Er spærretid en god idé? Svaret er lige fra 'hul i hovedet' til 'fornuftigt og ordentligt'

Er spærretid en god idé? Svaret er lige fra 'hul i hovedet' til 'fornuftigt og ordentligt'
Morten Riis: – Jeg er helt sikker på, at der kommer en politisk drøftelse af det her, for det er der nogen, der efterspørger. Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMUNALT | BORNHOLM | ABONNENT | 2. JUL 2021 • 20:06
KOMMUNALT | BORNHOLM | ABONNENT
2. JUL 2021 • 20:06

Spærretid hos kommunale institutioner og kommunalt ansatte – hvad er det for noget? Det betyder blandt andet, at offentligt ansatte ikke kan udtale sig i arbejdstiden til pressen eller politikere. Det betyder også, at politikere heller ikke kan besøge kommunale insitutioner. 

Grunden til dette er, at man er bange for, at både udtalelser og besøg bliver en del af valgkampen til kommunalvalget 2021. Det er direktionen i kommunalbestyrelsen, der har taget beslutningen om at indføre spærretid. Om spærretiden sagde kommunaldirektør Johannes Nilsson til Bornholms Tidendes fredag:

– Vi mener jo ikke noget som arbejdsplads. Og vi skal holde os som partineutral organisation, sagde Johannes Nilsson om de kommunale ansatte og institutioner.

Spærretiden indføres fra den 16. august og indtil kommunalvalget er afsluttet. Altså en periode på tre måneder. Vi har spurgt flere politikere i kommunalbestyrelsen, hvad de synes om, at der indføres spærretid i den kommende valgkamp.

 

Morten Riis, Enhedslisten

Er du enig i, at der skal være begrænset adgang til offentligt ansatte og institutioner op til en valgkamp?

–  Det er ikke første gang, at vi har gjort det. Det, som påvirker os politikere, er, at vi ikke kan tage på besøg hos institutioner, og det synes jeg et eller andet sted er okay. Det gør jeg, fordi kommunens arbejdspladser bliver scenografi for valgkamp. Vi har jo en tilsynspligt, og den kan vi selvfølgelig gøre brug af, hvis vi er bekymrede på en eller anden måde. Men for mig er der en forskel, om det er et tilsyn eller en valgkamp.

Hvordan har du det med, at det er en periode på tre måneder?

– Det er ikke helt uden problemer, tænker jeg. Jeg er helt sikker på, at der kommer en politisk drøftelse af det her, for det er der nogen, der efterspørger. Men hvis der er noget viden, man vil have fra en offentlig arbejsplads, så er der mulighed for at få det inden 16. august.

Svækker det grundlaget for en demokratisk debat, når der kommer en begrænset adgang? 

– Jeg tænker ikke, at det er en forudsætning for, at man kan have en god demokratisk debat, at man får adgang til kommunale institutioner og ansatte. Jeg tror, at det skal ses i sammenhæng med, at der er en del ansatte i kommunen, der oplever at blive hængt ud personligt.

– Det er hensynet til de ansatte, der er vigtigt. Det er for at sikre, at deres arbejde ikke skal gøres til en politisk kampagne. Men jeg kan også godt forstå, at der kan være nogle problemer ved det. Men jeg forstår også godt, at kommunaldirektøren vil begrænse adgangen. Ytringsfriheden er ikke begrænset. Men måske er det bare blevet vigtigere op til en valgkamp hvordan og hvornår, man udtaler sig og i hvilken rolle.

Søren Schow, Venstre

Er du enig i, at der skal være begrænset adgang til offentligt ansatte op til en valgkamp?

– Nej. Jeg kan ikke se formålet med det. Jeg går ind for åbenhed, og jeg synes, det er en mærkelig form for lukkethed, de vil indføre. Man gjorde det i 2017 for at forhindre, at der kom for mange historier ud på ældreområdet, tror jeg. De siger, at det er fordi, de vil beskytte offentligt ansatte, men det giver jeg ikke meget for. Det tror jeg ikke på. Jeg forstår ikke, at det er nødvendigt at tage sådan et værktøj i brug.

Hvordan har du det med, at det er en periode på tre måneder?

– Jeg synes, at det er alt for voldsomt.

Svækker det grundlaget for en demokratisk debat, når der kommer begrænset adgang? 

– Hvis man anskuer det fra den modsatte vinkel: Fremmer det så lysten for offentligt ansatte til at ytre sig og til at være modtagelige for kritik? Det tror jeg altså ikke. Selvfølgelig vil der være et øget pres op til et kommunalvalg. Men det er der også op til en sommerferie, der er de ansatte også enormt pressede. Men der indføres spærretiden ikke, og det tolker jeg som værende fordi, at der er andre årsager end at beskytte sine medarbejdere.

 

Rene Danielsson, Dansk Folkeparti

Er du enig i, at der skal begrænset adgang til offentligt ansatte op til en valgkamp?

– Nej, jeg synes, at det er hul i hovedet. Det er jo meget simpelt. Vi har i kommunen haft en række mindre gode sager. Og hvis man begrænser pressens adgang til at belyse dårlige sager i kommunen, jamen så får folk ikke mulighed for at blive ordentligt oplyst. Jeg kunne forestille mig, at det er derfor, socialdemokraterne synes, at det er verdens bedste idé.

Hvordan har du det med, at det er en periode på tre måneder?

– Principielt er jeg ligeglad med, om det er en måned eller tre. Det er lige skidt. Men tre måneder er jo enormt omfattende. Pressen kan ikke komme ind fra 16. august. Og jeg tror ikke, at en enkelt mand har fagligheden til at svare på alles vegne i kommunen. BRK er jo nærmest partipresse for socialdemokraterne fra den 16. august.

– Hvis man var partineutral, så lagde man alt helt åbent til skue, for så kunne folk danne sig de indtryk, de nu ville. Men det her har ikke noget med neutralitet at gøre. Det her skærmer jo den socialdemokratiske borgmester.

Svækker det grundlaget for en offentlig debat, når der bliver lavet spærretid? 

– Ja, du lukker den ned. Pressen kan ikke gøre noget, hvis Johannes Nilsson siger "ingen kommentarer". 

 

Bente Helms, Socialdemokratiet

Er du enig i, at der skal begrænset adgang til offentligt ansatte op til en valgkamp?

– Vi er enige i, at vi skal beskytte vores medarbejdere op til en valgkamp. Det betyder, at når de er på arbejde, så skal de ikke uforvarende tage del i den politiske debat. Det er en direktionsbeslutning, der er taget, og den er vi enige i. Det er tænkt med henblik på at skærme vores medarbejdere i kommunen. Det er ganske fornuftigt og ordentligt, synes vi.

Hvordan har du det med, at det er en periode på tre måneder?

– Når det er tre måneder, så er det fordi, at erfaringen fortæller os, at det er her valgkampen så småt skydes i gang. Så det ser vi ikke nogen problemer i.

Svækker det grundlaget for en offentlig debat, når der bliver lavet spærretid?

– Nej, det tror jeg overhovedet ikke. Jeg har vendt den lidt rundt, og jeg kan ikke komme i tanker om et eksempel, hvor det vil svække nogen debat. Jeg tror, at der er regler for sådanne politiske udtalelser på langt de fleste arbejdspladser. Om jeg står i en aula på en skole eller udenfor et sted og diskuterer skolepolitik, det tror jeg ikke gør nogen forskel. Jeg vil tro, at det her vil foregå ganske smidigt og fornuftigt. Det, der er vigtigt, det er, at vi ikke rykker den politiske valgkamp ud på offentlige institutioner. Det er en hårfin balance. Det er ikke på nogen måde ment som en hindring af ytringsfriheden.