Bussen når ikke første færge: 'Det holder ikke'

Bussen når ikke første færge: 'Det holder ikke'
Fotos: Jacob Jepsen, arkivfoto
TRAFIK | Fredag 29. november 2024 • 05:30
TRAFIK | Fredag 29. november 2024 • 05:30

Med Bornholmslinjens midlertidige sejlplan er der ingen busforbindelse til den første færgeafgang. Det møder kritik fra Bornholms Passagerforening, der opfordrer til dialog mellem trafikselskab og rederi. Men forklaringen på den tidlige afgang handler om praktik, lyder det.

Da Express 5 mandag stødte ind i en mole i Rønne Havn, var der ikke andre muligheder for Bornholmslinjen end at lave en midlertidig sejlplan med de konventionelle færger i rutefart mellem Rønne og Ystad.

Det forholder sig imidlertid sådan, at den første afgang med Povl Anker er klokken 05.30, mens de første busser tidligst ankommer ude fra øen ved sekstiden. Dermed har buspassagerer ikke mulighed for at nå den første færge mod Ystad.

– Det holder ikke. Der skal tages hensyn til BATs busser, når der er en nødsejlplan. Jeg fatter simpelthen ikke, at man ikke har en nødsejlplan klar, som kan træde i kraft ved dårligt vejr eller havari, og at man ikke har en fast aftale med BAT, siger Bornholms Passagerforenings formand, Torsten Sletskov.

– Nu må Bornholmslinjen og BAT se at snakke sammen. Det er Bornholmslinjen, der har haft et problem, for det er efter 1. september 2018 (hvor rederiet overtog sejladsen, red.), det er blevet et problem: at man simpelthen ikke koordinerer det, tilføjer Torsten Sletskov.

'Vi har ingen chance'

Trafikselskabet BATs trafikchef, Niels Rasmussen, har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Men Bornholms Regionskommunes chef i centret for trafik, ejendomme og drift, Bjarne Freund-Poulsen, siger, at BAT ikke kan tilpasse busplanen så hurtigt. Uheldet skete mandag aften klokken cirka 20.30 - og allerede næste morgen var den midlertidige sejlplan trådt i kraft.

– Vi har ikke mulighed for med så kort varsel at lave om på overenskomst og alt muligt. Vi har simpelthen ikke nogen chance for at lave om vagter om. Nu er det heldigvis også kun et par dage, siger Bjarne Freund-Poulsen.

– Jeg er ked af det - men vi kan simpelthen ikke. Det skal planlægges og varsles, så det er ikke noget, man bare kan gøre - desværre.

Han erkender, at der er et misforhold mellem første busankomst og første færgeafgang i den midlertidige sejlplan.

– Jeg har spurgt driften, om der er noget, vi kan gøre - men det er der ikke. Det kommer også til at påvirke alle andre afgange, så det bliver noget rigtig bøvl, siger Bjarne Freund-Poulsen, der tilføjer:

– Det vil også komme til at koste os en del penge, og det synes jeg ikke, jeg kan stå på mål for. Hvis vi skal køre før, vil der være nogen, der kommer meget tidligere på arbejde - det hænger også sammen.

'Det er praktik'

Men der er en helt praktisk forklaring på, hvorfor Povl Anker afgår fra Rønne allerede klokken 05.30 - og ikke klokken 06.30, som under normale omstændigheder er afgangstidspunktet for hurtigfærgen.

– Det er praktik. Povl Anker kan kun laste fra leje 3, og når første færge er Povl Anker, skal den jo være ude af lejet i god tid, inden Hammershus ankommer i samme leje klokken 06.00. Sådan har det altid været. Ydermere er første tur langsommere, så det giver også folk en mulighed for stadig at få noget ud af dagen i København, lyder forklaringen fra Bornholmslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack.

Hvorvidt har I været i dialog med BAT om trafikselskabets bustider ved udarbejdelsen af den midlertidige sejlplan, som denne gang gælder tirsdag-fredag?

– Når vi laver og udsender nød-sejlplaner, opdaterer vi jo nærmest altid dagen før og sender besked til en række interessenter på Bornholm - herunder BAT, som vi altid har haft et godt samarbejde med omkring ændringer af sejlplanerne, siger Jesper Maack.

Men der er ikke så meget at gøre ved, at første busankomst og første færgeafgang ikke passer sammen, lyder det samtidig.

– Eftersom færgen af sikkerhedsmæssige årsager skal afsted og være helt ude af havnen, inden Hammershus ankommer, er der ikke så meget, vi kan gøre ved det. Resten af dagens afgange i nød-sejlplanen passer ganske fint med BAT's tider.

Bornholms Passagerforenings formand køber dog ikke rederiets forklaring.

– Jeg synes, man må mingelere med det. Så må man få en aftale, som lynhurtigt kan træde i kraft, så der er bus til den færge. Jeg synes godt nok også, at når det er 06.30 og man så sætter det til 05.30 er det den forkerte vej - så hellere den anden vej, hvis det skulle være, siger Torsten Sletskov.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT