Kim Christiansen er imod naturnationalpark: 'Hvis vi ikke kan få træ på Bornholm, lukker vi'

Kim Christiansen er imod naturnationalpark: 'Hvis vi ikke kan få træ på Bornholm, lukker vi'
Kim Christiansen ser med skepsis på planerne om en kommende naturnationalpark i Almindingen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT | 25. AUG 2021 • 12:00
NATUR | ALMINDINGEN | ABONNENT
25. AUG 2021 • 12:00

Kim Christiansen har for længst gjort sin stilling klar i forhold til den kommende naturnationalpark på Bornholm. Udover Nordbornholms Byggeforretning ejer han savværket i Tingsted, hvor man laver flis til varmefremstilling af bornholmsk træ.

Det betyder at han er storaftager af bornholmsk produktionstræ, og derfor er han imod, at staten omdanner produktionsskov til urørt skov.

– Det er ikke sjove udsigter, når man er savværksejer, siger han. Han frygter blandt andet, at den urørte skov vil skabe levegrundlag for skadedyr i skoven.

– Det berører os helt vildt, for hvis vi ikke kan få træ her på Bornholm, så lukker vi. Det gør vi ikke nu og her, for vi har stadig private skovejere, som kan levere. Men hvis vi får et epidemicenter med skadevoldende barkbiller, som hygger sig i statsskovens reservat, så er det også slut med det.


Produktionstræ på Tingsted Savværk, som ejes af Kim Christiansen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Dyrene sulter om vinteren

At det berører hans forretning direkte, hvis Naturstyrelsen afvikler træproduktionen i den del af skoven, som skal omdannes til naturnationalpark, er ikke den eneste årsag til Kim Christiansens skepsis.

Han er også bekymret for dyrenes trivsel.

– At slippe køer og heste, som ikke er genetisk klar til at leve i den slags natur, og som ikke må fodres om vinteren, for så kan man få nogle tilskud fra EU, det er det mest vanvittige, jeg nogensinde har hørt, siger han.

Køer og heste skal fodres om vinteren, fastslår erhvervsmanden, der er ivrig jæger.

– Rådyr og elge er mere genetisk egnede til at gå ned i vægt om vinteren, lyder det fra Kim Christiansen.

Han mener, at biologerne eksperimenterer. Blandt andet peger han på Mols, hvor de vilde heste ifølge kritikerne ikke når at komme nok op i vægt om sommeren, fordi der ikke er fødeemner nok. Her er modstanden mod rewilding og naturgenopretning med køer og heste voldsom.

Hvad med biodiversitetskrisen, er du helt ligeglad med den?

– Selvfølgelig skal der være plads til biodiversitet. Men det skal ikke foregå med køer og heste og store 2,5 meter høje hegn rundt om vores skove. Det er fint med nationalparker, men det skal kombineres med produktiv skov. Det ene udelukker ikke det andet.

FÅ ABONNEMENT