Nye læger i Rønne og Allinge skal afløse praksisklinikken

Nye læger i Rønne og Allinge skal afløse praksisklinikken
Praksiskoordinator og læge i Allinge Lægehus Rikke Hjorth Westh har netop afprøvet den nye læges konsultationsrum. – Det er den bedste måde at finde ud af, om alting er i orden. Det er det nu, siger hun. Foto: Berit Hvassum
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 27. AUG 2021 • 13:00
Sofie Møller
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
27. AUG 2021 • 13:00

Der er nu fundet en løsning på, hvor de omkring 3.200 patienter, som lige nu er tilknyttet praksisklinikken på Bornholms Hospital, skal hen, når klinikken lukker den 1. maj 2022. Det oplyser Center for Sundhed i Region Hovedstaden.

Det er dem, som har stået for ansøgningsprocessen, hvor det indtil slut juni har været muligt at ansøge, hvis man var interesseret i at overtage det, man på lægesprog kalder en kapacitet, hvilket groft sagt svarer til en lægestilling.

Praksisklinikken tilhører det, der svarer til to kapaciteter, hvoraf den ene er tildelt Allinge Lægehus og den anden er tildelt læge Berit Lavik.

Det betyder, at patienterne fra praksisklinikken vil blive ligeligt fordelt ud på de to klinikker, altså omkring 1.600 kommer til Allinge Lægehus og 1.600 hos Berit Laviks klinik, der kommer til at være i Rønne.

Derudover har der været en ekstra nul-kapacitet, der opstod på grund af, at læge Kristina Kowalski valgte at lukke sin klinik i Rønne, som Berit Lavik også har fået tildelt. En nul-kapacitet vil sige, at der ikke følger nogle patienter med på forhånd, men at klinikken altså har en ekstra kapacitet, som løbende kan fyldes op med patienter.

Partnerskabsklinik i Rønne

Berit Lavik fortæller, at hendes klinik vil blive drevet i et samarbejde med Alles Lægehus, som vil understøtte klinikkens drift blandt andet ved at løfte opgaver inden for it, gdpr, hr, kvalitet, indkøb, økonomi og personaleledelse. Men det vil være Berit Lavik, der ejer lægehuset og har det overordnende lægefaglige ansvar.

Hun fortæller, at hun ser frem til samarbejdet, idet hun allerede har erfaring med at drive den type lægepraksis, da hun på nuværende tidspunkt driver to andre praksisser i Region Hovedstaden, en i Taarnby og en i Helsinge.

Til daglig har Berit Lavik sin daglige gang hos klinikken i Taarnby og kommer derfor ikke selv til at være en fast del af personalet i klinikken i Rønne.

– Jeg vil selvfølgelig holde opsyn med klinikken og vil også komme for at arbejde der engang imellem, når der er behov for det. Men vi vil først og fremmest forsøge at rekruttere personale, som kan være fast i klinikken. Det er noget, vi går meget op i, siger hun.

Forhåbentlig kan patienterne se frem til at møde meget af personalet fra praksisklinikken. Det er lige nu forventningen, at de nuværende læger i praksisklinikken fortsætter i det nye lægehus, fortæller Berit Lavik.

Planen for lægehuset er, at det skal åbne i nye lokaler i Rønne. Lige nu er Berit Lavik og Alles Lægehus i fuld gang med at afsøge muligheden for at åbne hurtigst muligt i midlertidige lokaler, da det på sigt er planen, at lægehuset skal flytte ind i et nyt sundhedshus.

Præcis hvornår Alles Lægehus Bornholm er klar til at åbne, kan Berit Lavik ikke sige noget om endnu. Men hun konstaterer, at den nok skal blive klar til at åbne inden den 1. maj, hvor praksisklinikken lukker, og forhåbentlig indenfor de næste par måneder.

– Men når vi åbner kan patienterne forvente at opleve en overgang, hvor der vil blive fokuseret på at skabe tryghed, siger hun.


Allinge Lægehus. Foto: Berit Hvassum

Lægehuset i Allinge

Samme tryghed vil de også fokusere på i Allinge Lægehus, hvor halvdelen af praksisklinikkens patienter snart vil have læge.

– 1.600 patienter er ikke så lidt. Vi får travlt i starten, men det skal nok gå, siger praksiskoordinator og læge Rikke Hjorth Westh.

Hun fortæller, at man fra start vil tage alle ældre patienter og kronikere ind til en konsultation, for at lægerne kan lære patienterne at kende.

– Den her tryghed er rigtig vigtig for patienterne, så den vil vi selvfølgelig gøre alt for at imødekomme lige fra begyndelsen, siger hun og tilføjer, at lægehuset vil sørge for, at patienterne vil blive tilknyttet en enkelt læge, så man hver gang kommer ind til den samme.

For at kunne rumme de nye patienter har lægehuset netop fået et nyt konsultationsrum gjort klar, hvor deres nye uddannelseslæge skal tage imod en del af de nye patienter.

– Hvor vi normalt har en uddannelseslæge, får vi fra 1. september to uddannelseslæger, hvoraf den ene er i gang med det man kalder specialuddannelsen, hvilket også betyder, at han bliver på øen de næste fem år, siger Rikke Hjorth Westh.

Selvom lægehuset vil være godt dækket ind med læger de næste år, er det alligevel på udkig efter nye faste læger. Men de hænger desværre ikke på træerne, fortæller Rikke Hjorth Westh.

– Udover de to uddannelseslæger vil vores dygtige sygeplejersker også gå op i tid. På den måde kan vi stadig sørge for kort ventetid, men vi vil jo komme til at mangle en læge på et eller andet tidspunkt. Så vi er konstant på udkig, og hvis der dukker en op allerede nu, så hapser vi gerne vedkommende, siger hun.

Med det nye rum og en ny læge vil Allinge Lægehus allerede være klar til tage imod de nye patienter fra 1. november.

Hvad betyder det helt konkret for patienterne?

Fordelingen af de tre kapaciteter vil for praksisklinikkens patienter som sagt betyde, at de bliver fordelt mellem den nye klinik i Rønne og Allinge Lægehus.

Center for Sundhed i Region Hovedstaden oplyser, at når klinikkerne er klar til at åbne, vil patienterne få en mail om, hvilken klinik de fremover har læge hos. Denne fordeling vil ske helt vilkårligt.

Hvis man som patient ønsker et andet sted end det tildelte, vil der være en måned, hvor patienterne har lov til gratis lægevalgsskifte. Det vil sige, at de frit kan vælge en anden læge, som er åben for tilgang.

Rikke Hjorth Westh har gjort sig overvejelser om, at flere af deres nye patienter højst sandsynligt vil komme fra Rønne og derfor skal ud på en køretur. Hun tror dog ikke, at det vil være et problem eller få betydning for, at mange fravælger dem.

– Vi har prøvet det før. I 2013 tog vi også omkring 1.000 patienter fra en klinik, som lukkede i Østermarie. Det er stort set samme tur som fra Rønne, men vores erfaring er, at det ikke er noget problem for patienterne. Kommunen har en kørselsordning, som kører med pensionister, og vi kører oså selv på sygebesøg, siger hun.

Center for Sundhed understreger, at de allerede nu arbejder på at gøre overgangen fra praksisklinikken så nem som muligt, og at patienterne nok skal få informationer om, hvad der skal ske i god tid. Men da det endnu er uvist, hvornår Alles Lægehus Bornholm kan være klar, afventer man lidt endnu.