Bekymring blandt ældre: Snart bliver der pludselig langt til lægen

Bekymring blandt ældre: Snart bliver der pludselig langt til lægen
Ældrerådsformand Erik A. Larsen har aldrig fra sine medlemmer hørt om, at der skulle være problemer med praksisklinikken på Bornholms Hospital. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 23. OKT 2021 • 13:00
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
23. OKT 2021 • 13:00

Praksisklinikken på Bornholms Hospital står til at lukke, men alle kan være sikre på stadig at have en læge, siger både ældrerådsformand Erik A. Larsen og regionsrådsmedlem Leila Lindén.


Formand for Ældrerådet Erik A. Larsen maner til besindighed og vil gerne berolige ikke mindst sine medlemmer:

Der er ikke nogen, der kommer til at stå uden læge, når praksisklinikken (se boks) på Bornholms Hospital lukker ned, hvilket er berammet til at ske med udgangen af april næste år. Region Hovedstaden er forpligtet til at sørge for, at alle borgere er tilknyttet en praktiserende læge.

Men når det er sagt, ligger det ældrerådsformanden på sinde at påpege, at der allerede snart viser sig problemer, nemlig når halvdelen af praksisklinikkens patienter, cirka 1.800, allerede ved førstkommende månedsskifte overgår til en ny læge, Rikke Hjorth West i Allinge.

Især de seneste par uger har Ældrerådet således fået en del henvendelser fra ældre borgere, som er dybt frustrerede i forhold til, hvad der skal til at ske.

– De har været godt tilfredse med praksisklinikken, vi har aldrig modtaget klager over den, siger Erik A. Larsen.

– Og problemet med de 1.800, hvoraf mange er ældre og primært fra Rønne, er, at de altså snart skal til Allinge for at komme til læge, og det er mange af de ældre meget bekymrede over. Mange af dem har ikke mulighed for at transportere sig selv, og det vil jo også sige, at der kan komme en rimelig stor efterregning, fordi de måske skal transporteres med Falck eller taxa for at komme derop.

Og hvem skal betale for det?

– Jamen, det bliver regionen jo nødt til at betale, siger Erik A. Larsen.

Hvad der præcis kommer til at ske med de resterende cirka 1.800 patienter fra praksisklinikken er altså uvist, men det bornholmske medlem af Region Hovedstaden Leila Lindén bekræfter, at der ikke er grund til at være nervøs, og at skulle det blive nødvendigt, vil praksisklinikken fortsætte til problemet er løst.

– Der har været tre ydernumre (et ydernummer svarer til en lægepraksis, red.) slået op. Det ene gik til Rikke Hjorth West, de to andre til Berit Lavik og Alles Lægehus, som har været i forhandling om at overtage lægepraksissens lokaler på hospitalet. Det har de dog indtil videre vurderet var for dyrt, siger Leila Lindén.

– Men Berit Lavik har jo selv søgt om at få de ydernumre, så jeg vil formode, at Alles Lægehus åbner to lægepraksis, som jo godt kan ligge i samme hus, senest den 1. april. Det er planlagt, at der skal være en måneds overlap til lægepraksissen lukker på hospitalet med udgangen af april.

To i én

Du siger, du formoder, hun åbner?

– Ja, dét formoder jeg. Hun har jo bevidst søgt om to lægepraksis på Bornholm og fik dem tildelt i juni måned.

Kan de to blive slået sammen til en, så hun åbner på kun én adresse?

– Ja, men hun skal tage patienter ind, som svarer til to. En normal lægepraksis har i omegnen af 1.600 patienter.

Og det er op til hende, hvor praksissen åbner henne?

– Ja, det bestemmer hun selv, men det skal være i Rønne, så vidt jeg er orienteret.

Og hvis hun skulle springe i målet, så skal Region Hovedstaden sørge for, at alle borgere stadig har en læge?

– Ja, det skal den. Det er regionens ansvar at sikre, at vi alle har en læge at gå til. Men jeg tror da på, at Berit Lavik åbner, ellers havde hun vel ikke søgt om det – og hvis ikke hun gør, så skal vi godt nok sørge for, at bornholmerne får en læge!

Og det kan blive i praksisklinikken på hospitalet, som måske må fortsætte?

– Ja, det kan det godt være, siger Leila Lindén.

Erik A. Larsen fra Ældrerådet har fået mange henvendelser fra ældre, som bor i Rønne og er kede af at skulle helt til Allinge for at gå til læge, hvad siger du til det?

– Jeg synes heller ikke, det er hensigtsmæssigt, at så mange fra Rønne skal flytte til Allinge, men det har nok være det muliges kunst, siden Rikke Hjorth West har fået tildelt patienterne. Men nu må vi lige se det an, det kan være, der bliver mulighed for at flytte rundt på nogen, når Alles Lægehus åbner deres klinik.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Berit Lavik.

 


Praksisklinikken

Praksisklinikken på Bornholms Hospital blev i 2016 siden oprettet for at sikre, at ingen borgere stod uden læge.

Oprindeligt blev der givet dispensation fra regeringen til fire år med praksisklinik, oplyser Leila Lindén. Den er blevet forlænget, men udløber den 1. maj næste år.