Firkantede byggeklodser vil rage 25 meter op i landskabet

Firkantede byggeklodser vil rage 25 meter op i landskabet
Energinet præsenterede to versioner af et landanlæg til havvindmølleparker på to gigawatt. De største bygninger bliver cirka 25 meter høje, og der vil blive behov for at indhegne et areal på mellem 30 og 50 hektar. Landskabet på illustrationen er ikke bornholmsk, men i foråret 2022 ventes Energinet at have indsnævret placeringen for transformator- og omformningsstationen. Illustrationer: Energinet
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 30. NOV 2021 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
30. NOV 2021 • 19:00

Landanlægget, der skal bygges syd for Aakirkeby i forbindelse med Energiø Bornholm, var genstand for mange af de spørgsmål, som deltagerne fra Energistyrelsen og Energinet måtte besvare på mandagens borgermøde

25 meter i højden og et grundplan på 103 x 60 meter.

Det er målene på den type bygninger, bornholmerne kan forvente for landanlægget syd for Aakirkeby.

Energinet bebudede på mandagens borgermøde, at et areal på mellem 30 og 50 hektar skal indhegnes. Ud over en klynge bygninger, hvor strømmen omformes til jævnstrøm, skal det indhegnede område huse åbne højspændingsanlæg. I planarbejdet sigtes der efter at afsætte et område på 90 hektar (0,9 kvadratkilometer).

Netop i sin præsentation fremviser Energinets vicedirektør, Marian Kaagh, flere eksempler på, hvordan et stationsanlæg til en havvindmøllepark på to gigawatt kan komme til at se ud.

– Nu kommer det; hvordan ser eksisterende anlæg ud? siger hun, da hun nåede til tidspunktet i præsentationen med relevante sammenligninger.

På skærmen toner fotografier af Endrup-anlægget i Vestjylland frem. Her har Energinet etableret en jævnstrømsforbindelse til Holland. ”Anlægget på Bornholm vil blive flere gange større,” står der på skærmen.

– Er det standarden for æstetik, bemærker en tilhører spontant om de firkantede bygninger og de åbne højspændingsspoler og master.

I slideshowet indgår også billeder fra Energinets eksisterende anlæg i Jylland.

– Anlægget i sin helhed fylder lige omkring 20 hektar, og der er 15.000 kvadratmeter under tag. Det anlæg, der skal etableres på Bornholm, vil blive lidt større, fortæller Marian Kaagh om Viking Link-stationen, der ligger nær Vejen.

Viking Link er udsmykket af facader med vikingemotiver, og området omkring anlægget har Energinet sørget for at beplante med lokal vegetation for at skjule bygningen lidt. Marian Kaagh fortæller, at Energinet er begyndt at arbejde med ikke at skjule stationsanlæggene fuldstændig bag en mur af træer, da der gerne må være et indkig til de store bygninger. Andre virkemidler bliver brugt til at udsmykke eller tilsløre de store anlæg. Viking Link pyntes eksempelvis med vikingemotiver, og Energinet har et andet sted aftegnet et skovbryn på facaden af en hal, der står nær et skovområde.

I præsentationen er der to bud på, hvordan et anlæg til en havvindmøllepark på to gigawatt kan komme til at se ud – en stor og en lille version. De firkantede bygninger er placeret i et vestjysk landskab, da bornholmske visualiseringer endnu ikke er blevet udarbejdet. Et par af tilhørerne kommenterer de firkantede klodser, der vil rage godt op i landskabet. Netop denne geometriske form er valgt, fordi den kræver mindst plads, forklarer chefprojektleder Poul-Jacob Vilhelmsen.

– Den mindste bygning er firkantet. Alle andre former – runde eller ovale konstruktioner – ville få bygningen til at virke større, forklarer han.

Størrelsen hænger sammen med, at de avancerede maskiner inde i hallen af sikkerhedsgrunde har brug for seks meter luft til alle sider.

En af spørgerne er ingeniør Lasse Steen Jepsen, som finder anledning til at nævne, at han i sit professionelle virke "har haft fingrene i samtlige kraftværker på Østsjælland og Nordsjælland".

– Det ser jo fint og kubisk ud, siger han om bygningerne og vender blikket mod højspændingskomponenterne, der står under åben himmel.

– Ovre på den anden side har man selve transformerdelen, hvor masterne står. Det ser altid ud af h til. Der må kunne gøres en indsats for at få dem spærret inde på en eller anden måde, siger Lasse Steen Jepsen.

Som afslutning på borgermødet kunne deltagerne snakke mere uformelt med de tilrejsende embedsfolk og lokale aktører. Chefprojektleder Poul-Jacob Vilhelmsen (med siden til) kunne fortælle, at han har svært ved at forestille sig, at det store landanlæg vil få lov til at blive bygget syd for Søndre Landevej. Foto: Jakob Nørmark



Det er muligt at pakke højspændingskomponenter ind i bygninger ved anvendelse af gas, forklarer Poul-Jacob Vilhelmsen. Det kræver en ganske potent SF6-gas, der har et klimaaftryk, der er er 22.000 gange større end CO2, hvorfor det er altafgørende at undgå udslip. Til højspændingsniveauet, som strømmen fra havvindmøllerne skal skrues op til på Energiø Bornholm, er gasløsningen ikke mulig endnu.

– Teknologien er ikke i dag til stede til at lave det på 400.000 volt niveau, siger chefprojektlederen, der flere gange supplerede panelet med tekniske svar.

Det kommer frem undervejs, at stationsanlægget ikke på daglig basis vil være bemandet, og at det ikke vil være oplyst om natten. Energinet vil komme til at overholde de vejledende støjgrænser  

Til kablerne skal der i anlægsfasen bruges et arbejdsbælte på 30-40 meter. Enkelte steder på strækningen, fra kablerne føres i land til den store omformerstation, kan arbejdsbredden blive op til 100 meter.

– Det er især i første offentlighedsfase i foråret 2022, at vi begynder at gå i detaljer. Vores miljøfolk har allerede været her og sonderet forholdene, siger Marian Kaagh.

Allerede i 2022 bliver bornholmerne langt klogere på, hvor landanlægget præcist skal ligge, og regionskommunen vil blive involveret i arbejdet med at lave et tillæg til kommuneplanen og en ny lokalplan. Energinets vicedirektør lover at lytte til lokalbefolkningen og naboerne til landanlægget og kabelforbindelserne.

– Jeg anerkender, at det er et stort anlæg, og jeg anser det for at være en vigtig opgave, at vi i fællesskab kan finde en god løsning med jer, siger Marian Kaagh.