Medrivende 'mursten' om de bornholmske amatørarkæologer

Medrivende 'mursten' om de bornholmske amatørarkæologer
Svend Kramp var allerede i 1962 på udgravning med kronprinsesse Margrethe ved Slusegaard. Foto: Algot Lindau
| ABONNENT | 15. MAJ 2021 • 16:10
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
15. MAJ 2021 • 16:10

HISTORIE

– Jeg bliver tit spurgt, om de mange skattefund, der er gjort – ikke mindst i de senere år – skyldes, at der er gemt så mange flere skatte på Bornholm end andre steder, eller det skyldes det store antal amatørarkæologer. Jeg er overbevist om, at det er begge dele.

Det fastslår seniorforsker og guldgubbekspert Margrethe Watt i forbindelse med den kendsgerning, at de bornholmske amatørarkæologer i en årrække har stået for intet mindre end godt en tredjedel af samtlige nye danefæ-indleveringer til Nationalmuseet.

Udtalelsen falder i en medrivende ”mursten” af en jubilæumsbog ”De første og de største Fund”, som De Bornholmske Amatørarkæologer og Forlaget Brian Christensen udgav engang i det højcoronale efterår, men som af uvisse årsager listede sig forbi Bornholms Tidendes bogdetektor.

Historiens vingesus

Til gengæld har den flotte udgivelse over hele 432 rigt illustrerede sider nydt godt af en udstrakt og fortjent opmærksomhed fra såvel lokale som udenøs fonde og regionskommunen, ligesom den i 2020 fungerede som årbog for Bornholms Museumsforenings medlemmer.

Bogen viser og beskriver de vigtigste af de mange tusinde arkæologiske fund, som foreningens medlemmer har gjort gennem årene. Den er dog ikke kun interessant for amatørarkæologer, men i høj grad også for almindeligt historisk interesserede.

Det skyldes ikke mindst den populære fremstillingsform, der er båret af ambitionen om at videreformidle både historiens sammenhænge og begejstringens vingesus, når metaldetektorerne hyler, og skatte drages frem af århundreders mørke og glemsel.

Bogens forside med bemærkelsesværdige fund. Foto: Anders Beier


Godt omkring

Et bogudvalg bestående af Kenn Sonne, Bent Gregersen, Rene Laursen, Klaus Thorsen og Lars Christian Kofoed Rømer har med Finn Ole Nielsen og Brian Christensen som redaktører opfordret medlemmerne om at fortælle om deres første og største fund.

Og når en pæn skare af amatørarkæologerne med smittende entusiasme har fortalt om deres personlige oplevelser, har redaktionen fået fagarkæologer til at følge op med professionelle fundbeskrivelser, der også indplacerer de enkelte fund i en større historisk sammenhæng.

Herudover leveres spændende artikler om udvalgte emner samt omtaler og gennemgange af de vigtigste gravpladser på hele øen og i alle historiske perioder. Men i det hele taget kommer bogen vidt omkring alle tænkelige aspekter af arkæologien. Ikke mindst det vigtige samarbejde med såvel museer som lodsejere.