Erhvervsmand fik nej til nye boliger og laver i stedet 15 pendlerværelser

Erhvervsmand fik nej til nye boliger og laver i stedet 15 pendlerværelser
Det er bygningen med fladt tag foran Slottet, der er annekset, som Michael Møller ønsker at erstatte med bedre boliger i to-tre etager. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. MAR 2021 • 09:14
| ABONNENT
12. MAR 2021 • 09:14

Denne version er ændret i bunden af artiklen, hvor det fejlaltigt var anført, at det ikke var lykkedes at få en kommentar fra kommunen.

ERHVERV

Allerede i januar sidste år kunne ejeren af Bornholmerslottet ApS i Rønne, Michael Møller, her i avisen fortælle, at han ønskede at rive et ubenyttet anneks ved Slottet ned og erstatte det med en bygning i to-tre etager.

Det ville føje 15 toværelseslejligheder til boligkomplekset.

Hans senere fremsatte forespørgsel hos regionskommunen er dog resulteret i et nej, oplyser erhvervsmanden.

– Vi har foreløbig fået afslag på det, siger han.

– Med den begrundelse, at der ligger brændstoftanke i nærheden. Det, vurderer man, er en sikkerhedstrussel.

Michael Møller betegner dog den forklaring som "noget pjat", eftersom det anneks, som han i givet fald ville rive ned, allerede nu er godkendt til bolig.

– Annekset er godkendt til at indeholde 15 værelser, som vi ikke bruger i dag, siger han.

– Men 15 mennesker kan altså have deres adresse der, som det er nu. Og vi ville bare rive huset ned og i stedet bygge nogle større og bedre lejligheder. Også 15 stykker, så vi ville altså ikke som sådan forøge antallet, men lave nogle bedre boliger.

De eksisterende værelser har ikke eget bad og toilet, men fællesfaciliteter, fortæller han.

Vil du kæmpe videre for at få lov til at bygge – kan man for eksempel forestille sig, at brændstoftankene bliver fjernet?

– Jamen, de skal under alle omstændigheder væk om fem-seks år, tror jeg, og hvis vi byggede nyt, ville der ikke komme til at bo folk tættere på de tanke, end det er tilfældet i dag. Som det er nu, begrænser beslutningen bare muligheden for, at der kommer nogle flere gode boliger. Og det er der behov for. Når der mangler huse til salg, så skyldes det jo, at de ældre mennesker, som måske gerne ville sælge deres huse, ikke gør det, fordi de ikke har andre steder at flytte hen. Det er skruen uden ende, når de, der gerne vil bygge boliger, ikke får lov på grund af tåbeligheder. Men jeg orker ikke slås for projektet, siger erhvervsmanden.

En nat eller to

Men vil du så i stedet udleje de værelser, der allerede er i annekset?

– Det tror jeg, vi gør, ja. Men vi laver dem nok om til 100 procent pendlerværelser. Der er mange folk, som godt kunne tænke sig at have en seng en nat eller to om ugen.

Klubværelser ønsker Michael Møller ikke at indrette.

– Det giver unge mennesker, der larmer og så videre, siger han.

– De kan bo andre steder i byen, og det er der ikke mangel på. Men det er der nok på pendlerboliger.

 


Notat om risikovurdering

Den 21. december 2020 var regionskommunen klar med nedenstående notat om eventuelle risici ved etablering af nye boliger ved Bornholmerslottet:

"Forespørgslen om at bygge flere boliger på "Slottet" har været sendt i høring ved en række risikomyndigheder, idet grunden ligger inden for sikkerhedszonen af tre risikovirksomheder. Herunder resumeres, hvad risikomyndighederne har svaret og det konkluderes til sidst at der ikke kan bygges boliger som forespurgt ud fra det nuværende grundlag.

Arbejdstilsynet: Har ingen bemærkninger.

Miljøstyrelsen: Miljøstyrelsen har på denne baggrund ingen bemærkninger til høringen ud fra risikoen for større uheld ved Bornholms El-produktion A/S.

Bornholms Politi: Politiet ser ud fra disse sikkerhedsdokumenter og øvrigt tilgængeligt materiale intet politimæssigt til hinder for byggeriet, dog forudsat, at der etableres evakueringsmuligheder i byggeriets østlige ende, da arealet på adressen jf. sikkerhedsdokumenterne kan blive berørt ved større ulykker på risikovirksomhederne. Politiet anser det derfor for nødvendigt, at adgang og evakuering er muligt i bygningens areal beliggende længst væk fra disse virksomheder.

Kommunalt miljøtilsyn: Ingen bemærkninger.

Kommunalt beredskab: Det er en væsentlig udvidelse i både antal beboere, areal og fysisk udstrækning af bygningerne. Risikosagsbehandlingen for ingen af de tre virksomheder er lavet færdige, da de jo dels har ønske om ændringer og dels er kommet med ind i lovgivningen grundet en revision af loven. Det kan umiddelbart ikke anbefales at bygge flere boliger på stedet.

Beredskabsstyrelsen: På det foreliggende grundlag er det styrelsens anbefaling, at der ikke etableres yderligere boliger indenfor opmærksomhedszonens radius på 500 meter fra risikovirksomhederne. Styrelsen er bekendt med, at risikosagsbehandlingen af virksomhederne enten er igangværende eller under genopstart. Det vurderes derfor hensigtsmæssigt, at en endelig beslutning om etablering af boliger i området afventer den endelige sagsbehandling og risikoaccept.

Konklusion: De nye boliger vil ligge meget tæt på tre risikovirksomheder (inden for 100 m). Så længe risikovirksomhederne ikke har fået godkendt sikkerhedsdokumentation, vil det ud fra et forsigtighedsprincip ikke være muligt at bygge boliger på det forespurgte sted.

Vurderingen af muligheden for at bygge boliger kan genoptages, hvis der sker ændringer. Det kan være, når virksomhederne har fået deres sikkerhedsdokumentation i orden, hvis én eller flere af virksomhederne lukker, flytter eller ændres på anden vis".