. Vi synes, der er ført en økonomisk forsvarlig politik indtil nu, så det forventer vi at fortsætte, siger Jacob Trøst.

De fire partier bag Trøst er blevet enige om at ændre budgettet og annullere en række besparelser. Med budgetjusteringen vil det beregnede budgetoverskud i 2022 blive reduceret til 74 millioner kroner, hvilket er 6,6 millioner kroner lavere end hidtil.

De økonomiske mål blev ændret med henvisning til, at der i de kommende år bliver behov for at investere mere i anlægsprojekter – blandt andet fordi de kommunale bygninger og havne har et stort vedligeholdelses efterslæb.

Budgettet for 2022 indeholdt også en stramning af de politiske udvalgsområders mulighed for at overføre ubrugte penge fra det ene budgetår til det næste. Også på det område vil det nye flertal vende tilbage til de tidligere grænser, og de fire partier foreslår derfor, at den automatiske overførselsadgang ændres fra tre procent tilbage til fem procent.