Larsen-Jensen: Bornholm har ikke råd til at sige nej til en investering i Nexø

Larsen-Jensen: Bornholm har ikke råd til at sige nej til en investering i Nexø
Claus Larsen-Jensen. Foto: Allan Rieck
| ABONNENT | 8. MAR 2021 • 06:03
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
8. MAR 2021 • 06:03

ERHVERV

Udsigten til en millioninvestering i Nexø glæder Claus Larsen-Jensen, den ene af de to emner til titlen som spidskandidat for Socialdemokratiet på Bornholm.

– Bornholm har ikke råd til at sige nej til en investering i akvakultur på 200 millioner kroner i Nexø. Det vil give udviklingen i Nexø og Nexø Havn et markant løft, skabe mange nye arbejdspladser, gavne handelslivet og andre virksomheder i Nexø og andre steder på Bornholm, og sikre skatteindtægter til Bornholm til at finansiere den velfærd, vi ønsker, skriver han i en e-mail til Bornholms Tidende.

Claus Larsen-Jensen mener, at det er nødvendigt at føre en offensiv erhvervspolitik både indenfor de eksisterende og nye erhverv. Og han peger på, at en udvikling af havbrugsbranchen kan medføre store investeringer, nye arbejdspladser og flere indtægter til Bornholm. Og han mener, at tilbuddet fra Bornholms Havbrug A/S ikke bare er en god idé, men en helt konkret mulighed, som Bornholm ikke har råd til at afvise.

– Investorer med ekspertise på akvakulturområdet står parat til at investere 200 millioner kroner over de næste fem år i Nexø. Der er tale om en investering, som kan give et markant løft til Nexø og Nexø Havn, og som ligger direkte i tråd med SR-regeringens akvakulturstrategi fra 2015 om at øge produktionen med både landbaserede anlæg og offshore havbrug, skriver han.

Politiske barrierer

Claus Larsen-Jensen fortæller, at han tog initiativ til et møde mellem ham selv, investorerne i Bornholms Havbrug A/S samt forhenværende borgmester Winni Grosbøll (S) og Thomas Thors (S) tilbage i september 2020. Her præsenterede Niels Ebbe Dalsgaard projektet med henblik på, at Bornholm Regionskommune kunne involveres.

– Jeg er fuldt ud klar over, at der lige nu er nogle politiske barrierer på landsplan, der skal overvindes, men med den tilgang investorerne har til at skabe en bæredygtig produktion i tæt samspil med myndighederne og de grønne organisationer, har jeg tiltro til, at det er muligt. Det her er en unik chance for Bornholm for udvikling af et nyt erhverv, og det bør kommunalbestyrelsen gå i front for. Hvor der er vilje, er der også vej. Og det kan give Bornholm et udviklingsløft af stor betydning.

– For Nexø og resten af Bornholm er der store perspektiver i projektet. Størstedelen af fisk og skaldyr i verden er i dag opdrættet i lande, hvor der ikke er styr på miljøet, men det har vi i Danmark. Der er i forvejen et lakseklækkeri i Nexø, og DTU er engageret. Med den rigtige håndtering fra Bornholms Regionskommune, og i samarbejde med erhvervet og miljømyndighederne, vil der ud over den pågældende investering også kunne satses på at gøre Nexø og Bornholm til Danmarks Udviklings- og Forskningscenter for Akvakultur.

– Et sådan center vil skulle omfatte flere funktioner, der følger af den her tilbudte investering. Et sådan dansk center vil have et potentiale til at gøre Nexø og Bornholm til et tilsvarende europæisk center for udvikling af akvakultur, der er en vigtig del af fremtidens grønne fødevareproduktion. Vandet omkring Bornholm er det optimale sted i Danmark for dette.

– I EU efterspørges der en øget europæisk produktion af fisk og skaldyr opdrættet på et bæredygtigt grundlag, og det kan vi da lige så godt have som mål at drage fordel af på Bornholm, lyder det fra Claus Larsen-Jensen.