Leder: Spærretid

Leder: Spærretid
Bornholms Regionskommunes bygning på Ullasvej i Rønne. Foto: Jens-Erik Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 3. JUL 2021 • 16:01
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
3. JUL 2021 • 16:01

Den første spærretid var et forbud mod at komme ud. Under Anden Verdenskrig blev tilstanden indført af den tyske besættelsesmagt med virkning fra 26. juni 1944. Spærretiden indebar, at det var forbudt at opholde sig udendørs efter klokken 20.00 om aftenen.

Så det er et dystert kapitel af danmarkshistorien, som regionskommunen tapper ind i, når den tidligere på ugen indførte netop tre måneders spærretid op til november måneds kommunalvalg. Her på stedet vil det indebære, at medierne ikke har adgang til kommunens bygninger eller ansatte fra 16. august, og at kun kommunaldirektør Johannes Nilsson må udtale sig i denne periode.

 

Kommunen har tappet ind i et dystert kapitel af danmarkshistorien

 

Kan hænde man glemte at konsultere online-leksikonet Wikipedia på forhånd. Det kunne måske godt have ført et andet ord i marken:

"Udgangsforbud, undertiden kaldt spærretid, er et påbud om at nogen skal blive inden døre indenfor et bestemt tidsrum, og er således en form for undtagelsestilstand. Udgangsforbud bruges ofte af magthavere som et led i at få kontrol over et område, for eksempel i krigstilfælde eller under uroligheder, for eksempel af generalerne under opstanden i Myanmar i 2007" kan man såmænd læse her.

Myanmar alligevel…! Et af denne verdens mest gustne militærdiktaturer, som Wikipedia beskriver med ordene "Siden 1962 er Myanmar reelt blevet regeret af en militærjunta. (…) I hele denne periode har juntaen været under stærk international kritik, men styret har haft succes med at navigere rundt på den storpolitiske scene under foregivelse af en form for uafhængighed og neutralitet".

Og nuvel da: Ingen fairness vil der være i at sammenligne magthaverne i dagens kommunale Bornholm med general Than Shwe i Myanmar. Medgivet også at efterårets bornholmske spærretid ikke bliver et forbud mod at gå ud, men et forbud mod at medier kommer ind, men bortset fra de par detaljer er der sjovt nok alligevel paralleller: Opmærksomheden om sagen er allerede blevet international, og nogle mener desuden, at spærretidens formål også på Bornholm er at "foregive en form for uafhængighed og neutralitet".

– Det er vigtigt for os at understrege, at vi som kommune ikke mener noget politisk, sagde kommunaldirektøren således tidligere på ugen.

Den forklaring bliver mildt sagt ikke helt købt alle steder. Journalistforbundet konstaterer det nybrud, som det vitterligt er, at spærretid op til et valg nu også omfatter pressen, der med formand Tine Johansens ord bliver "afskåret fra at dække hvad der foregår i en periode, hvor pressen har en ekstremt vigtig opgave i at oplyse borgerne om nærdemokratiet".

Det er korrekt, og det går jo tilmed længere endnu. For spærretiden kommer også til at omfatte helt almindelige løbende sager, der med sikkerhed intet får med valg eller valgkamp at gøre.

Nærmest morsomt er spærretiden allerede i gang med netop det, som kommunen gerne vil undgå, og det før den overhovedet går i gang. For hvis nogen sag påvirker valgkamp og valg netop nu, er det naturligvis netop spærretiden! Her mere end forekommer det, at Socialdemokratiet har valgt den forkerte hest ved at forsvare den planlagte tilstand.

Den borgerlige opposition har derimod fået sig en god og nem sag. Hvis den bringer spærretiden op i kommunalbestyrelsen, skal det blive såre interessant at se, hvor resten af partierne står.