På det første borgermøde om energiøen i november løftede Energinet sløret for, hvordan den type landanlæg plejer at se ud. I præsentationen viste vicedirektør Marian Kaagh fra Energinet billeder af jyske transformatorstationer, der er lidt mindre end energiøens. De fremmødte fik at vide, at omformeranlægget på Bornholm vil blive mellem 23 og 25 højt. Der skal bygges flere bygninger, der i Energinets eksempler var firkantede klodser med en grundplan på 103 x 60 meter. I alt er der brug for at finde areal på cirka 90 hektar (0,9 kvadratkilometer) til landanlægget, som vil blive hegnet ind.
Den forventede fremtoning i det sydbornholmske landskab optager mange, kan man læse i høringssvarene, som Tidende har fået aktindsigt i. Flere reagerer på Energinets præsentation på Green Solution House i november, hvor Marian Kaagh fortalte om, hvad man normalt gør for at få de store strømanlæg til at passe ind i omgivelserne. Sædvanligvis planter Energinet træer og anden lokal vegetation omkring transformatorstationerne, men det vil være forkert at glemme bygningerne og de store installationer, der skal stå under åben himmel, mener Gugga Zakariasdottir, som har skrevet et høringssvar på vegne af Arkitektforeningens bornholmske afdeling.
"Beplantning kan gøre meget, men udgangspunktet må altid være at udforme bygninger og anlæg, så de indpasses funktionelt og visuelt i de pågældende omgivelser. Arkitektforeningen på Bornholm vil derfor opfordre til, at der udskrives en arkitektkonkurrence, inden den forestående planlægningsproces (udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplanforslag) igangsættes," skriver Gugga Zakariasdottir på vegne af Arkitektforeningen.
Hun foreslår at udskrive en åben, international konkurrence, hvor der både skal tages højde for, hvordan bygningerne kan udformes æstetisk, og hvordan bygninger og de udendørs højspændingsinstallationer kan indpasses i landskabet.