Højere løn skal få flere til at vælge en sosu-uddannelse

Højere løn skal få flere til at vælge en sosu-uddannelse
Social- og sundhedsområdet har svært ved at rekruttere arbejdskraft, og søgningen til sosu-uddannelserne er lav. Derfor overvejer regionskommunen at tilbyde studerende mellem 18 og 25 år voksenelevløn. Arkivfoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 28. NOV 2021 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
28. NOV 2021 • 15:30

Regionskommunen overvejer at tilbyde voksenelevløn til alle suso-elever over 18 år for at tiltrække flere til uddannelserne.


Social- og sundhedsområdet har sværere ved at finde den nødvendige arbejdskraft. Samtidig mangler der ansøgere til sosu-uddannelsen i januar 2022. Derfor overvejer regionskommunen at udvide tilbuddet om voksenelevløn til også at gælde alle sosu-elever mellem 18 og 25 år i 2022.

Det fremgår af dagsordenen til social- og sundhedsudvalgets møde mandag.

I oktober godkendte udvalget at tilbyde voksenløn til sosu-elever over 25 for at øge antallet af ansøgere til uddannelserne. Kort før ansøgningsfristen den 5. december er der kun er modtaget fem ansøgninger til studiestart i januar 2022. Derfor er der brug for at afprøve endnu et tiltag til at få flere til at vælge en sosu-uddannelse, mener kommunen.

Attraktive vilkår

I de senere år har forløbet "På vej mod sosu" motiveret en del unge ledige til at søge ind på sosu-uddannelserne. Brancheforløb har haft samme effekt blandt de lidt ældre ledige. Men aktuelt er ledigheden historisk lav på Bornholm, så det er blevet sværere at rekruttere både udlært arbejdskraft og elever til sosu-uddannelserne.

Konklusionen er, at det ikke er tilstrækkeligt kun at tilbyde voksenelevløn til alle over 25 år. Det er også nødvendigt at tiltrække unge mellem 18 og 25 år, og såfremt denne målgruppe skal gøres interesseret, så skal regionskommunen kunne tilbyde meget attraktive vilkår.

Den kommunale administration har ud fra dette drøftet muligheden for at tilbyde en højere elevløn til målgruppen mellem 18 og 25 år, således at sosu-uddannelserne gøres attraktive og kan konkurrere både på løn og med tilbud om at gennemføre en kompetencegivende uddannelse.

Stort frafald

Konkret går forslaget ud på at tilbyde alle sosu-hjælperelever og -assistentelever over 18 år med uddannelsesstart i 2022 voksenelevløn fra grundforløb 2 på hoveduddannelsen i en treårig periode fra 2022.

En beregning viser, at merudgiften er cirka 255.000 kroner til en sosu-assistentelev og cirka 164.000 kroner til en sosu-hjælperelev. Merudgiften vil delvist blive modsvaret af mindre udgifter grundet den aktuelle udvikling med ringe søgning til uddannelserne og derfor et forventet mindre optag i 2022 end forudsat i budgettet – også selvom det nye initiativ implementeres.

Hvis forslaget skal have effekt for det kommende optag allerede fra januar 2022, skal der iværksættes en kampagne og håndholdt indsats snarest muligt. Jobcenter Bornholm har tilbudt at deltage i dette arbejde, både i forhold til informationsmateriale og den direkte opsøgende kontakt til potentielle elever.

Sideløbende med forslaget vil der blive iværksat en række ekstraordinære indsatser for at fastholde eleverne på uddannelsen, da der har været et stort frafald på de seneste forløb.