Lokal lægeformand: 'Vi havde helst set en anden løsning for Bornholm'

Lokal lægeformand: 'Vi havde helst set en anden løsning for Bornholm'
Foto: Berit Hvassum
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 27. AUG 2021 • 13:37
Sofie Møller
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
27. AUG 2021 • 13:37

Der er nu fundet en løsning på, hvad der skal ske, når særordningen med praksisklinikken på Bornholms Hospital udløber til maj næste år. De to kapaciteter, som lige nu hører til i praksisklinikken, er blevet tildelt henholdsvis Allinge Lægehus og læge Berit Lavik, der vil oprette en ny klinik i Rønne i samarbejde med Alles Lægehus.

Den sidste del af løsningen, hvor Berit Lavik vil oprette en såkaldt partnerskabsklinik, stiller den lokale PLO-formand på Bornholm, Rikke Hjorth Westh sig skeptisk overfor.

– Vi havde gerne set, at man kunne løfte det med bornholmske praktiserende læger. Alles Lægehus er det, vi kalder for en stråmandsklinik, siger hun og tilføjer:

– Min bekymring ved det er, om der i sådan en klinik vil komme for meget udskiftning i lægerne, så det også vil gå udover kvaliteten i behandlingen. Ja faktisk, om det kommer til at dreje sig mere om penge end at servicere borgerne.

En anderledes måde

Berit Lavik har allerede to andre klinikker i Region Hovedstaden, der samarbejder med Alles Lægehus – en i Helsinge og en i Taarnby, hvor hun har sin daglige gang.

Hun forstå udmærket PLO-formandens argumenter, men mener ikke der er grund til bekymring.

– Det er en anden måde at drive klinik på, så jeg forstå egentlig godt, hvis man er skeptisk. Men jeg har selv drevet traditionel lægepraksis i Rødovre i 16 år, og derigennem kender jeg til de vigtige værdier. Det er vi meget opmærksomme på. Det er for eksempel vigtigt for os at få skabt noget kontinuitet, siger hun.

Med erfaringen fra de to andre klinikker i bagagen lægger hun vægt på, at en partnerskabsklinik også kan medføre positive aspekter.

– Jeg tror, det kan være en god ting for Bornholm, da det kan være med til at give lægerne noget af det de efterspørger lige nu. For eksempel at man ikke skal ud at lave store investeringer selv. Samarbejdet med Alles Lægehus vil også kunne frigøre lægerne for noget af alt det administrative arbejde, så de i stedet kan koncentrere sig om lægearbejdet med patienterne, siger Berit Lavik.

Tilfreds region

Praksisklinikken blev i 2016 siden oprettet efter, at lægerne Brigsted og Strømann-Møller lukkede deres praksis i Store Torvegade i Rønne, og der ikke var nye ansøgere til at overtage kapaciteterne.

Derfor er Center for Sundhed i Region Hovedstaden, som har stået for rekrutteringen af de nye læger, godt tilfredse med, at der denne gang var nok ansøgere til kapaciteterne.

Samme holdning deler regionsrådmedlem og næstformand i sundhedsudvalget, Leila Linden (S).

– Jeg har været meget tilfreds med praksisklinikken, og jeg ved, at mange mennesker har været godt tilfredse med den.

Men da man ikke bare kan fortsætte den, er jeg glad for, at vi nu kan få læger ud i byerne igen. Derudover er der mange steder i hele landet, hvor det er svært at få fingre i læger, som vil køre egen praksis, så jeg synes egentlig det er meget godt, at Bornholm har fået afsat tre kapaciteter, siger hun.