Flere partier kritiserer spærretid: DF stiller forslag om åbenhedspolitik

Flere partier kritiserer spærretid: DF stiller forslag om åbenhedspolitik
Dansk Folkeparti stiller et medlemsforslag om en egentlig åbenhedspolitik, når kommunalbestyrelsen mødes igen efter sommerferien, fortæller René Danielsson, der ser spærretiden som et forsøg på at beskytte kommunens topledelse. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SPÆRRETID | BORNHOLM | 5. JUL 2021 • 07:45
Henrik Nielsen
Journalist
SPÆRRETID | BORNHOLM
5. JUL 2021 • 07:45

Næppe havde kommunaldirektør Johannes Nilsson meldt ud, at det i tre måneder op til kommunalvalget ikke vil være muligt for borgere, politikere og pressen at have samme adgang til regionskommunens ansatte og institutioner som normalt, før kritikken af beslutningen begyndte at pible frem. Siden er den fortsat, og senest har tre borgerlige partier meldt sig blandt kritikerne.

Gruppeformand og spidskandidat Bjarne Hartung Kirkegaard hos Kristendemokraterne fortæller i en pressemeddelelse, at man skal værne om demokratiet og bruge det, ikke mindst i et valgår. Derfor er det i hans øjne forkert, at Bornholms Regionskommune lukker sig om sig selv.

– Spærretid i tre måneder på Bornholm, lige meget om den er kommet til ud fra de bedste og mest troskyldige intentioner, giver et forkert signal. At beskytte medarbejdere, som er begrundelsen for spærretiden, er ikke forkert. Men tre måneders lukketid er ikke løsningen, siger han i pressemeddelelsen.

Samtidig opfordrer Bjarne Hartung Kirkegaard borgmester Thomas Thors (S) til at kalde økonomiudvalget eller gruppeformændene sammen efter sommerferien, og han vil selv plædere for at ophæve spærretiden.


Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) opfordrer borgmester Thomas Thors (S) til at kalde økonomiudvalget eller gruppeformændene i kommunalbestyrelsen sammen til en drøftelse af spærretiden efter sommerferien. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Forslag om åbenhedspolitik

Hos Dansk Folkeparti er man gået skridtet videre. Da kommunaldirektøren udsendte meddelelsen om kommunens spærretid forud for kommunalvalget i november, drog Dansk Folkeparti den konklusion, at kommunalbestyrelsen kun får én chance for at sikre, at Bornholm også fremadrettet kan ses som et sted for dialog og demokrati og ikke det modsatte.

– Derfor har vi sat os ned og formuleret et forslag til en åbenhedspolitik, som skal til afstemning på førstkommende kommunalbestyrelsesmøde. Forslaget skal ses som et debatoplæg til de andre partier, og vi opfordrer dem til at komme med andre gode input og ændringsforslag helt frem til behandlingen, således at vi får det bedst mulige produkt, som flest partier kan se sig selv i, siger René Danielsson i en pressemeddelelse.

På baggrund af tilkendegivelser fra kommunalbestyrelsens partier mener Dansk Folkeparti, at der bør være et flertal, som sikrer en fremtidig åbenhed og konstant invitation til dialog. Ifølge René Danielsson handler spærretiden nok mere om at beskytte kommunens øverste ledelse end de menige medarbejdere.

– Vi synes faktisk desværre, at det fortæller en del om den nuværende topledelse i regionskommunen, at de er villige til at bruge medarbejderne som skjold for at undgå kritik, siger René Danielsson.


Som lokalformand og kandidat for Det Konservative Folkeparti opfordrer Jacob Trøst regionskommunen til at droppe den spærretid, som i tre måneder op til kommunalvalget i november begrænser adgangen til kommunans ansatte og institutioner. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Medierne skal kunne holde øje

Også uden for kommunalbestyrelsen er der politisk kritik af den spærretid, som regionskommunens administrative ledelse har tænkt sig at indføre i de sidste tre måneder inden kommunalvalget i november. Ifølge lokalformand og kandidat til kommunalbestyrelsen Jacob Trøst er det svært at få øje på de positive følger af sådan en udmelding, der blandt andet har affødt kritik fra Dansk Journalistforbund, kommunalforsker Roger Buch og retsordførere fra Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

– Vi bliver aldrig bedre, hvis ikke vi holder fast i fuldstændig åbenhed i vores offentlige sektor. Man kommer uvægerligt til at tænke på Snorrebakkensagen, hvor både politikere og embedsmænd klappede i som en østers. Laver vi fejl, skal vi lære af det. De ansatte skal have tillid til, at de kan udføre deres arbejde uden skjulte trusler hængende over hovedet, og lederne skal have tillid til, at deres medarbejdere gør det, de er ansat til; at passe deres arbejde, lyder det fra Jacob Trøst i en mail til Bornholms Tidende.

Han mener desuden, at medierne skal kunne holde et vågent øje med magthaverne og afsløre uregelmæssigheder hos myndigheder.

– Skal vi begrænse dem i det arbejde? Under ingen omstændigheder. Lad os få åbenhed og gennemsigtighed i Bornholms Regionskommune, lyder det fra den konservative lokalformand og kandidat.