Ny ejer vil udvikle elnettet: 'Vi kommer ikke til at stjæle arvesølvet'

Ny ejer vil udvikle elnettet: 'Vi kommer ikke til at stjæle arvesølvet'
– Jeg kan godt garantere, at vi kommer ikke til at tage elkablerne med til Jylland, siger Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII Koncernen. Foto: Jacop Jepsen
| ABONNENT | 27. MAJ 2021 • 16:18
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
27. MAJ 2021 • 16:18

ENERGI

657 millioner kroner. Det er et svimlende højt beløb, som det kan være umådeligt svært at forholde sig til. For 657 millioner kroner kan du købe pizza til hele Danmarks befolkning, ikke bare én men to gange. Eller du kan købe mere end 1.600 spritnye teslaer.

Men for selv samme beløb kunne den forbrugerstyrede energikoncern EWII også købe det bornholmske elnet, El Net Øst. I gårsdagens avis kunne man læse, at forbrugerne ikke skal frygte højere tal på elregningen, da prisloftet, der er styret af loven, allerede er nået. Spørgsmålet er nu, hvordan det så kan betale sig at smide et trecifret millionbeløb efter noget, hvor priserne er styret af loven?

Ifølge Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII Koncernen gemmer svaret sig i en større udvikling af elnettet.

– Hele Danmark er i gang med en stor elektrificering, da man flytter alle mulige brændsler over på el. Det betyder, at der kommer et stort pres på elnettet, og der skal vi jo følge med udviklingen og fremtidssikre det bornholmske elnet yderligere, siger han.

– Det er den udvikling, som samtidig skal sikre, at vi kan gøre strømmen mere effektiv. Hvis vi opnår det i fremtiden, så begynder vi at kunne tjene penge hjem. Prisloftet er som sagt sat af loven, men i stedet for at sætte prisen ned, når vi effektiviserer, må jeg gerne holde prisen oppe og tjene penge hjem på den måde.

Elkabler til Jylland

Det har i længere tid været kendt, at Beof ledte efter den rigtige køber til elnettet, men nu hvor det endelig bliver en realitet, afføder et salg af elnettet selvsagt nogle reaktioner hos læserne på Bornholms Tidende. I kommentarsporet til artiklen "Det betyder salget af elnettet for kunderne", fremgår det tydeligt, at man ikke er enig i, at der bliver solgt ud af "vores meget vigtige arvesølv", som det står skrevet.

Lars Bonderup Bjørn har fuld forståelse for, at det for bornholmerne kan virke fremmed, at det nu bliver et jysk selskab, der står med ansvaret for, at elnettet fungerer på Bornholm. Ifølge ham skal bornholmerne dog ikke frygte for deres arvesølv.

– Jeg kan godt garantere, at vi kommer ikke til at tage elkablerne med til Jylland. Så bare rolig arvesølvet bliver på Bornholm, siger han og uddyber:

– Alt kommer stadig til at foregå på Bornholm. Den her aktivitet kan vi ikke flytte andre steder hen. Der er altså ikke samme risiko, som i andre type industrier, hvor man for eksempel flytter produktionen til Kina. For mig at se har det altså ikke nogen betydning, om det er nogen på Bornholm eller nogen i Jylland, der ejer elnettet.

I stedet fastslår Lars Bonderup Bjørn, at det, der har betydning for forbrugerne, er, om elnettet virker, som det skal.

– Det bliver min udfordring, men vi tror på, at vi som en større spiller, der har flere kompetencer på området bedre kan løse den udfordring, der kommer. Hvis elnettet ikke var blevet solgt, så ville alternativet være, at der over tid, grundet den begrænsede økonomike kapacitet, der er i Beof, vil komme et kæmpestort underskud, og så ende med at vælte.