Leder: Lægemangel

Leder: Lægemangel
Praksisklinikken på Bornholms Hospital lukker 1. maj næste år. Arkivfoto: Jacob Jepsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 30. AUG 2021 • 10:00
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
30. AUG 2021 • 10:00

Det var ved at blive lidt for spændende: Hele 3.200 bornholmere svævede indtil i fredags i uvished omkring, hvem deres læge mon skal være fra 1. maj næste år.

Til den tid lukker praksisklinikken på Bornholms Hospital, de seneste fem år en lidt ualmindelig, men (viste det sig) god løsning på, at Bornholm har haft to læger for lidt.

Heldigvis endte det godt, i hvert fald ser det sådan ud: Halvdelen af patienterne skal til Allinge Lægehus, der får en ordentlig tilgang af patienter på én gang, men virker til at have en god plan. Den anden halvdel får prøvet en lidt ualmindelig konstruktion.

 

3.200 bornholmere svævede indtil i fredags i uvished omkring, hvem deres læge mon skal være fra 1. maj

 

1.600 bornholmere vil fra maj næste år høre til en lægeklinik i Rønne, hvor indehaveren ikke har sin daglige gang på stedet. Berit Lavik vil blive ved at arbejde mest i Tårnby på Amager, ind imellem sikkert også oppe nordpå i Helsinge, hvor hun også har en klinik. Alles Lægehus er navnet. Man må da i hvert fald sige, at de arbejder den vej.

– Jeg vil selvfølgelig holde opsyn med klinikken (i Rønne) og vil også komme for at arbejde der en gang imellem, når der er behov for det, fortalte Berit Lavik om sine planer her i avisen i lørdags. Virker det uvant og nyt, så hører det med til historien, at de nuværende læger på praksisklinikken efter al sandsynlighed fortsætter hos Berit Lavik.

Interessant nok er alle dog ikke betryggede på forhånd. I Allinge skal læge Rikke Hjorth Westh ikke kun forholde sig til de 1.600 nye patienter, der inden længe kommer hendes vej. Hun betragter også hele sagen her som lokalformand for Praktiserende Lægers Organisation, og i den egenskab var hun i lørdags ualmindeligt utilsløret om, hvad hun mener om den konstruktion, som Berit Lavik og Alles Lægehus vil sætte op for patienterne i Rønne.

– Vi havde gerne set, at man kunne løfte det med bornholmske praktiserende læger. Alles Lægehus er det, vi kalder for en stråmandsklinik, sagde Rikke Hjorth Westh.

– Min bekymring ved det er, om der i sådan en klinik vil komme for meget udskiftning i lægerne, så det også vil gå udover kvaliteten i behandlingen. Ja, faktisk om det kommer til at dreje sig mere om penge end at servicere borgerne, sagde hun også.

Det er usædvanlige ord mellem læger. Fra gammel tid har de hvidkitlede et måske efterhånden uretfærdigt ry for at dække over hinanden, for nu bare at tale rent ud. Den snak sætter Rikke Hjorth Westh sig helt ud over her. Berit Lavik forstår for sin del godt bekymringen, men siger også, at hun har en god erfaring i ryggen og ved, hvordan hun vil gøre frygten til skamme. Det bliver spændende at følge.

Begge læger står nu over for deres egen lille del af Bornholms i særklasse største problem: At skaffe kvalificeret arbejdskraft. På den led tjener historien om praksisklinikken til at minde os alle om en kæmpe udfordring, som vi kun har set den spæde begyndelse af, og som vil få for hvert år stadig mere massive konsekvenser, hvis vi ikke sætter tempoet op.

Vi skal, skal, skal have ny arbejdskraft til Bornholm. Det er i høj grad en sag for kommunalbestyrelsen. Vi har sagt det før, og vi bliver ved at sige det: Stem i november ikke på noget parti, der ikke vil intensivere den indsats ganske stærkt. For vil et parti ikke det, er det hele Bornholms fremtid det bare melder pas på.