– Det, der personligt giver mig mest mening, er mine to børn, Alfred og Ingrid. Men det får mig ikke til at sige, at livets mening er at få børn, for hvad så med de barnløse? Er de så meningsløse? Det er jo noget sludder. Man kan søge mening alle mulige steder, og der er også flere måder at give livet videre på. Min erfaring er, at livet altid har en mening. Det kan være, at det så er en anden mening, end man regnede med. Og følelsen af meningsløshed opstår nok tit, hvis man har en klar forventning om en bestemt mening, man ikke kan få, men så må man bare finde en anden mening, siger Anders Kofoed.
Samarbejde giver succes
Selv finder naturformidleren mening i hele tiden at blive en lidt bedre version af sig selv, men det er ikke nødvendigvis den stærkeste, der overlever, mener han.
– Langt hen ad vejen er det den heldigste, der overlever. Selv den stærkeste kan ikke overleve et meteorangreb, så derfor døde dinosaurerne. Men noget af det, der giver succes biologisk set, er at kunne samarbejde. Det har givet en lidt bleg abe fra Afrika mulighed for at sprede sig til alle kontinenter og bliver otte milliarder. Og det har givet mulighed for, at selv myren har indtaget alle fem kontinenter. Samarbejde er vejen frem, siger Anders Kofoed, der således mener, at Bibelens gyldne regel om at behandle andre som man gerne selv vil behandles også giver mening i biologien, for dem, der hjælper andre, får også selv hjælp.
– Det ser jeg også på i min bog. Det er naturligt at tænke på sin egen familie først, men på lang sigt overlever vi bedst, hvis vi samarbejder med alle. Vampyrflagermus deler måltider med hinanden på kryds og tværs, også med dem de overhovedet ikke er familie med. Det, synes jeg, er smukt. Og coronakrisen er et smukt bevis på, at vi mennesker også kan arbejde sammen.
Forbundet med naturen