Det betyder salget af elnettet for kunderne

Det betyder salget af elnettet for kunderne
– I dag er en god dag. Sådan startede Claus Andersen, administrerende direktør i Bornholms Energi- og Forsyning, onsdagens pressemøde. Her blev det offentliggjort, at Beof har solgt det lokale elnet for 657 millioner kroner. Både direktøren og bestyrelsesformanden lover, at kunderne ikke skal frygte en dyrere elregning. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 26. MAJ 2021 • 16:49
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
26. MAJ 2021 • 16:49

ENERGI

– I dag er en god dag. Det er en god dag for Beof og EWII, men det er også en rigtig god dag for Bornholm.

Sådan startede Claus Andersen administrerende direktør i Bornholms Energi- og Forsyning (Beof) med at sige, da han fik videregivet ordet til onsdagens pressemøde. Her blev det nemlig offentliggjort, at beof sælger El Net Øst til den forbrugerstyrede energikoncern EWII.

Men er det nu virkelig også en god dag for Bornholm? For hvilken betydning får det for de mange bornholmere, der dagligt får leveret strøm af det lokale elnet? Vil næste elregning stige eller falde?

Det er de spørgsmål, som El Net Østs kunder måtte sidde tilbage med efter det store salg på 657 millioner kroner.

Det bliver ikke billigere

Ifølge Lars Goldsmith, bestyrelsesformand i Beof, kan svaret på spørgsmålene siges med et ord. Nej. Prisen på el bliver hverken højere eller lavere for kunderne.

– Vi har været nødsaget til at tage så meget i tariffer, vi overhovedet kunne for at håndtere vores gældssituation. Derfor vil situationen være den, at kunderne er beskyttet af den kundebeskyttelse, der ligger i, at vi har et prisloft i, hvor meget man må tage, forklarer Lars Goldschmidt og fastslår:

– Så umiddelbart er der ikke nogen tvivl om, at prisen ikke kan sættes op. Den ligger indenfor prisloftet, men den bliver heller ikke lavere.

Lars Bonderup Bjørn administrerende direktør i EWII Koncernen bekræfter, at man ikke forventer nogen ændringer i prisen.

– El Net Øst er sat med så lave indtægtsrammer, at vi er nødt til at kræve op til loftet. Og sådan vil det også være fremadrettet, siger han.

Til gengæld påpeger han en anden særlig gevinst for forbrugerne.

– De udfordringer, elnettet står overfor i fremtiden, vil påføre mange ekstra investeringer, hvis ikke man gør det på den optimale måde. Det kræver noget udvikling, og at vi tænker os rigtig godt om. Den store fordel, set med forbrugernes øjne, er, at vi kan fordele nogle omkostninger mellem Bornholm og Trekantområdet på at udvikle løsninger. Det gør jo så, at presset på selskabet vil være mindre i de kommende år, siger Lars Bonderup Bjørn.

Betydning for varmepriserne

En ting er elpriserne, men det kunne tænkes, nu når Beof ikke i samme grad er kapitalbegrænset, at det store salg vil få en betydning for varmepriserne.

For halvandet år siden fortalte Lars Goldschmidt til Tidende, at bestyrelsen ønskede, at en del af provenuet fra et eventuelt frasalg af elnettet skulle skydes i fjernvarmeselskabet Bornholms Varme for at reducere forbrugernes varmepriser. Men til dagens pressemøde, vil han ikke love noget.

Vil salget her få nogen indvirkning på varmepriserne?

– Det er vigtigt for os, at vi bliver ved med at være konkurrencedygtige på varmen udenfor Rønne, og den strategi har vi tænkt os at forfølge. Hvordan strategien skal udmyndes, skal drøftes i det strategiarbejde, som løber i Beof fremover. Men det er klart, at vi vil blive ved med at være en relevant leverandør af varme på Bornholm, og det har vi tænkt os at forsvare.

Men betyder det, at salget får en betydning for varmepriserne?

– Vi bliver en bedre kriger. Vi vil forsvare vores position, og vi bliver stærkere til at gøre det efter salget.