– Den tyske filosof Max Weber (1864-1920) argumenterede for, at den voksende mængde af ny viden ville føre til en affortryllelse af verden, fordi der ikke længere ville bliveplads til myter og tro, når alting blev forklaret. Verden ville blive mere og mere som en telefonbog med fakta, men i virkeligheden er det omvendt. Jo mere vi ved, jo mere finder vi ud af, hvad vi ikke ved, siger Michael Stoltze, der har det lidt som græske filosof Sokrates, når han sagde: ”Alt, jeg ved, er, at jeg intet ved”.
– Vi ved både meget og utrolig lidt. Mængden af det, vi ikke ved, vokser dobbelt så hurtigt som det, vi finder ud. Hvad bliver vi for eksempel til, når vi dør? Vi kan ikke forestille os, at vi bliver helt væk, vi kan heller ikke forestille os, at der er en grænse for universet. Det er det ufattelige, og der har jeg behov for en tro. Der vil altid være en ufattelighed, og derfor vil der også altid være plads til tro, siger han og tilføjer:
– Jeg er selv medlem af Folkekirken, fordi jeg synes, at den giver gode rammer om åndslivet, men jeg er ikke gudstroede på den måde. Jeg ser mere videnskabeligt på det. Liv er noget af et mirakel, men liv er egentlig blot avanceret kemi, når man ser videnskabeligt på det.
Det er kemiske reaktioner, der gør, at vi kan sidde her. Og vi er beslægtet med alle levende væsener, som vi deler DNA med. Vi har mere til fælles end mange aner med den stær, som sidder og synger sin elektriske elskovssang derude i haven for at tiltrække hunner. Samhørigheden i skaberværket får jeg bekræftet, hver gang jeg beskæftiger mig med naturen.
Ramt af sorg