Brændstoftanke på havnen forhindrer byggeri

Brændstoftanke på havnen forhindrer byggeri
Lige der bag træerne kan man fra plænen foran annekset ane brændstoftankene. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. MAR 2021 • 09:14
| ABONNENT
12. MAR 2021 • 09:14

LOKALPLAN

Efter en forespørgsel fra Michael Møller og Steenbergs Tegnestue til regionskommunen i juni sidste år har kommunen vurderet muligheden for at bygge 15 toværelseslejligheder ved Bornholmerslottet, Rønne.

Resultatet af undersøgelsen forelå i august sidste år, og af den fremgår det blandt andet, at "ønsket kan ikke imødekommes inden for den eksisterende lokalplan 00-77. Projektet udløser lokalplanpligt, da det er et større nybyggeri, som kan påvirke det omgivende miljø væsentligt".

Og videre:

"Gældende kommuneplanramme (2013) udlægger området til ældrecenter og ældreboliger med en bebyggelsesprocent på 40, max højde på 15 meter og 4 etager.

Kommuneplan 2020 (udkast) ændrer kun på anvendelsen til etageboligbebyggelse. Omfangsbestemmelserne fastholdes. Med andre ord kræver det ønskede projekt en ændring af kommuneplanen".

Endvidere nævnes en række forhold, der betegnes som "udfordrende for ønsket i forespørgslen", deriblandt kan man under overskriften "Risikovirksomheder, sikkerhedszone" læse:

"Området ligger inden for sikkerhedszonen af en samling forskellige risikovirksomheder. Området ligger endda meget tæt på risikovirksomhederne (50 meter).

Inden for sikkerhedszonerne må der ikke planlægges uden at inddrage hensynet til risikoen for større uheld".

Den 21. december forelå så et notat (se den fulde ordlyd andetsteds her på siderne), efter at forespørgslen om at bygge flere boliger på Slottet havde været sendt i høring hos en række risikomyndigheder. Deriblandt Beredskabsstyrelsen, som blandt noterer: "På det foreliggende grundlag er det styrelsens anbefaling, at der ikke etableres yderligere boliger inden for opmærksomhedszonens radius på 500 meter fra risikovirksomhederne".

Og konklusionen lyder blandt andet:

"De nye boliger vil ligge meget tæt på tre risikovirksomheder (inden for 100 meter). Så længe risikovirksomhederne ikke har fået godkendt sikkerhedsdokumentation, vil det ud fra et forsigtighedsprincip ikke være muligt at bygge boliger på det forespurgte sted".

Der står dog videre, at "vurderingen af muligheden for at bygge boliger kan genoptages, hvis der sker ændringer. Det kan være, når virksomhederne har fået deres sikkerhedsdokumentation i orden, hvis én eller flere af virksomhederne lukker, flytter eller ændres på anden vis".

De tre virksomheder på havnen, som giver problemer, er henholdsvis Kuwait Petroleum Danmark A/S på Skansevej og Uno-X Energi A/S på Kraftvej, som begge oplagrer olie og benzin, samt Bornholms Energi & Forsyning på Skansevej, som oplagrer olie.