Modstand mod naturnationalparker vokser
Den lokale modstand mod naturnationalparkerne vokser rundt omkring i landet. Foto: Berit Hvassum

NATURBESKYTTELSE | BORNHOLM
16. SEP 2021 • 08:01

Modstand mod naturnationalparker vokser

Den lokale modstand mod naturnationalparkerne vokser rundt omkring i landet.

En række jyske borgmestre siger nu fra over for miljøminister Lea Wermelins (S) forslag om at omdanne en række områder til naturnationalparker. Det skriver Jyllands-Posten. Naturnationalparker er naturområder, hvor der ikke må dyrkes landbrug.

Der skal udtages urørt skov og udsættes store græssende dyr, som for eksempel heste eller køer. 

Efter knap 200 forslag til nye naturnationalparker fra borgere, kommuner og andre aktører har Miljøministeriet onsdag udsendt en liste over 23 mulige naturnationalparker. Samtidig vokser modstanden i flere af de berørte kommuner. Tidligere på året afviste Bornholms Regionskommune at lægge kommunalt ejet skov til den planlagte naturnationalpark i Almindingen og der er ligeledes kritiske røster fra jægere og andre brugere i området.

En af de kommuner der er kommet på listen over modstandere er Rebild Kommune i Midtjylland. Her ønsker man at bevare muligheden for at  producere supercertificeret træ i Rold Skov. 

– Derfor siger vi nej til at omlægge til naturnationalpark, hvor man ikke må producere træ, siger borgmester Leon Sebbelin (R) til avisen. Også den socialdemokratiske borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard, siger, at man er godt tilfreds med Nationalpark Thy - og helst ikke ser den omdannet til naturnationalpark.

Senest har Venstre-borgmestrene Karsten Nielsen og Steen Vindum fra henholdsvis Læsø Kommune og Silkeborg Kommune afvist naturnationalparker i kommunerne.

Det er den politiske aftalekreds, der i sidste ende beslutter, hvor de ti naturnationalparker skal placeres. Aftalekredsen består af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet. Det ventes at ske i december 2021.Flere nyheder