Leder: Spærretid (2)

Leder: Spærretid (2)
Bente Helms. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 5. JUL 2021 • 06:00
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
5. JUL 2021 • 06:00

Vil man gøre noget sjældent og vidtrækkende, må argumenterne være mere end almindeligt gode. Og udsat for den test i sagen om spærretiden op til valget i november dumpede både viceborgmester Morten Riis (EL) og gruppeformand Bente Helms (S) ret markant her i avisen i lørdags.

Både Riis og Helms vil ”beskytte” kommunens medarbejdere, så de med Bente Helms’ ord ikke ”uforvarende tager del i den politiske debat, når de er på arbejde”. Det lyder jo pænt, og hvem vil ikke gerne beskyttes?

– Det er hensynet til de ansatte, der er vigtigt. Det er for at sikre, at deres arbejde ikke skal gøres til en politisk kampagne, sagde Morten Riis.

Og uforvarende…? Ja, hvem kan nu lide at gøre noget uforvarende? Bente Helms signalerer bare også, at kommunens ansatte ikke kan overskue konsekvenserne af, hvad de siger og gør, og derfor er det altså bedst, at de ingenting siger og gør offentligt. I samfulde tre måneder.

 

Spærretiden vil ikke kun svække kommunen, men også de ansatte, frem for alt ledere og chefer

 

Men vil det virke meget andet end modsat? Spærretiden vil mest betydeligt fratage alle kommunens ansatte enhver mulighed for at forklare hvert eneste aspekt af deres virke, der måtte få opmærksomhed i de bornholmske medier under spærretiden. På den måde vil spærretiden ikke kun svække kommunen, men også de ansatte, frem for alt ledere og chefer, der vil blive efterladt ude af stand til at kommentere en eventuel kritik eller bare forklare helt banale forhold. Det er selvsagt ikke at beskytte de ansatte. Det er ganske klart at svække dem.

Nærmest skræmmende er al refleksion over de ansattes fratagne ytringsfrihed heller ingen steder at spore hos hverken Helms eller Riis. Og dét på en baggrund, hvor kommunen ”danser på kanten af grundloven”, som kommunalforskeren Roger Buch forleden sagde det til TV2 Bornholm. For Bente Helms førte selv så store ord hverken til andre eller større tanker end den vanligt bastante forestilling, at Buch jo er fra medieverdenen og derfor forsvarer medierne. Hvor virkeligheden er, at Roger Buch er PhD i statskundskab og landets førende kommunalekspert, der blot underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, i sammenhængen ret underordnet, for Roger Buchs ekspertise er kommuner.

Helt rabundus spiller spærretiden, når det nu også står klart, at de ansatte ikke en gang ønsker den selv. For man må jo gå ud fra, at FOA Bornholm-formand Anja Juhl Kofoed har sine medlemmer bag sig, når hun ligefrem kalder det ”en falliterklæring, at man som kommune har behov for at indføre den slags restriktioner”.

– Jeg kan ikke komme i tanker om et eksempel, hvor det vil svække nogen debat, fik Bente Helms såmænd også sagt i lørdags. Og halløj, hvad er problemet, for ”Hvis der er noget viden, som man vil have fra en offentlig arbejdsplads, er der mulighed for at få det inden 16. august”, fik Morten Riis også lige suppleret med. Lad os lade begge citater stå tilbage og glitre, helt selvlysende som de jo begge er. Og lad os i stedet tage forskud på de tre tavse måneder ved ikke at spilde et eneste ord på den form for åbenlyst sludder.

Hvad handler det her om? Det handler om kontrol, og det handler om magt. Men kontrollen har man mistet allerede, Bornholm mister hver dag også image på denne sag i resten af landet – og magten? Ja, selv den kan skifte, usandsynligt som det jo ellers så ud, hvis man bliver ved at bruge den så ringe som her.