Der var flere bydere: Elnettet solgt for 657 millioner kroner

Der var flere bydere: Elnettet solgt for 657 millioner kroner
Foto: Jacob Jepsen
| 26. MAJ 2021 • 14:30
Henrik Nielsen
Journalist

26. MAJ 2021 • 14:30

FORSYNING

Det kommunale forsyningsselskab Bornholms Energi & Forsyning har solgt det lokale elnet for 657 millioner kroner. Køberen er den forbrugerstyrede energikoncern EWII. Handlen er betinget af godkendelse fra Energistyrelsen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

I oktober sidste år fik Beof ejerkredsens godkendelse og mandat til at sælge elnettet på Bornholm, og en enig bestyrelse har godkendt en aftale med EWII, der også overtager 18 medarbejdere fra El-Net Øst ved den endelige overdragelse.

– Der har helt til det sidste været flere bydere, og vi meget tilfredse med at have fået en aftale i stand, der betyder, at vi får en tilfredsstillende pris for El-Net Øst, siger bestyrelsesformand Lars Goldschmidt hos Beof i pressemeddelelsen.

For ham viser prisen både, at det var det rigtige tidspunkt at sælge elnettet på, samt at selskabet er mere værd for en køber, der kan udvikle elnettet, end for Beof, der kun kan drive det videre med begrænsede investeringsmuligheder.

Forbrugere får plads bestyrelse

Konkret fortsætter El-Net Øst som et selvstændigt datterselskab med egen bestyrelse i EWII-koncernen. Det er aftalt, at der skal vælges to lokale forbrugerrepræsentanter til bestyrelsen i El-Net Øst, således at der også i fremtiden sikres en demokratisk medindflydelse på udviklingen af det bornholmske elnet. Det har været et centralt element for Beofs bestyrelse, at den lokale indflydelse er til stede.

Beof og EWII har i en del år samarbejdet om blandt andet indkøb, så de kender hinanden ganske godt.

– EWII er dygtigt drevet og har en størrelse, der gør, at der vil være oplagte muligheder for at udnytte synergier, udvikle selskabet og ganske enkelt være mere effektive end Beof, siger Lars Goldschmidt.

Han roser Beofs organisation og ledelse for arbejdet i forbindelse med salgsprocessen og for det opnåede resultat.

– Vi har sammen været igennem en rejse de seneste fem år, fra en situation med underskud og problemer med driftsstabilitet til nu, hvor vi har overskud og en meget bedre drift. Det har resulteret i et selskab i god form, der kunne sælges til den pris, vi har fået, siger Lars Goldschmidt.

Provenuet fra salget betyder ifølge bestyrelsesformanden, at Beof har et kapitalberedskab til at få kontrol med selskabets gæld. Samtidig bringer det selskabet i en position, hvor spørgsmål om forsyningen på Bornholm i forbindelse med energiøen og udviklingen på fjernvarmeområdet kan imødegås med betydelig større sikkerhed.

 


Fakta

I handlen indgår cirka 2450 kilometer elnet og knap 29.000 elmålere.